Kamu Personelleri

Kamuya Girişte Yeni Sistem: Sınav + Güvenlik Soruşturması= 3 Yıllık Sözleşmeli Personel

Taşeron işçilerin kadroya geçirilmesine bağlı olarak kamuya girişte de farklı bir sistemin getirileceğinin ilk belirtileri ortaya çıkmaya başladı. Farklı bir statü oluşturularak kamunun personel ihtiyacının karşılanacağı bir sistem bizleri bekliyor. 

Kamuya Girişte Farklı Sistem

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, taşeron işçilerin kadroya geçirilecek olmasıyla ilgili “Çalışanlarımız hangi mali haklarla çalışıyorsa aynı mali haklarla bu sözleşmeyi imzalayacaklar. Yine önemli bir süreç daha var. 1 Kasım 2015’ten önce çalışıyor olacaklar ve halen çalışmaya devam ediyor olacaklar. Bu mühim bir adımdır. Bu önemli bir adımdır. Burada bir yeni  sistem kuruluyor. Yani sistem değişikliğine gidiyoruz. Bu taahhüdü ortaya  koyarken de bu sistem değişikliğini düşünüyorduk. Bugün bu adımı atarken de  değişikliği düşünüyoruz. Burada bu çalışanlarımızı bizim taahhüdümüz asıl işlerle  olandı fakat yaptığımız çalışmalar, değerlendirmeler, bize gelen talepler,  teşkilatlarımıza iletilenlerle elde ettiğimiz sonuçlar, hesaplar, maliyetler ve  bu konuda tüm ekonomi yönetimimizin yapmış olduğu analizler neticesinde hem asıl  işte çalışanlar hem de yardımcı işte çalışanları kamuda istihdam etme konusunda  çok önemli bir adım attık.” şeklinde açıklamalarda bulundu. 

Kamuya Alımlarda Güvenlik Soruşturması

Taşeron personelin kamuya 3 yıllık sözleşmeli statüde alınması güvenlik soruşturmasının da önemini arttırdı. 720 bin kişi kamuya alınırken sınavın yanı sıra ciddi bir güvenlik soruşturmasından geçirilecek. Özellikle terör bağlantısı olanlar kesinlikle devlet kadrosuna alınmayacak. 

Değerlendirme: Kamuda 3 yıllık özel sözleşmeli statü döneminin başlayacağını ve bunun yaygınlaştıracağını söyleyebiliriz. Bundan sonra da bu statüde alınacak personel alımları KPSS’nin yanı sıra yazılı ve sözlü sınavla yapılacaktır. 3 yıllık sözleşmenin önemi de şudur: Kamu personelinin performansına bakılacak, ona göre sözleşme yenilenecek. Performansın yanı sıra personelin terör ve örgüt bağlantıları da sürekli araştırılacak. Bundan sonra kamuya girişte düşünülen modeli şöyle özetleyebiliriz: Sınav + güvenlik soruşturmasından sonra 3 yıllık sözleşmeli kamu personelleri. 

Bir Yorum

  1. En son KPSS sınavından 70 ve üzeri alan teşeronları sınavdan muaf tutmalısınız,zaten barajı geçmiş,bir daha sınava girmesine gerek yok,2 yıl geçerliliği var sonuçta KPSS nin,sayın bakanım dikkate alın bu dediğimi,