Kamu Personelleri

Becayiş Nedir, Nasıl Yapılır?

 Pek çok memur tarafından kurtuluş olarak görülen becayişin anlamı “karşılıklı yer değiştirerek atanmak” olarak ifade edilmektedir. Ancak her resmi işlemde olduğu gibi becayişin de şartları bulunmakta olup ancak bu şartları karşılayan kişilerin yapmış oldukları becayiş başvurusu kabul edilmektedir. 

Aksi durumlarda ise ne yazık ki becayişin reddi kaçınılmaz bir hal alır. Bir kere yapılan becayiş başvurusunun kabul edilmesi için mutlaka becayişin aynı kurum içerisinde yer alan iki memur arasında yapılmış olması gerekir. Yani karşılıklı yer değiştirmek isteyen iki memurun da aynı kurum içerisinde görev alması gerekir. Örnek vermek gerekirse Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan bir devlet memuru ile Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde çalışan memurun karşılıklı rızaları olmasına rağmen yer değiştirmeleri mümkün değildir. 

Bir başka önemli koşul ise becayiş dilekçesi yazan memurların aynı unvan ve sınıfa sahip memurlar olmasıdır. Yani aynı kurum içerisinde çalışan bir bilgisayar mühendisi ile veteriner hekim becayiş için başvuruda bulunamaz. Aynı kurum içinde aynı statü ve pozisyonda çalışan devlet memurlarının ise becayiş başvurusunda bulunma hakkı vardır.

Bunun için karşılıklı iki memur becayiş dilekçesi yazmakta ve becayiş başvuru formu doldurarak bakanlığın konuyu değerlendirmesini istemektedir. Memurların çalıştığı bakanlık başvuruyu inceleyerek sonuçlandırır. Günümüzde memurlar kurulan internet forumları sayesinde becayiş ilanları vererek daha kolay bir şekilde becayiş işlemleri sürecini sonlandırabilmektedir. 

Bir Yorum

  1. önli̇sans ve li̇sans mezunu becai̇ş yapabi̇li̇rmi̇ ayni ünvana sahi̇p.

  2. Mrb becayiş için ne zaman başvurabilirim ve nereye başvuru yapmam gerekiyor bilgilendirirseniz sevinrim ??