Kamu Personelleri

Bütçe Dışı Memur Atama İzni Ne Demektir?

Kanun Teklifiyle Yeni Kadrolar Verilebilir.Kamu kurum ve kuruluşlarının personel ihtiyacını karşılamak amacıyla kanunla bütçe dışı ek atama izinleri verilebilir. 2014’te Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na, 2015’te de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na ek atama izinleri verilmişti. 2016 yılı için şu an itibariyle bir kuruma kanunla ek atama izni çıkmış değil. 

Sözleşmeli Atama İzinleri Verilebilir

Kamu kurum ve kuruluşlarına kadrolu istihdamın dışında sözleşmeli personel atama izinleri de Maliye tarafından verilebilmektedir. Gençlik ve Spor Bakanlığı’na, Adalet Bakanlığı’na, KYK’ya, Diyanet İşleri Başkanlığı’na vb. bazı kurumlara zaman zaman atama izinleri verilmektedir. Şu an itibariyle başvurusu devam eden KYK’ya 1403 kişilik personel alımı da sözleşmelidir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın alacağı 2071 +1000 kişilik personelin de büyük çoğunluğu sözleşmelidir. 

Taşeron Alımlar Devam Ediyor

Kamu kurum ve kuruluşlarının birçoğunda hatta TBMM’de bile taşeron personeller çalışmaktadır. Bugünlerde kadroya geçirilecek taşeron kadroları belli olacak olsa da bir yandan da yeni alımlar yapılmaya devam ediyor. Aile Bakanlığı’nın 1500 kişilik alımını bazı iller başlattı, Sağlık Bakanlığı ve daha birçok kurum taşeron personel almayı sürdürüyor. 

Değerlendirme: 

1)    Kanun teklifiyle yeni kadro ihdasları demek yeni atama demektir.  Serbest olması demek DPB’nin onay vermesi durumunda bu kadrolara bütçe sınırlaması olmadan atama yapılabileceği anlamına gelmektedir. 

2)    İlave atama izinleri arttıkça merkezi atamadaki alınacak memur sayısı da artmış olacaktır. 

3)    Kurumların atama iznini koparması Maliye ve DPB’ye bağlıdır.