Gündem

UNESCO'nun Mescid-i Aksa Kararına Tepkiler Sürüyor

 Hamas, Mescid-i Aksa’ya ilişkin aldığı karardan dolayı Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nü (UNESCO) eleştiren BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’u kınadı.


Hamas’tan yapılan açıklamada, “Ban’ın, BM kurumlarında alınan resmi kararları temsil etmede yetkisini aştığı” kaydedildi.

Açıklamada, “Ban’ın söz konusu açıklamaları, İsrail çıkarları lehine, uluslararası kararları çiğnediğinin bir delilidir.” ifadesine yer verildi.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Estefan Dogrec, dün BM’de düzenlediği basın toplantısında, “Ban Ki-mun’un, Kudüs’teki eski yerleşim yerlerinden El-Belde el-Kadime ile surlarının 3 semavi din için önemini ve kutsal mekanların Müslümanlar, Hristiyanlar ve Yahudiler için tarihi ve dini önemi olduğunu vurguladığını” aktarmıştı.

UNESCO Yürütme Kurulu, dışişleri komisyonunun geçen hafta kabul ettiği Mescid-i Aksa’yla ilgili karar tasarısını dün son kez görüşüp onaylamıştı.

Kararda “işgalci güç” olarak ifade edilen İsrail’in Kudüs’teki dini ve kutsal yerleri idare etme biçimi eleştirilmiş, Mescid-i Aksa’nın Müslümanlıkla bağlantısına özellikle vurgu yapılarak, İsrail’in buranın “Musevilikle bağı olduğu” iddiasına ise yer verilmemişti. 

İsrail, dışişleri komisyonunun kararına tepki olarak cuma günü UNESCO ile tüm ilişkilerini dondurma kararı almıştı.

KAMUPERSONELİ.NET – AA