Gündem

Türk Edebiyatının Çınarı Vedat Türkali Vefat Etti ( Vedat Türkali Kimdir ? )

Yazar Vedat Türkali, Yalova’da tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

Türk edebiyatının önemli isimlerinden şair ve romancı Vedat Türkali (97), rahatsızlığı nedeniyle 27 Ağustos cumartesi günü Yalova Devlet Hastanesine getirildi.

Çoklu organ yetmezliği bulunan Türkali, tedavi gördüğü hastanede bu sabah hayatını kaybetti.

VEDAT TÜRKALİ KİMDİR?

Asıl ismi Abdülkadir Pirhasan olan Vedat Türkali, 13 Mayıs 1919’da Samsun’da doğdu. Liseyi Samsun Lisesi’nde okuduktan sonra 1942 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Aynı yıl eşi Merih Pirhasan’la evlendi. Maltepe Askeri Lisesi ve Kuleli Askeri Lisesi’nde edebiyat öğretmenliği yaptı.Ardından 1951 Yılında tutuklanarak 9 yıl ceza aldı. 7 yıl sonunda koşullu olarak serbest kaldı.

Rıfat Ilgaz ile Gar Yayınlarını kurdu. 1960’ta Dolandırıcılar Şahı ile senaristliğe başlayan Türkali, 1965 Yılında Karanlıkta Uyananlar filmiyle Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Senaryo Ödülü’nü kazanmıştır. Bir Gün Tek Başına, Mavi Karanlık, Tek Kişilik Ölüm, Güven, Yeşilçam Dedikleri Türkiye, Kayıp Romanlar, Yalancı Tanıklar Kahvesi, Bitti Bitti Bitmedi gibi romanlara imza attı.

1974 Yılında Milliyet Yayınları Roman Yarışması’nda birincilik ödülünü, 1976 Yılında ise Orhan Kemal Roman Armağanını kazanmıştır. 2016’da Beyaz Martı Edebiyat Onur Ödülü’ne layık görüldü.

Kamupersoneli.net