Kamu Personelleri

Ceza Kanunlarında Değişiklik Öngören Tasarıda Kamu Görevlilerini İlgilendiren Düzenlemeler Bulunuyor

Başbakanlık tarafından TBMM’ye sunulan “Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”, Adalet Komisyonu’na sevk edildi.

Tasarı ile temel olarak bazı suçlar için öngörülen cezaların artırılması ve ceza yargılamasına ilişkin bazı usul hükümlerinde değişiklikler yapılmakla birlikte, kamu görevlilerini ilgilendiren önemli bir iki hususi Tasarının satır aralarında yerini aldı.

Kamu görevlileri ve sağlık meslek mensupları artık o suçu kolluk görevlilerine bildirmeyecek..

Bilindiği üzere 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 279. ve 280. Maddeleri uyarınca göreviyle bağlantılı olarak resen soruşturulması ve kovuşturulması gereken bir suçun işlendiği şüphesine ulaşan kamu görevlisi ve sağlık meslek mensupları, bu suçu polis, Cumhuriyet Savcılıkları gibi yetkili makamlara bildirmezse, hakkında cezaya hükmolunuyor.

Örneğin silahla yaralanma nedeniyle acil servise getirilen bir yaralı ile ilgili olarak acil doktoru, durumu kolluk görevlisine bildirmekle yükümlü..

TBMM’ye sevk edilen Tasarı ile kullanmak için uyuşturucu ve uyarıcı madde satın alma, kabul etme veya bulundurma fiillerinde kamu görevlisi veya sağlık hizmeti mensubu, bu kişi tedavi olmak için sağlık kuruluşuna başvurduğunda, suç şüphesini yetkili makamlara bildirmeyecek ve bu durumda suçu bildirme yükümlülüğü ihlal edilmiş olmayacaktır.

Tasarı maddesinin gerekçesinde, uyuşturucu kullanan kimselerin ıslah ve tedavi edilmesi temel amacına hizmet etmesi öngörülerek bu değişikliğin getirildiği ifade edilmektedir. Böylece uyuşturucu madde kullanan bir kişi, adli makamlar tarafından soruşturma ve kovuşturma geçireceği endişesinden kurtulacak ve bu durum kişide tedavi amacıyla hastaneye başvurma iradesi açısından teşvik sağlayacaktır.

Adalet Bakanlığı Merkez Teşkilatında yeni kadrolar ihdas ediliyor..

Tasarı ile Adalet Bakanlığı bünyesinde Alternatif Çözümler Daire Başkanlığı adında yeni bir birim kurulması öngörülmekte; öte yandan 1’i Daire Başkanı, 10’u Tetkik Hakimi, 3’ü Şube Müdürü ve 10’u da V.H.K.İ olmak üzere toplamda 24 adet kadro ihdas edilmektedir.

Bir Yorum

  1. üst kadrolar sürekli alınana kadar birazda memur katip alımını arttırsalar bu nasıl iş

  2. Zaten acile gelen adli vakalarda doktor hemen görevli polisi cagiriyor