Kamu Personelleri

Kalkınma Bakanı Elvan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Sunum Yaptı

 Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, 2017 yılı için yüzde 4,4 büyüme oranının hedeflendiğini belirterek, “Ekonominin bu büyümeyi gerçekleştirme potansiyeli var.” dedi. 


Elvan, bakanlığının 2017 Yılı Bütçesi’nin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yaptı. 

Türkiye’nin 2023 vizyonunu 2035 yılına taşıyacak çalışmalarını sürdürdüklerini ve bu kapsamda 2017 yılı başında başlayacakları 11. Kalkınma Planı’nda da uzun vadeli bir perspektif oluşturmayı hedeflediklerini belirten Bakan Elvan, 2017 Yılı Yatırım Programı’nın hazırlık çalışmalarının devam ettiğini, bütçenin onaylanmasını müteakip tamamlanacağını ifade etti. 

Elvan, ekonominin küresel kriz sonrasında 27 çeyrektir kesintisiz büyüdüğüne dikkati çekerek, Tükiye’nin söz konusu dönemde bu performansı gösteren ender ülkelerden biri olduğunu kaydetti.

Bakan Elvan, Türkiye’nin başta Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişimi olmak üzere, yurt içinde yaşanan terör olaylarına, Rusya krizine, Suriyeli göçmen akınına, turizm sektöründeki daralmaya, yurt dışında ise AB ülkelerinde yavaş seyreden büyümeye, Fed’in faiz kararı sürecinin uluslararası finans piyasalarında yarattığı belirsizliğe, zorlaşan dış likidite koşullarına rağmen, 2016 yılında da büyümesini sürdürdüğünü anlattı.

Türkiye ekonomisinin Çin ve Hindistan hariç tutulduğunda yükselen ekonomiler ile gelişmekte olan ülkelerin ortalamasının üzerinde büyüdüğünü vurgulayan Elvan, tarım ve turizm sektörünün bu yılki büyümede yavaşlamaya neden olduğunu kaydetti.

– “Ekonominin 2017’de yüzde 4,4 büyüme potansiyeli var”

Kalkınma Bakanı Elvan, 2017 yılı büyüme hedefini yüzde 4,4 olarak belirlediklerini hatırlatarak, “Ekonominin bu büyümeyi gerçekleştirme potansiyeli vardır. Önemli olan beklentilerdeki iyileşmedir, güven ortamının güçlenmesidir.” dedi.

İhracatın bu yıl 143,1 milyar dolar olmasını beklediklerini aktaran Elvan, “Bu hedefe ulaşacağımızı düşünüyoruz. Dış ticaret hadlerinin kısmen lehimize seyretmesini öngörüyoruz.” diye konuştu. 

Yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 7,5 düzeyinde bulunduğunu bildiren Bakan Elvan, söz konusu hedefin gerçekleştirileceğini ifade etti.

Büyümenin önündeki temel sorunun yurt içi tasarrufların yetersizliği olduğuna işaret eden Elvan, 2015’te tasarruflardaki azalışta özel tüketimin milli gelire oranındaki artışın etkisinin görüldüğünü ve 2016’da kamu tasarruflarında bir miktar azalış kaydedildiğini anlattı.

– Sabit sermaye yatırımları

Kamu özel kesim sabit sermaye yatırımları hakkında da bilgi veren Elvan, bu yıl 104, 5 milyar liralık bir kamu yatırımı gerçekleştirilmesinin tahmin edildiğini, özel kesim tarafından ise 336 milyar liralık bir yatırımın söz konusu olduğunu vurguladı.

Elvan, “2016 yılında gerçekleşmesi beklenen 441 milyar liralık sabit sermaye yatırımlarının gelecek yıl 497 milyar liraya çıkması tahmin edilmektedir.” dedi.

Proje stokları hakkında da bilgi veren Elvan, bu yıl için 543 milyar liralık bir stoktan söz edilebileceğini, kümülatif harcamanın da 239 milyar lira olduğunu belirtti.

Kamu özel sektör işbirliğindeki projelere de değinen Elvan, şu anda 178’si işletmede, 33’ü yapım aşamasında olmak üzere toplam 211 projenin bulunduğunu bildirdi.

Bakan Elvan, 1986-2002 döneminde 11,1 milyar dolarlık yatırım yapılmışken, 2003-2016 yılları arasında 42 milyar dolarlık yatırım yapıldığını, şehir hastaneleri projelerinin de bu tutara dahil olduğunu toplam sözleşme tutarının 122,1 milyar dolar seviyesinde bulunduğunu aktardı.

– Tarım arazilerinin toplulaştırılmasına 805 milyon liralık kaynak

Tarım arazilerinin toplulaştırılması konusunda çok ciddi atılımlar gerçekleştirdiklerini bildiren Elvan, 2002 yılında 500 bin hektarlık alan toplulaştırılmışken bugün söz konusu alanın 6,2 milyon hektara ulaştığına dikkati çekti. 

Toplulaştırma için 2017 yılında 805 milyon liralık kaynak ayrıldığına işaret eden Bakan Elvan, bu yıl için 366 milyon lira ayrıldığını kaydetti.

Sulama yatırımlarında da önemli artışlar yaşandığını bildiren Elvan, “Bu yıl 5,3 milyar liralık söz konusu. 2017 yılında bu miktarı daha da artırdık. Verilmesi gereken ödeneğin üzerine 1 milyar lira ek ödenek koyduk.” diye konuştu. 

Tarım ve gıda ürünleri ihracatında 2002-2016 döneminde önemli atılım yaşandığını aktaran Elvan, tarım ürünleri ihracatının bu dönemde 3 kat, gıda ürünleri ihracatının da 5 kattan fazla arttığına işaret etti.

– “Küçük ölçekli firmalara daha fazla yoğunlaşmalıyız”

Bakan Elvan, imalat sanayinde katma değeri yüksek ürünlerin imalatının artırılmasının temel öncelikleri arasında olduğunu ifade ederek, “Ancak, büyük ölçekli firmaların verimliliği küçük ölçekli firmalara göre 5,2 kat fazladır. Dolayısıyla küçük ölçekli firmalara daha fazla yoğunlaşmamız gerektiği ortaya çıkmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu. 

Patent başvurularının yıllar içindeki gelişimi hakkında da bilgi veren Elvan, 2002-2015 döneminde başvuru sayısının 9 kat arttığını, bunlar içinde yerli patent başvuru sayısının 13 katlık artış gösterdiğini vurguladı.

Enerji alanına ilişkin yatırımlar konusunda da Elvan, yerli kaynaklara dayalı elektrik üretiminin her yıl arttığını, özellikle kömür aramalarına dair ödenekte artış sağlandığına vurgu yaparak, “2017 yılında 645 milyon liralık kömür aramalarına yönelik yatırım öngörüyoruz ki 2016 yılında yaklaşık 471 milyon liralık bir harcama beklentisi söz konusu.” dedi. 

Petrol aramalarında 2016-2017 yıllarında bir miktar düşüş olacağını kaydeden Elvan, bu durumun petrol fiyatlarının düşük seyretmesinden kaynaklandığına dikkati çekti. 

– Ar-Ge yatırımlarına 2,8 milyar lira kaynak

Bakan Elvan, bilim, teknoloji ve yenilik alanına da Bakanlık olarak özel önem verdiklerini belirterek, 2017 yılı kamu yatırım programında 2,8 milyar liralık Ar-Ge yatırımı öngördüklerini bildirdi.

Bölge kalkınma idarelerinin çalışmalarına ayrılan kaynaklarla ilgili de bilgi veren Elvan, GAP, KOP, DOKAP ve DAP’a ilişkin eylem planları için 2014-2018 dönemi için toplamda 68 milyar liralık proje stokunun söz konusu olduğunu aktardı.

Kalkınma Bakanlığına bağlı 26 kalkınma ajansı bulunduğunu anımsatan Elvan, bugüne kadar 3,1 milyar liralık bir kaynak aktarıldığını, bu ajanslara yapılan proje başvuru sayısının 55 bini geçtiğini, sözleşme imzalanan proje sayısının 15 bin 760 olduğunu, cazibe merkezlerinde toplam 4 bin 800 projeye destek verildiğini kaydetti.

– SODES, SUKAP ve KÖYDES’e ayrılan kaynaklar

Bakan Elvan, Sosyal Destek Programı (SODES) için bugüne kadar yaklaşık 8 bin proje kapsamında 1,3 milyar liralık kaynak harcandığını ifade etti.

Su Kanalizasyon ve Altyapı Projesi (SUKAP) için 2017 yılında 676 milyon liralık ödenek öngördüklerini anlatan Elvan, bu zamana kadar 730 projenin tamamlandığını, 384 projenin de devam ettiğini belirtti.

Bakan Elvan, Köylerin Altyapısının Desteklenmesi (KÖYDES) programı kapsamında bugüne kadar yaklaşık 10 milyar liralık destek verdiklerini, 2017 yılında destek miktarının 2016’ya göre katına çıkararak, 840 milyon liraya yükseltildiğini vurguladı. 

– “Ulusal Hesapların Revizyonu tamamlanmak üzere”

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) çalışmaları hakkında da bilgi veren Elvan, “Ulusal Hesaplarda Revizyona (ESA-2010) geçmeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki ay çalışmalarımızı tamamlayacağız. AB 2014 yılında ESA-2010’a geçti. Biz de inşallah bu yıl ESA-2010’a geçmeyi planlıyoruz. Ulusal Hesapların Revizyonu hemen hemen tamamlanmak üzere.” diye konuştu.

 TÜİK’in yılda 346 bülten yayımladığını aktaran Bakan Elvan, TÜİK’in AB ile uyum açısından oldukça yüksek bir düzeye sahip olduğunu sözlerine ekledi. 

KAMUPERSONELİ.NET – AA