Kamu Personelleri

İstinaf Mahkemesinden Şok Karar! Müebbet Hapis Cezası 8 Seneye İndirildi

  Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi ilk duruşmasında, “kasten öldürme” suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılan sanık hakkındaki yerel mahkeme hükmünü kaldırarak, sanığın “kasten yaralama” ve “neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama sonucu ölüme neden olma” suçundan 8 yıl 9 ay hapse mahkum edilmesine karar verdi.

Dairenin kurulduktan sonraki ilk duruşması, Yozgat E Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu sanık Ali Rıza Y’nin (23) Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yöntemiyle duruşma salonuna katılımının hazır edilmesiyle gerçekleştirildi.

Duruşmaya, sanık avukatı Çağrı Cem Kozpınar ile müştekiler ve avukatları Zafer Okatan da katıldı. 

Sanık Ali Rıza Y’ye olayla ilgili görevlendirilen üyelerin inceleme raporu, hakkındaki iddianame ve ilk derece mahkemesinin gerekçeli kararı ile dosyadaki otopsi raporu, olay yeri tespit tutanağı okunduktan sonra savunması soruldu.

Tutuklu sanık Ali Rıza Y. savunmasında, maktul ile karşılıklı trafik kazasına karıştıklarını olaydan sonra maktulün tutanak tutulması için trafik polisine haber vermeye gerek olmadığını, zararın karşılanması hakkında anlaşmak istediğini belirterek, “Aracımdaki hasarı yaptıracağını söyledi. Bu hususta anlaştık” dedi. Ali Rıza Y, savunmasına şöyle devam etti:

“Olay günü ben ve hayatta olmayan babam, maktul ve tanık D.K. ile araçla sanayiye doğru gidiyorduk. Maktul yolda sadece aracın farlarını tamir ettireceğini, diğer hasarların giderilmesine karışmayacağını söyledi. Ben de bu şekilde anlaşmadığımızı söyleyince, ‘seni de arabanı da..’ şeklinde küfür etti, çeneme bir yumruk attı, babamın da eline vurdu. Arabayı durdurdum, dışarıya çıktığımızda da hakarete devam etti. Bu sırada aracımdaki sopayla maktule bir kez vurdum. Benim öldürme kastım yoktur. Etraftakiler ambulans çağırdı, maktulün peşinden ben de hastaneye gittim. Olay aniden gelişti, kesinlikle öldürme kastım yoktur.” 

Daha sonra söz alan müşteki avukatı Okatan, sanığın beyanlarını gerçeği değiştirerek verdiğini, şikayetlerinin devam ettiğini, cezalandırılmasını talep ettiklerini belirtti. 

Sanık avukatı Kozpınar ise sanık ile maktul arasında öldürmeyi gerektirir bir husumet bulunmadığını, ayrıca olay anında sanığın eylemine devam etmediğini, ambulansın peşinden hastaneye gittiğini ve maktulün yaşlı olduğunu doyasıyla sanığın öldürme kastının bulunmadığını ifade ederek, “Sanık çiftçilikle uğraşan, olay sırasında hayatta olan babasına bakan sade bir vatandaştır. Sanık hakkında ilk derece mahkemesinin uygulamadığı indirim haklarının uygulanmasını talep ederiz” şeklinde konuştu.

Müşteki avukatı Okatan, ilk derece mahkemesinin verdiği “Kasten öldürme” suçu nedeniyle “müebbet” hapis cezası kararını değiştirecek bir durumun olmadığını, ilk derece mahkemesinin kararına itibar edilmesini talep ettiklerini kaydetti.

– “Kasten yaralama” suçundan cezalandırılması istendi

Cumhuriyet savcısı mütalaasında, Adli Tıp Raporu’nda açıklandığı üzere maktulün yaralanmasına sebep olduğu eylemine devam etmeyen sanığın ambulansla peşinden hastaneye gittiği ancak 24 Temmuz 2015’te darp edilen kişinin hayatını kaybettiği belirtilerek, bu nedenle sanığın “kasten yaralama fiili, sonucunda ölüm meydana gelmesi” suçundan cezalandırılması istendi. 

Ankara İstinaf Mahkemesi 1. Ceza Dairesi heyeti, Yozgat Ağır Ceza Mahkemesinin 7 Eylül 2016 tarihinde olayla ilgili “Kasten öldürme” suçundan sanık hakkında verdiği “müebbet hapis cezası” hükmünü kaldırdı ve yeniden hüküm kurdu. 

Sanık Ali Rıza Y, maktul C.T’yi sopa ile “kasten yaralama” ve “Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama sonucu ölüme neden olma” suçunu işlediği sabit olduğundan, TCK’nın 87/4 maddesi uyarınca 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

Sanığın maktulün kendisine hakaret etmesi ve yumruk atması nedeniyle haksız tahrik altında suçun işlenmiş olduğu gerekçesiyle, ceza 10 yıl 6 aya indirildi. Sanığın geçmiş hali, yargılama sürecindeki davranışları, cezanın failin geleceği üzerindeki etkisi göz önünde bulundurularak ceza 8 yıl 9 ay olarak belirlendi.

Davanın temyiz yolunun açık olduğu belirtilerek, sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildi.

KAMUPERSONELİ.NET – AA