Kamu Personelleri

688 Sayılı KHK İle Göreve İade Edilenler Dikkat! 10 Gün Süreniz Var

 688 SAYILI OHAL KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMESİ İLE GÖREVİNE İADE EDİLEN KAMU PERSONELİNİN ÖZLÜK VE TAZMİNAT HAKLARI NASIL DÜZENLENDİ?

Değerli okuyucular,

Bilindiği üzere 688 sayılı OHAL Kanun Hükmünde Kararnamesi yayınlandı. Söz konusu KHK ile 416 kamu personeli görevine iade edildi.

GERİYE DÖNÜK TÜM ÖZLÜK HAKLARI VERİLİYOR 

KHK’ya göre göreve iade edilen kamu personeli hakkındaki bu iade işlemleri, personelin ihraç edildiği KHK’ya yayımından itibaren geçerli oluyor. Bu düzenleme, göreve dönen kamu personelinin geçmişe dönük tüm özlük haklarının (tüm hukuki sonuçlarıyla birlikte) teslim edileceği anlamını taşıyor. Yani örneğin göreve dönen kamu personeli geriye dönük tüm aylıklarını alacak, çalışmadığı süre zarfı kıdeminden düşülmeyecek..

TAZMİNAT İSTEMİ ENGELLENİYOR

Tüm özlük haklarının iadesi göreve dönen kamu personeli için sevindirici bir haber olsa da, diğer yandan tazminat isteminde bulunulamayacağı düzenleniyor. Tazminat istemi ile kastedilen ise, kamu personelinin görevinden ayrı kaldığı süre zarfında herhangi bir maddi veya manevi zarara uğradığını iddia edemeyecek olması.

Şöyle somutlaştırabiliriz; görevine dönen bir kamu personeli örneğin aylık alamadığı süre zarfında kredi çekmek zorunda kaldığı ve faiz yükü ile karşı karşıya kaldığı iddiasıyla devletten tazminat isteminde bulunamayacak.. Ya da kamu görevinden ihracından ve terör örgütüyle ilişkilendirilmek suretiyle adının Resmi Gazete’de yayınlanmasından ötürü manevi zarara uğradığını iddia ederek manevi tazminat isteminde bulunamayacak..

AYNI POZİSYONA İADE KESİN DEĞİL

Görevine iade edilen kamu personeli, ihraç tarihindeki yöneticilik pozisyonu dışında bir pozisyona iade edilebilecek. Tabi burada ilgili kamu görevlisinin öğrenim durumu ve kazanılmış hak aylık derecesi gözetilecek.

DİKKAT! İŞE BAŞLAMAK İÇİN 10 GÜN SÜRENİZ VAR

688 sayılı OHAL KHK, 10 gün içerisinde göreve başlamayan kamu personelinin görevden çekilmiş sayılacağını düzenliyor. Yani adı göreve iade edilenler listesinde bulunan kamu personeli, OHAL KHK’nın yayımlandığı 29 / 03 / 2017 tarihinden itibaren 10 gün içinde işe başlamak zorunda. Aksi halde görevden çekilmiş; yani istifa etmiş sayılacaklar.

Av. Çağrı ÜNSAL (hukuk@kamupersoneli.net) – Ankara Barosu

Bir Yorum

  1. merhabalar belediyede sözleşmeli memur olarak çalışmaktayken darbeden kısa bir süre sonra fetö üyesi olabileceğim hususunda emniyyetten belediyeye yazı geldiğini ve açığa alındığım söylendi daha sonrasında 677 sayılı khk ile hakkımda herhangi bir soruşturma yapılmadan ihraç oldum. 2017 yılında da sözleşmem bitti yakın zamanda da takipsizlik kararı verildi.yeniden belediyeye dönmem söz konusu olabilir mi kadroya alınabilir miyim