Gündem

Türkiye ve Katar'dan Somali'ye Yardım Eli Uzatıldı

Türkiye Cumhuriyeti Katar’dan Somali halkına yardım eli uzatıldı. Tüm detaylar ve daha fazlası haberimizde.. 

Türkiye ve Katar, Somali’nin Hiran bölgesinin merkezi Beledweyne kentinde sel ve çatışmalardan zarar görenlere yardım için ortak kampanya başlattı.

Kampanyanın başlatılması dolayısıyla düzenlenen törene, Somali Milli Savunma Bakanı Abdurrezzak Ömer Muhammed, Dışişleri Bakanı Abdusselam Ömer, İçişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Abdurreşid Muhammed Haydek, Türkiye’nin Mogadişu Büyükelçisi Olgan Bekar, Katar’ın Mogadişu Büyükelçisi Hasan bin Hamza ile Hiran Bölge Başkanı Yusuf Ahmed Debacid’in yanı sıra Cibuti’nin Mogadişu Büyükelçisi Tayyib Debde Ruble, Sudan’ın Mogadişu Büyükelçisi Muhammed Yusuf Osman ve yardım kuruluşları yetkilileri katıldı.

Türkiye’nin Mogadişu Büyükelçisi Bekar, törende yaptığı konuşmada, Katar ile Türk heyetler tarafından gerçekleştirilen ortak insani yardım kampanyasının, yüzlerce sivili göçe zorlayan aşiret çatışmaları ve şiddetli sele maruz kalan Beledweyne sakinlerinin sıkıntılarını hafifletmeyi amaçladığını söyledi.

Bekar, Türk Kızılayının ramazan ayı vesilesiyle Somali’nin tüm bölgelerindeki mağdur halka insani yardım malzemelerini ulaştırmaya çalıştığını ifade etti.

Katar’ın Mogadişu Büyükelçisi Bin Hamza ise Somali halkına destek adına senelik projeler için yaklaşık 2 milyon 750 bin dolar değerinde yardım toplandığına dikkati çekerek, “Bu yardımlar, Beledweyne’deki Somalili kardeşlerimizin sıkıntılarını azaltacak.” dedi.

Bin Hamza, yardım kampanyasının, Beledweyne ile Somali’nin çeşitli bölgelerinde bir yıl boyunca farklı aralıklarla devam edeceğini sözlerine ekledi.

Hiran Bölge Başkanı Debacid de sel ve savaş mağduru Somali halkına yönelik yardım çalışmaları için Türk ve Katarlı kardeşlerine teşekkürlerini dile getirerek, “Yerel idare birimleri, yardımları çocuk, yaşlı ve kadınlar gibi zayıf gruplar başta olmak üzere ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için var gücüyle çalışacak.” diye konuştu.

Debacid, bölgedeki su sıkıntısı nedeniyle ortaya çıkan salgın hastalıklarla mücadele için acil sağlık malzemesine ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.

Beledweyne idaresinin talebi üzerine başlatılan yardım kampanyasının, Türk Kızılayı ile Katar Yardım Derneği, Hayır Bayramı Derneği ve Şeyh 2. Abdullah İnsani Hizmetler Derneği tarafından finanse edildiği belirtildi. Kentteki 3 bin aileyi kapsayacağı öngörülen kampanyanın yardım malzemelerinin içinde şeker, pirinç, zeytin, hurma, süt gibi temel ihtiyaçların yer aldığı kaydedildi.

Somali hükümeti ve Beledweyne’deki yerel kurumlar, bölgedeki sivil halk için uluslararası ve bölgesel yardım kurumlarına acil insani yardım gönderilmesi çağrısında bulunmuştu.

Aşiret çatışmaları nedeniyle yüzlerce bölge sakininin zorunlu göçünün yaşandığı Beledweyne’de son zamanlarda meydana gelen sel nedeniyle yapıların yüzde 80’i zarar görmüştü.

Kamupersoneli.net / AA