Gündem

Veysel Eroğlu: "Büyük hedeflerimiz var"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İzmir’de baraj ve göletlerle büyük bir destan yazmayı planladıklarını belirterek, “EGEGEP’le alakalı İzmir’de de büyük hedeflerimiz var.” dedi.

Bakan Eroğlu, Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürlüğündeki İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, kalbinin İzmir için attığını, kısa dönem de olsa İzmir milletvekili olduğunu, bunun ömründe büyük bir şeref olarak kalacağını belirtti.

“3T” prensibi olduğunu ifade eden Eroğlu, “Tenkit varsa burası atış serbest toplantısı. Tenkit edin başta beni, ikinci T teklifinizi, üçüncü T tavsiyenizi söyleyin.” diye konuştu.

İzmir’i birlikte daha da büyüteceklerini, bakanlık olarak önemli yatırım yaptıklarını anlatan Eroğlu, “İzmir’de yatırımlarda şu ana kadar birinci sırayı Sayın Binali Yıldırım Beyefendi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olduğunda o aldı tabi ki. Dev yatırımlar yaptı. Biz de ikinci durumdayız. Kendisi 5,4 milyar lira ile birinci, yaklaşık 4 milyar lira ile bakanlığımız ikinci.” değerlendirmesinde bulundu.

Ege Gelişim Projesi (EGEGEP) kapsamında çok büyük bir seferberlik başlattıklarını, Başbakan Yıldırım’ın da bu konuda büyük destek verdiğini dile getiren Eroğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, ilçe belediye başkanları ve siyasi partilerle birlikte büyük bir hamleyle İzmir’i tüm dünyaya tanıtacaklarını, Ege’nin yıldızı olan İzmir’in Akdeniz’in yıldızı olacağını söyledi.

“Büyük hedeflerimiz var”

Bakan Eroğlu, EGEGEP’in çok büyük bir proje olduğunu vurgulayarak, eylem planı hazır olan proje çerçevesinde Ege Bölgesinde 4 bin 547 tesisi açacaklarını, sadece kendi bakanlığının 25 milyarlık yatırım yapacağını aktardı.

Yaklaşık 4 milyar lira ile 21 baraj, 6 gölet inşa ettiklerini, 450 bin dekar araziyi modern sulama sistemiyle sulamaya açtıklarını ifade eden Eroğlu, şöyle devam etti:

“Küçük Menderes’te hiç sulama tesisi yoktu, ilk defa biz ortaya koyduk. 81 derenin ıslahını yaptık devam ediyor, 81 milyon fidanı diktik, 1 şehir ormanı, 10 bal ormanı tesis ettik. İzmir’i böyle şifalı bal üretiminde ve tıbbi aromatik bitkilerde ileri noktaya taşımak istiyoruz. 64 mesire alanı… Türkiye’de ilk defa terapi ormanını İzmir’de kurduk. 2 terapi ormanı, 1 çocuk ormanı kurduk. 48 kara, deniz, hava meteoroloji istasyonu ile meteoroloji bütün yatırımları yaptı. Baraj ve göletlerle burada büyük bir destan yazmayı planlıyoruz. EGEGEP’le alakalı İzmir’de de büyük hedeflerimiz var. EGEGEP, Allah’ın izniyle yatırımlarda en büyük pay İzmir’de olmak üzere, 31 Aralık 2019 saat 16.59’da bitecek. 50 baraj ve göleti bitiriyoruz. 53 sulama tesisi, 10 içme suyu tesisi, 83 dere ıslahı, 9 köprü yapacağız. 1 şehir ormanı, 7 bal ormanı 78 mesire kuracağız.”

“Zengin turistlere açmak istiyoruz”

Bakan Eroğlu, proje kapsamında 30 tane tabiat turizmi etkinlik alanında çalışma yapacaklarını anlatarak, “Burası aslında deniz turizminde, tabiat turizminde yeteri kadar pay alamıyor. Halbuki pek çok ilimizden çok daha tabiat güzelliklerine, denize sahip. Bu konuda büyük bir hamle yapılacak. Tabiat turizmi master planı hazırladık. Tabiat turizmi uygulama eylem planı hazır. Burayı, geldiğinde 500-1000 dolar bırakan turiste değil buraya her gelişte 10 bin dolar bırakacak olan özellikle zengin turistlere açmak istiyoruz. Yat limanları, butik alışveriş merkezleri, butik oteller, golf alanları, terapi ormanları açacağız. Hatta avlakları bile düşüneceğiz. Bir kaç tane nokta belirledik. Böyle bir gelişim içinde olacağız. Bunların çok büyük faydası olacak.” diye konuştu.

Sulanmayan 674 bin dekar araziyi ileri teknolojiyle sulamaya açacaklarını kaydeden Eroğlu, bu alanları suladıklarında çiftçinin cebine sadece İzmir’de yılda 400 milyon lira ilave zirai gelir gireceğini belirtti.

Bakan Eroğlu, dere ıslahları ile taşkınlardan arazileri korumayı hedeflediklerini, bu çerçevede 96 bin dekar araziyi taşkınlardan korumayı amaçladıklarını, ayrıca 940 bin dekar arazide ağaçlandırma yapacaklarını, 87 milyon adet fidanı toprakla buluşturacaklarını sözlerine ekledi.

Toplantı, daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

Kamupersoneli.net | AA