Kamu Personelleri

Amir Maaş Düzenlemesi

Hastalık bildirimi nedeniyle ücret kesintisi karşılıkları düzenlendi. İlgili kurallar 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun “Tahsilat ve Tazminat” başlıklı 152. maddesinde yer almaktadır. Bu hükme göre, bir memurun bir takvim yılı için toplam hastalık izni süresinin 7 günü aşması halinde (hastalık izni, kanser, verem, akıl hastalığı vb. tedaviye ihtiyacı olan kişinin hastalık izninin ikmal edilmesi, sanatoryumlarda yatarak tedavi hariç) ve aşımlar için tazminat %25 daha az ödenmelidir.

Bu kanunun 657. maddesi, Bakanlar Kurulunun memur maaş ve ücretlerinin artırılmasına ilişkin kararında da yer almıştır. Bu kurallara göre, maaşlarında ikramiye ve kıdem tazminatı bulunan memurların hastalık izninde oldukları durumlarda ücret kesintisi sorunları gündeme gelebilir. 657 sayılı kanun kapsamında aylık ücretler ödenmemekte olup, ücret ve maaş üzerinden belirlenmekte, patron olan memurlar için hastalık nedeniyle ücret kesintisi yapılmamaktadır.

Memurların Hastalık Düzenlemesi

Kariyer görevlileri (merkez personel olarak sayılır) ile devlet başkanları ve üst düzey görevliler, ücret endeksi ve tazminat endeksine göre maaş alırlar, dolayısıyla bu çalışanlar ek maaş artışı veya ödenek almazlar. Öte yandan, ilgililerin ücretlerinden bir takvim yılı içinde 7 günden fazla bir hekim tarafından düzenlenen hastalık raporuna istinaden kesinti yapılmasına imkân veren bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu nedenle aylık maaş bileşeninde herhangi bir ek veya tazminat bulunmadığından hastalık izni ücreti ve tazminat göstergelerine göre emekli maaşı alan memurların maaşlarından kesinti yapılmaz.

Hastalık izni kullanımına ilişkin ücret kesintisi uygulamalarının farklı ücret planlarındaki çalışanlar için farklılık göstermesi, denetçiler ve farklı memurlar için farklı uygulamalar olarak değerlendirilir. Bu durum, sadece bazı memurların hastalık izni alabilmek için maaşlarından kesintiye uğraması, memurlar arasında aynı nedenle (hastalık izni) uygulama eşitsizliğine yol açmaktadır. Ayrıca hastalık izninde çalışanların cezalandırılmasını içeren bu uygulama, birçok yönden çalışanlar arasındaki eşitsizliğin bir başka örneğidir.

Amir ve Memur Eşitsizliği

Hastalık izni hakları konusunda aynı kanuna tabi çalışanlar arasında farklı uygulamaların kullanılmasına ilişkin mutabakatın eşit olmadığını ve hastalık izni ücretlerinin kesilmesi uygulamasının kaldırılması gerektiğini düşünülüyor. Memurlar arası adaletsizliğin yakın zamanda son bulacağı ve hastalık durumlarının ciddi özür konusu olduğu savunuluyor.