Gündem

Yardımcı Doçentliğe İlişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Flaş Çağrı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, İslam Dünyası Yükseköğretim Alanının Oluşturulması Toplantısı’nın açılış oturumuna katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan burada bir konuşma yaparak Yardımcı Doçentliğe ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları şöyle oldu;

“ŞUNU BİR GÖZDEN GEÇİRİN”

“Ülkemdeki rektörlerimizden de ricam var, YÖK Başkanımız ile de bunu konuşuyorum, Allah aşkına şu yardımcı doçentlik olayı nedir? Şunu bir gözden geçirin. Yardımcı doçentlikle ön kesiyoruz. Dünyanın kaç yerinde acaba yardımcı doçentlik var? Ben araştırdığım yerlerde doğrusu böyle bir mekanizma pek görmüyorum. Bunu birileri birilerini oyalamak için yapmışlar. Bu, gerçekten ilmiye sınıfına bir paravan, engel oluşturuyor. Bunu aşmamız lazım ve aşacağımıza inanıyorum.”

Kamupersoneli.net – ANKARA

Bir Yorum

  1. sayın cumhurbaşkanımız çok haklı, dünyanın hiçbir yerinde yardımcı doçentlik diye bir ünvan yok. üste çıkanların alttakilerin önünü tıkamak için uydurdukları bir ucube…..

  2. sayın cumhurbaşkanımızın tespiti çok yerinde, öteden beri tüm doçent adaylarının dile getirmek isteyip de dile getirmekten çekindiği önemli bir konu, bu yüzden sayın cumhurbaşkanımızı tebrik eder, saygılarımı sunarım.

  3. sayın cumhurbaşkanımız adeta tüm yardımcı doçentlerin dili olmuştur, tüm yardımcı doçentler adına kendisine teşekkür eder, saygılarımı sunarım

  4. sayın cumhurbaşkanımız böyle önemli bir konuyu gündeme getirdiğinden dolayı kendisine çok teşekkür eder, hürmet ve muhabbetlerimi arz ederim.

  5. sayın cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. umarım bu konuda olumlu çalışmalar başlar.

  6. şuan ülkemizde doçent olmak için iki kriter aranmaktadır. biri yabancı dil, diğeri ise yayın. yayında da index yayın.
    şimdi iki soru sormak istiyorum ve bu soruların cevabını bilenlerden cevaplarını bekliyorum.
    1. acaba kaç ülkede doçent olmak için yabancı dil aranıyor?

  7. diğer sorum şu:
    neden kendi yayınlarımıza güvenmiyoruz? acaba index yayınların kalitesi çok mu iyi?
    bana göre çok da iyi değiller. nitekim ülkemizde yayınlanmaya değer bulunmayan pek çok yayının para karşılığında index dergilerde yayınlandığına şahidiz.. değil mi?

  8. her konuda olduğu gibi yayınlarımıza da güvenmiyoruz. halbuki el olduğu yayın konusunu ticarete dökmüş. biz de onun değirmenine paramızla dönderiyoruz. yazıklar olsun.

  9. acaba doçent adaylarının önündeki anlamsız, uçuk kriterlere kim dur diyecek diye öteden beri hep çok düşünürdüm. ama çok şükür şimdi cumhurbaşkanımızın bu çıkışı bir ümit oldu.

  10. sayın yök başkanımıza sormak isterim, acaba doçentlik kriterlerini ne derece doğru buluyor? doğru buluyorsa sormak isterim, acaba mevcut doçent ve profesörlerin %'de kaçı yabancı dille kendini ifade edebiliyor? ayrıca neden yayınlarımıza güvenmiyoruz. pekçok index denilen yayının para karşılığında yapıldığını yök başkanımız bilmiyor mu? acaba.

  11. sayın yök başkanımıza önerim, doçentlik kriterlerini tekrar ele almalarını ve getirilecek kriterlerin daha bilimsel ve daha milli oluşlarını dikkat etmeleri

  12. doçent adaylarının öncelikle kendi alanlarında yeterli olmalarına bakılmalı, çevremde nice doçent ve profesör biliyorum ki kendi alanlarında yetersiz ama yabancı dili teknik ve taktiklerle geçmiş. yayınları da parayla yapmış

  13. Yardımcı Doçentler halen öğretim üyesidirler. Üniversitelerimizdeki Lisans, Yüksek lisans,doktora derslerini vermektedirler.YÖK raporlarında ifade edildiği gibi Üniversitelerimizde öğretim üyesi eksikliğinden dolayı kapanma riski taşıyan bölümlerin kapatılmaması,Türkiyede 50 olan öğrenci başına düşen öğretim üyesi sayısının Almanyada olduğu gibi 15 e düşürülebilmesi için Cumhurbaşkanımızın gündeme getirdiği ne idüğü belirsiz yardımcı doçent kadrosunun kaldırılarak, bir seferliğine de olsa doktora aşamasında istenen yabancı dil seviyesinin yeterli sayılması ve halen bilimsel yayın üretimi bakımından Doçent ve Prof kadrosunda olan öğretim üyelerinin önünde olan yardımcı doçentlerin doçentliğe yükseltilmesi Türk Yükseköğretimine önemli katkı sağlayacaktır.Kalite kavramını kullananlar Yardımcı Doçentlerin şu anda da öğretim üyesi olduklarını ve lisans,yükseklisans, doktora dersleri verdiklerini unutmayarak akademik kıskançlık yapmamalıdırlar.