Kamu Personelleri

FETÖ’cüleri Elemek İçin Mülakat Doğru Bir Yöntem Değil

2017 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararına göre 2017 Yılı Programı kapsamında kamuya personel alımlarında izlenecek yol açık olarak belirtilmişti.

Kamuya personel alımlarında yazılı ve sözlü sınav esas olacak şekilde gerekli düzenlemeler yapılacak.

KPSS’ye de İtiraz Var, Mülakata da İtiraz Var

Hain darbe girişimi sonrasında kamuya personel alımları kamuoyunda daha sık tartışılmaya başlandı. Buna bağlı olarak kadrolu ve sözleşmeli personel alımlarında güvenlik soruşturması şartı getirildi.

Çalışma Eski Bakanı MÜEZZİNOĞLU bir açıklamasında “Mülakat var, mülakata itirazları var, öbür türlü KPSS var, KPSS’ye ayrı itirazlar var. Bütün bunları yeniden Türkiye dünyayla yarışacak bir ülke olmalı bunu da yeniden açık, şeffaf ve sürdürülebilir hale taşıyabilmeli. Ama bu çalışmalar bizim önümüzde en az 2 yılımızı, 3 yılımızı alır.” cümlelerini kullanmıştı. Yani kamu personel rejimi 2019 seçimlerinden sonraya kalmış gözükmekle birlikte 2017 yılı içinde personel alımlarına yönelik mini bir düzenleme yapılması muhtemel gözükmektedir.

Meslekten Atılanların Birçoğu Mülakatla Kamuya Girdi

Kamuoyunda şöyle bir yaklaşım ortaya atılıyor. Mülakatı FETÖ’cüleri elemek için getiriyoruz. Darbe girişimi öncesinde zaten mülakat vardı. Meslekten atılan 100 binden fazla kişinin çoğu mülakatla veya başka şekilde kamuya girmiştir. Meslekten atılan 20 bin polis mülakatla mesleğe alındı. Yine hakim, savcı ve diğer adalet personelleri mülakatla kamuya girmiştir. TRT’ye, TÜBİTAK’a mülakatla girmişler. Mülakatla girmeyen sadece öğretmenler var. Eğer 10 yıl önce öğretmenliğe mülakat getirilseydi hain darbe girişiminden sonra 100 binden fazla öğretmen meslekten atılırdı. Anlatmak istediğimiz mülakat FETÖ’cüleri elemek için doğru bir yöntem değil.

KPSS Dışında Kriterler Ne Olmalıdır?

Kamu personeli seçme sınavı genel bir sınavdır. Herkesin girdiği bir sıralama sınavıdır. Bunun dışında atamalara teşkil edecek alan/bölüm sınavları getirilmesi faydalı olacaktır. Yani sadece KPSS puanıyla personel almak istemeyen kurumlar alan sınavlarıyla daha iyi personeli almış olurlar. Nitekim MEB alan sınavları yapmaktadır. A grubu personel alımında yazılı sınavlar yapılmaktadır. İşe alımlarda en doğru yöntem şudur: KPSS+ Alan Sınavları + Güvenlik Soruşturması.

Özetle; Kamuya personel alımında bir değişiklik yapılacağı kesin. Bizim önerimiz şudur: Bakanlıklar ve kurumların personel alma yetkisi kaldırılmalıdır. Kurumlar hangi kriterde personel almak istiyorsa ÖSYM’ye kardeş bir kurum oluşturularak (Örnek: Personel Seçme ve Yerleştirme Merkezi) yeni bir kurumla KPSS+ Alan Sınavı+ Güvenlik Soruşturması yapılarak daha sistemli, objektif bir yöntemle personel alımları yapılmalıdır.

Zeki KARA (zekikara@kamupersoneli.net) / Kamupersoneli.net – ANKARA

Bir Yorum

  1. çok doğru tespitler gerçekten güzel bir yazı illa değişiklik olacak ise dediğiniz gibi olmalı.

  2. çok güzel bir yazı bence hakkaniyetli bir şekilde sistem dediğiniz gibi olmalı saygılar.

  3. mülakat istemiyoruz kimse istemiyor ama neden diretiliyor mülakatta, bizler puan sıralaması ve güvenlik soruşturmasına dayalı personel alımı istiyoruz. adalet istiyoruz.

  4. fetöcülerin kamuya doluşmasının en büyük nedeni torpilli alımdır yani sözde mülakatlı bundan kurtulunmalı tüm atamalar özellikle belediyelerde dahil merkezi atama ile olmalı bu şart şart

  5. Yeter artık ya millet istemiyor biz istemiyoruz torpilli sistemi zaten güvenlik soruşturması olacak ozaman bahane nedir

  6. Mulakat cozum degil kimsenin alninda ne oldugu yazmiyo guvenlik sorusturmasi yapilsin MULAKATA HAYIRRRRR

  7. üniversitede derece yapıyoruz hiçbir işe yaramıyor kpss de bu insanlara bir öncelik tanınmalı ya da ek puan verilmeli bu insanlara

  8. Mulakat istemiyoruz
    MULAKATA HAYIRRRRR…..
    MÜLAKATA HAYIRRRRR…..

  9. Mülakat istemiyoruz. Yeter artık torpille bir yerlere gelindigi yeter

  10. kpss grubunda yıllardır mülakat var biz ne yapalım mülakattan aldığımız puanı bile açıklamıyorlar

  11. Türkiye mülakat sisteminin yapılabileceği bir yer değil asıl bu şekilde aksaklıklar oluşur…kpss şeklinde devam edilmeli kamuya alınacak kişiye yine güvenlik araştırması yapılabilir

  12. Kaş yaparken göz çıkarmaktadır bu yöntem. İlle de bi düzenleme yapılacaksa söylendiği gibi soruşturmalarla adil bi şekilde yapılmalı. Torpile de artık bi DUR denmeli.Lütfen etraflıca düşünün ne yaptığınızı. Çözüm yerine bunca insana sorun üretmeyin …

  13. Merkezi atamadada guvenlik arasturmasi var mulakatta maalesef bizim ulkemizde torpilli alimdan baska birsey degil gercekten hakedenlere hakszlktan baska birseyde degil …!

  14. Mülakat zaten fetöcüleri elemek için değil ak partileriri işe almak içindir

  15. Mülakata Hayır mülakat :adaletsizliktir ,kul hakkıdır ,vicdansizliktir merkezi atama istiyoruz

  16. mülakat yerine besyo öğrenci seçmelerinde olduğu gibi her aday için özgeçmiş puanı oluşturulmalı özgeçmiş puanında adayın diploma notuna kpss puanına staj puanına bakılmalı

  17. Muktedir zamaninda feto culer beni mobbing ile isten atmisti, simdiki mulakatlarda komisyonlarda fetoculer hala gorevdedir. Buna şahit oluyorum. Darbe sonrasi isten atilanlari geri aliyorlar.