Ekonomi

Orman Bakanı: "Barajlara Karşı Çıkmak Cinnettir"

 Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Türkiye’de barajlara karşı çıkmak cinnettir çünkü bizim sürekli akan bir nehrimiz yok. Yazın pek çok nehrin kuruduğunu göreceksiniz.” dedi.


Bakan Eroğlu, bir otelde düzenlenen ‘Türkiye’de Havza Bazında Hassas Alanların ve Su Kalitesi Hedeflerinin Belirlenmesi Projesi”nin kapanış toplantısında, ülkelerin kendi meselelerini ortaya koyup, çözmesi gerektiğini belirterek, büyük devlet olmanın gereğinin bu olduğunu ve bunu yaptıklarını söyledi. 

Dünyada tatlı su kaynaklarının çok az olduğuna dikkati çeken Eroğlu, “Şu anda 2,5 milyar insan yeterli miktarda istenilen kalitede suya erişemiyor.” ifadesini kullandı.

Şimdiye kadar bir milyon 700 bin kişiye su götürdüklerini bildiren Bakan Eroğlu, bu sayının yeterli olmadığını belirtti.

– “Su miktarını akıllıca yönetmemiz lazım”

Bakan Eroğlu, Türkiye’nin su zengini olmadığını vurgulayarak, Türkiye’de suyun tek elden ve akıllı yönetilmesi gerektiğine dikkati çekti. 

Yağışların bölgelere göre değişiklik gösterdiğini belirten Eroğlu, şunları kaydetti:

“Yağışlardaki miktarların azalacağını ifade ediyoruz. Baktığımız zaman bazı bölgelerde özellikle Akdeniz, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve kısmen Ege Bölgesi’nde 50-100 yıllık yağışlarda büyük bir azalma bekleniyor. Bunun ötesinde bazı bölgelerde ise anlık şiddetli yağışlar olabiliyor, bunu araştırıyoruz. Türkiye’deki mesele sadece gelecekte yağışların azalması, kuraklık olması meselesi değil yağışların mevsimlere ve bölgelere göre çok büyük bir değişim göstermesi. Su miktarını akıllıca yönetmemiz lazım, gerektiğinde havzalara bir takım aktarmalar yapmamız ve suyu biriktirmemiz lazım. Kış aylarında biriktirdiğimiz suyu yaz aylarında kullanmamız gerekiyor. Bu biriktirme baraj ve göletler yapmak suretiyle olabilir.”

Türkiye’de bazı kesimin baraj yapımına karşı çıktığına dikkati çeken Bakan Eroğlu, “Türkiye’de barajlara karşı çıkmak cinnettir çünkü bizim sürekli akan bir nehrimiz yok. Yazın pek çok nehrin kuruduğunu göreceksiniz.” değerlendirmesinde bulundu.

Su tasarrufu için baraj ve göletlerin yapılmasının mecburi olduğunu belirten Eroğlu, bakanlığın bu konuda birçok çalışması bulunduğunu dile getirdi.

Bakan Eroğlu, baraj inşaatları konusunda Türkiye’nin dünyada ilk 3 ülke arasına girdiğini kaydederek, göletler konusunda ise Türkiye’nin dünyada birinci olduğunu söyledi. 

“Her türlü teknoloji artık kendimizde var, dolayısıyla kendimiz yapıyoruz, yabancıya gerek yok, yabancının bilgisine ihtiyacımız yok.” ifadesini kullanan Eroğlu, Türkiye’deki mühendis ve müteahhitlerin kısa bir sürede çalışmaları tamamladığını vurguladı.

– “Kendi programlarımızı, şartlarımıza uygun olarak kendimiz yazacağız”

Yapılan işlerde öncelik sıralaması yapılması ve takibinin çok önemli olduğunu dile getiren Bakan Eroğlu, kimin, neyi, ne zaman, nasıl yapacağı belli olunca işlerin kolaylaştığını aktardı. 

Proje hazırlamada, çalışmalarda başka ülkelerin model alınmasını eleştiren Bakan Eroğlu, “Kendi programlarımızı, şartlarımıza uygun olarak kendimiz yazacağız. Bunu yapacak gücümüz var. Bundan sonra ‘gelişmiş ülke’ olarak kendisini adlandıran ülkelerden modeller satın almak yasaktır. Kendimiz yapacağız, gerekirse yaptığımız modeli biz onlara satacağız.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin mevcut durumunun Avrupa Birliği’ndeki bazı ülkelerden daha iyi olduğunu bildiren Eroğlu, “Avrupa Birliği’ndeki en iyi ülkelerle yarışarak, onları yakalamak değil, onları geçmek mecburiyetindeyiz. Hedef Avrupa Birliği’ni her konuda geçmek, bunu yapacak gücümüz var, 2023 yılında Avrupa Birliği’ni tamamen geçeceğiz. Buna yürekten inanıyorum.” dedi.

Toplantıda TÜBİTAK Başkanı Arif Ergin, Su Yönetimi Genel Müdürü Cuma Kınacı, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkanı Bahadır Tunaboylu da birer konuşma yaptı.

KAMUPERSONELİ.NET – AA