Kamu Personelleri

Açıktan Atama Nedir? Atamalar Ne Zaman Yapılır?

 Maliye Bakanı AĞBAL, kamudaki görevden uzaklaştırmalara değinerek, işlerin aksamaması için gereken çalışmaları yaptıklarını söyledi.

AĞBAL: “Kanun Hükmünde Kararnameye gerekli hükmü koyduk. Bütçe kanundaki sınırlamalara tabii olmaksızın bu şekilde boşalacak kadrolara Bakanlar Kurulu kararıyla açıktan atama yapma imkanı getirdik.” İfadeler kullandı. Memur adayları de ister istemez “açıktan atama” kelimelerine takıldı, acaba KPSS puanı olmadan alım yapacaklar diye düşünmeye başladı. Oysaki gerçek bambaşka.

 
Açıktan atama: Boş olan ya da boşalan kadrolara yapılan atamadır. Her türlü atama, genel anlamda açıktan atama olarak kabul edilmektedir.

Açıktan atama izni: Boş bulunan kadrolara atama yapabilmek için Devlet Personel Başkanlığı, Maliye Bakanlığı ve Başbakanlık tarafından verilen izindir.

**Açıktan atama izni verilmesi, bir kuruma yeni kadro verildiği anlamına gelmez, boş ve boşalan kadrolara atama anlamına gelir. KHK’yle görevden alınan personel sayısı kadar atama izni verilmiş olup kurumların ne kadar personel açığı oluşursa o kadar atama yapacak demektir.
 

**Aslında kamu kurumlarına her sene bütçeyle verilen kontenjanlar açıktan atama izinleridir. İlave atama izinleri açıktan atama sayılarıdır. Yani açıktan atama demek tüm atama türünü kapsar. İster merkezi, ister mülakatla, ister naklen, ister istifa sonrası dönüş. Hatta sınavsız atamaları da kapsar, bir daire başkanı, bir müdür kadrosu boşalmışsa oraya da sınavsız olarak birileri atanır kurum içinden veya başka kurumdan. 

Atamalar Ne Zaman Olacak?

Şimdi kurumların elinde hem 2016 bütçesine göre kadroları var hem de görevden atılan personel sayısı kadar atama izni var. Kurumlar adet olarak ellerinde olan atamaları istediği şekilde kullanır. Kimisi 10 gün ilana çıkıp kurumsal olarak alabilir, kimisi 2016-2 Kasım dönemi için DPB’ye bildirimde bulunabilir, kimisi 40 gün sonra A grubu atamalara kontenjan ayırabilir, kimisi nakilde bekleyenleri değerlendirebilir, kimisi sözleşmeli alacağım diyebilir, nitekim MEB boşalan öğretmen kadrolarına Eylül ayında sözleşmeli olarak atama yapacaktır.

Özetle; Açıktan atama ifadesi adayların kafasını karıştırmasın, bu ifade tüm atama türlerini kapsar. Atama zamanını da kurumlar kendileri belirleyecektir. İsteyen merkezi olarak alır, isteyen daha önce alır, isteyen Aralık ayında alır.  Kurumun planlamasına bağlı her şey.

 

Bir Yorum

  1. bir haftadan beri 46 binden bahsediliyor oysaki herkes biliyor en az bunun beş altı katı vardır,sadece tarım bakanlığında merkez ve taşrada vardır bu kadar kişi,sağlık bakanlığı,sydv,diyanet vs.bunlar nerede… nedense ya kaotik ortam oluşmasın diye bunu az gösteriyorlar ya da bilinçli bu yapılıyor,inşaAllah tek tek ayıklanır.