Gündem

Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi Hakkında Bilinmeyenler

Cumhurbaşkanının Başdanışmanı Şeref Malkoç yaptığı açıklamada “Bir ülkede 14 ayda bir başbakan ve bakanlar değiştiği sürece o ülkede siyasi, sosyal istikrar sağlanabilir mi? İşte 1982 ve 1961 anayasalarının toplumda oluşturduğu en büyük eksikliklerden biri de bu. Önümüzde çok önemli bir fırsat bulunuyor. Anayasayı yenileyelim, yenilerken de parlamenter sistemin bize getirdiği sıkıntılardan kurtulalım.” dedi.


Başdanışman Malkoç, On Dokuz Mayıs Üniversitesi Ali Fuat Başgil Hukuk Fakültesinde düzenlenen “Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi” kapsamında düzenlenen konferansta, öğrencilere seslendi.

Türkiye Cumhuriyetinin artık 1982 Anayasası’na sığmadığını belirten Şeref Malkoç, aradan 30 yıldan fazla zaman geçtiğini, bu sürede anayasada 17 defa değişiklik yapıldığını kaydetti.

Yapılan bu değişikliklerin bir kısmında kendisinin de Mecliste Anayasa ve Adalet komisyonlarında bulunduğuna işaret eden Malkoç, “Ne kadar değişirse değişsin, toplumun ihtiyacına cevap vermiyor. Aynı şuna benziyor. Doğuştan özürlü, sakat, malul olan bir varlık hayal edin. Ameliyatla kolunu düzelt, bacağını düzelt, beynini düzelt, istediğin kadar estetik ameliyatı yap, olmuyor. Çünkü malul doğmuş. İşte bu anayasanın talihsizliği de budur. İnşallah hep beraber bunu değiştireceğiz ve Türkiye’yi 21. Yüzyıl seviyesine taşıyacak olan bir anayasa yapacağız.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç, yapılan anket ve araştırmalar sonucunda “anayasa değişsin” diyenlerin % 85-90’ı bulduğuna dikkati çekerek, ancak başkanlık sistemi denildiğinde tereddütlerin ortaya çıktığını dile getirdi.

Kendisi fikrinin parlamenter sistemin değişip yerine başkanlık sisteminin gelmesinden yana olduğunu vurgulayan Şeref Malkoç, şunları kaydetti:

“Bir ülkede 14 ayda bir başbakan ve bakanlar değiştiğinde o ülkede siyasi ya da sosyal istikrar olur mu? İşte 1982 ve 1961 anayasalarının topluma getirdiği en büyük eksikliklerden biri bu. Önümüzde büyük bir fırsat bulunuyor. Mevcut anayasayı yenileyelim, yenilerken de parlamenter sistemin bize getirdiği sıkıntıları atalım. Başkanlık sistemine geçtiğimizde iki sandık kurulacak. Bir tanesinden Türkiye Büyük Millet Meclisine milletvekili seçeceğiz. Diğerinden de başkanı seçeceğiz.” Dedi.

Düzenlenen konferansa Çarşamba Kaymakamı Caner Yıldız, Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, Canik Belediye Başkanı Osman Genç ve Ali Fuat Başgil Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Tiftik de katıldı.

AA
Kamupersoneli.net  | Ankara