Gündem

Zonguldak Valisinden Maaş Eylemindeki Madencilere Müjde

Zonguldak Valisi Ali Kaban, Kilimli ilçesinde “Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması”na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, örgüte finansal destek sağlandığı gerekçesiyle kayyum atanan özel maden şirketinde çalışan işçilere bugün maaş ödemesi yapılmasının planlandığını bildirdi. 


Kaban, gazetecilere yaptığı açıklamada, işçilerin kendileri için önem taşıdığını ve süreci başından beri yakından takip ettiklerini söyledi.

İşçilerin nasıl çırpındığına şahit olduklarını belirten Kaban, “Tıpkı Rus bebekleri gibi bebeğin içinden bebek çıkıyor. Bana ifade edildiği şekilde, operasyon geliştikçe içinden sürpriz yeni şirketler, değişik mülkler çıkıyor. Bundan da anlıyoruz ki olay son derece zahmetli ve uzun sürecek bir hadise ama evine ekmek götürmek dışında bir derdi olmayan bu kardeşlerimizin sorunlarına bu sürecin bir faydası olmaz ancak bizim bu kardeşlerimizi rahatlatmamız gerekiyordu. Neticede orada ele geçen külliyetli bir kömür var. Bu kömürün bir şekilde paraya dönüştürülüp işçi kardeşlerimizin alacaklarının hiç olmazsa önemli bir kısmını bir an evvel kapatılması gerekiyordu.” diye konuştu.

Kaban, bunun ilk aşaması olarak Eren Enerji ile temasa geçtiklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Şu an itibarıyla oradaki kömürün Eren Enerji’ye nakledilmesi işlemi başlıyor. Öğleden sonra da gelişmelere göre bir avans alınmak suretiyle işçilerimizin maaşlarının ödenmesine başlanacak. Bunun müjdesini vermek istedim. İşçilerin yeri o soğuk ocaklar değil, ailelerin sıcak yanıdır. Kendilerini ve bu çektikleri sıkıntıyı ortaya çıkan belgelerin incelenmesinden gördükçe ne kadar büyük haksızlığa geçmişte uğratıldığını ve ne kadar büyük ızdırap çektiklerini bildiğimi ifade etmek istiyorum.”

“Karşımızda bir özel şirketin parasını ödemediği işçiler var”

Kaban, eylem yapılan maden ocağının kaçak çalıştırıldığından sonradan haberi olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

“Maalesef Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) nezdinde bu ocağa müdahale edilmediğini öğrendik. Bu ayrı bir soruşturma konusudur. Bunu Enerji Bakanlığımızın üst düzey yetkilileriyle görüştük. Sayın Bakanımıza da konu aktarıldı. Bu konuda ihmali olanlar hakkında gerekli işlem yapılacaktır. Buradaki sorunumuz, önüne gelen herkes hemen sıkıştığımızda ocağa saklanmayacağız. Bunlar oturup, konuşulup medeni ölçüler içerisinde çözülebilecek sorunlar ama vakit alıyor çünkü zaten yasal bir hükümdür. İşçinin alacağı önceliklidir, önce işçinin alacağı ödenir, o ödenecektir. Gerekirse o mal varlıkları satılacaktır ve ödenecektir, çaresi yok. Yorucu bir hal almaya başlayan bu süreçlere fırsat vermemiz gerekiyor.”

Ocaktan çıkan işçilerin sağlık kontrolünün yapılarak herhangi bir sıkıntı oluşmaması için evlerine gönderildiğini bildiren Kaban, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Yoksa ifade edilen, ‘şu kadar işçimiz hastanelik oldu’ gibi bir durum asla olmamıştır. Zaten sürekli gaz ölçümleri yapılmaktadır. Sürekli kendilerini sağlığını etkilemeyecek tarzda emniyet mensubu arkadaşlarımız tarafından destek verilmektedir. İşçilerimizi işe yerleştirilme konusunun konuşulacağı bir süreçte değiliz. Öncelikle alacakları bir tamamlansın. Karşımızda bir özel şirketin parasını ödemediği işçiler var. Bunu da ihmal etmeyelim. O zaman parası ödenmeyen her özel şirkettekini biz mi işe sokacağız? Diliyoruz ki işçinin emeğini, alnının terini vaktinde ve herhangi bir hileye hurdaya fırsat vermeden vaktinde yatıran şirketlerimiz olsun. Böyle sahte üçkağıt üzerine kurulmuş yapılar olmasın.” 

Bir gazetecinin, “Kömür satışından elde edilecek gelir, işçilerin alacakları karşılıyor mu?” sorusuna Vali Kaban, “Hemen hemen karşılıyor. Tabii hepsi bir anda yatmayabilir ama büyük, külliyetli bir miktarını bir an evvel yatırıp konuyu artık kapatmak istiyoruz. Bu konu çok uzadı.” diye cevapladı.

AA
Kamupersoneli.net  | Ankara