Eğitim

Meslek Alanlarında Engelli Öğrenciler İçin Yeni Programlar Hazırlandı

Milli Eğitim Bakanlığından yayımlanan bir habere göre engelli öğrenciler için yeni programlar hazırlandı. Bu programlar Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu tarafından kabul edildi. Bu programlar hafif zihinsel öğrenciler için 3,i görme engelli öğrenciler için 2 olmak üzere toplam 5 meslek alanına ait modül programdır. MEB’den yayımlanan haber ise şöyle;

MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünce hazırlanan programla ortaöğretim kademesinde yer alan özel eğitim meslekî eğitim merkezinde bireylere meslekî eğitimin yanı sıra akademik becerilerin kazandırılması hedefleniyor. Bu kapsamda hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrenciler için 10 meslek alanı ve meslekî gelişim alanına ait 4 modül hazırlanarak 2014-2015 eğitim ve öğretim yılında uygulamaya konuldu. Çalışmaların devamında 5 meslek alanına ait program daha hazırlandı ve 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında uygulamaya konuldu.

Yeni programlar gelecek yıl başlıyor

Son olarak “giyim üretim teknolojisi”, “büro yönetimi” ve “bilişim teknolojileri” alanlarına ait hazırlanan programlar 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında uygulamaya konulacak. Böylece hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrenciler için toplam 18 meslek alanında eğitim verilecek.

Öte yandan, özel eğitim meslekî eğitim merkezlerinde görme engelli öğrenciler için ilk defa iki meslek alanına ait “el sanatları” ile “yiyecek içecek hizmetleri” programı hazırlandı. Ayrıca hazırlanan “iş eğitimi ve meslek ahlakı” dersi çerçeve programı ile “meslekî gelişim” modülleri de 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında uygulamaya konulacak. Bu alanların uygulamaya konulmasıyla görme engelli öğrencilerin devam ettiği özel eğitim meslekî eğitim merkezlerinde önemli bir ihtiyaca cevap verilmiş olacak.

Hazırlanan programlar, Türkiye´de engelliler adına meslekî eğitim alanında yapılan sistematik ve meslekî yeterliklere sahip meslek elemanları yetiştirmeyi amaçlayan ilk programlar olması ve ülke genelinde bir standart oluşturması yönüyle, büyük önem taşıyor.