Gündem

Üniversitelerimizde Okuyan Suriyeli Öğrenci Sayısı Açıklandı

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Suriyeli 5 bin 600 civarında öğrencinin üniversitelerin çeşitli bölümlerinde eğitim gördüklerini açıkladı.


Oktay, yaptığı açıklamada, Suriyeli sığınmacılar içerisinde eğitim gören gençler için ellerinde güçlü bir veri tabanı bulunduğunu söyledi.

Okul çağındaki ilk, orta ve lise öğretimiyle alakalı Yabancı Öğrenci Bilgi İşletim Sistemi (YÖBİS) kurulduğunu ifade eden Oktay, bu sistemin bir veri tabanı olduğunu ve öğrencilerin yaşları itibarıyla nerede ve nasıl eğitim gördüklerini takip ettiklerini belirtti.

Oktay, bu sistemin üniversite öğrencilerini de kapsadığını vurgulayarak, “Şu an 5 bin 600 civarında Suriyeli üniversite öğrencimiz var. Özellikle yine sınır illerinde YÖK’ün belirlediği üniversitelerimizde belli bir kontenjanla bu öğrencilerimiz alınmaktaydı. Şimdi bir sınav sistemi içerisinde alımlar yapılıyor. YÖK’ün, sistemin daha sistematik bir içeriğe dönüştürülmesi yönündeki çalışmaları devam ediyor. Bu öğrencilerden bin 80’i de burs alıyor.” dedi.

“Taslak Çalışma Tamamlandı”

Suriye ve Suriyelilerin artık Türkiye için sadece kısa vadeli krizler ve tedbirler olarak düşünülebilecek bir olgu olmadığına işaret eden Oktay, bunu uluslararası kesim de dâhil olmak üzere herkesin kabul ettiğine değindi.
Fuat Oktay, kimsenin yurdundan ayrı kalmak istemeyeceğini ancak şu an için gidilecek bir vatanın da olmadığına dikkati çekerek, Suriye kriziyle ilgili en kötü orta vadeli bir süreçten bahsedilebileceğinin altını çizdi.  
Bakanlar Kurulu talimatıyla kısa, orta ve uzun vadede alınacak tedbirlerle Türkiye’nin Suriye politikasını netleştirmesine yönelik çalışmalar yapıldığını belirten Oktay, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın başkanlığında diğer ilgili bakanlarımızdan oluşan bir heyet ve AFAD olarak, fiilen sekretaryasını yürüttüğümüz bir çalışma var. Hem bir üst politikanın belirlendiği, sektörel tabanda, eğitim politikasıyla, sağlık politikasıyla, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerle ilgili bütüncül bir yaklaşımla, Suriye politikasının uzun ve orta vadede nasıl yönetileceği ile alakalı taslak çalışma tamamlanmış durumda.”

“Ölümler Minimum D0zeye İndi”

Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki görüşmelerin, ölümlerin ve insan kaçakçılığının önüne geçerek düzensiz göçün “düzenli göçe” dönüştürülmesine yönelik bir anlaşma olduğunu ifade eden Oktay, bu anlaşmayı iki tarafın da sıkı bir şekilde takip ettiğinin altını çizdi.

Oktay, Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün “düzenli göç”ün sağlanabilmesine yönelik ciddi çalışmaları olduğunu belirterek, açıklamalarına şöyle devam etti: 

“Düzensiz göçün önlenmesi Türkiye açısından da önemli. Ölümler minimum düzeye indi. İstatistiklere baktığımızda genç, sağlıklı, eğitim düzeyi daha yüksek ve gelir seviyesi yüksek olanların daha çok batıya geçmekle ilgili bir eğilimleri var. Böyle bir göçün önüne geçmek için Göç İdaresi, gerek kamplarda gerekse de kamp dışında kalan sığınmacıları gelir düzeyi, sağlık düzeyi ve tamamı tarafından buradaki Suriyelileri temsil edebilecek bir yapıyla düzenli göç yönetimi sağlanacak.”  

“Lider Ülke Konumundayız”

Türkiye’nin sığınmacı kamp uygulamalarında dünyada lider ülke konumunda olduğuna dikkati çeken Oktay, böyle bir uygulamanın BM de dâhil olmak üzere dünyanın hiçbir yerinde olmadığını belirtti.
Oktay, bu yardımları karşılık beklemeden yaptıklarını belirtti ve şunları kaydetti:

“Zihnimizin geri planında başka bir ajanda yok. Tamamen insani boyutta yaklaşıp, bu gelen insanlara yüreğimizi açıyoruz. Bu yapılanlarla ilgili AB Konseyi Başkanı Donald Tusk bir açıklamasında, hiç kimsenin Türkiye’ye ders verebilecek konumda olmadığını dile getirdi. Bu bir gerçektir.”