Gündem

AB Bakan Yardımcısı : " Şimdi AB 'nin Bize İhtiyacı Artacak"

 AB Bakan Yardımcısı Ali Şahin, AB’nin İngiltere sonrası süreçte Türkiye’ye her zamankinden daha fazla ihtiyacı olacağını söyledi.


Şahin, Brüksel temaslarının ardından AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

İngiltere’nin AB’den ayrılmasının Türkiye açısından sonuçları olacağına işaret eden Şahin, “Türkiye açısından bakıldığında, Avrupa Birliği’nin İngiltere sonrası süreçte Türkiye’ye bu zamana kadar hiç ihtiyaç duymadığı oranda ihtiyacı olacağı kanısındayım. Türkiye’nin büyüyen ekonomisiyle, dinamik üretimiyle, nüfusuyla, kapasitesiyle, kabiliyetiyle, yenilikçi çözüm geliştirme iradesiyle Avrupa Birliği’ne önemli değerler katabileceğini düşünüyorum.” diye konuştu.

Şahin, İngiltere’deki AB referandum sonucuna ilişkin, AB’nin bundan sonra kendi üyelerini birliğe inandırma noktasında tedbirler alacağını belirterek, “İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı, Avrupa’da soğuk duş etkisi yaratmış durumda. Bunun, Avrupa Birliği içerisinde ve dışarısında çok önemli etkileri olacak.” ifadelerini kullandı. 

İki gün boyunca Brüksel’de, Avrupa Parlamentosu’nda yetkililer, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlarla bir araya geldiğini belirten Şahin, “Dün, temaslarımıza Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Alexander Graf Lambsdorff’la bir araya gelerek başladık. Gerçekleştirdiğimiz toplantıda, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerini gündeme taşıdık ve mevcut durumu gözden geçirmeye çalıştık.” görüşünü paylaştı.

Şahin, Avrupa Parlamentosundaki temaslarında önemli mesajlar verildiğine işaret ederek, “Terör konusunda, terörün tanımı konusunda görüşmelerimiz oldu. Türkiye’nin içerisinden geçtiği, terörün çeşitli alanlarda hem içeride hem dışarıda çeşitli meydan okumalarla karşılaştığımız bu süreçte, Türkiye’ye terör tanımlamasının dayatılmasını doğru bulmadığımızı ifade ettik.” değerlendirmesinde bulundu.

Dokunulmazlıklar konusunu da Avrupa Parlamentosu temaslarında gündeme getirdiğini söyleyen Şahin, “Dokunulmazlıklarının sadece HDP’ye yönelik bir iktidar partisi operasyonu şeklinde algı oluşturmaması gerektiğini ve bundan duyduğumuz rahatsızlığı dile getirdim. Dokunulmazlık meselesi, muhalefet partisinin uzun yıllardan bu yana gündemde tuttuğu bir konuydu. İktidar partisi ile HDP dışında kalan muhalefet partilerinin TBMM’de atmış oldukları ortak bir adım olduğunu dile getirdik ve politik bir adım olmadığının altını çizmeye çalıştık.” şeklinde konuştu.

Şahin, dokunulmazlıklar konusunun 57 CHP, 55 HDP, 29 AK Parti, 10 MHP ve bir bağımsız milletvekilini ilgilendiren yasal düzenleme olduğunu hatırlatarak, Avrupa Parlamentosu’nda yaratılmak istenen algının sadece HDP’yi hedef alan operasyonmuş gibi olduğunu, bunun doğru olmadığını dile getirdiğini söyledi.

MÜSİAD ve Türk Telekom’un Brüksel’de düzenlediği iftar programına katıldığını, programda Belçikalı bakanlarla bir araya geldiğini aktaran Şahin, programda, acıların coğrafyalarına göre ayırt edilmemesi gerektiğini, Ankara’da güven sağlanamadığı takdirde Berlin’in, Brüksel’in, Paris’in kendisini güvende hissedemeyeceği mesajını iletmeye çalıştığını ifade etti.

AA
Kamupersoneli.net