Kamu Personelleri

Kültür Bakanı : " Bakanlığımızdan 175 Kişi İhraç Edildi"

OHAL’İN UZATILMASI
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı: “OHAL’in uzatılması ile ilgili olarak, adıyla ilgili yanlış anlaşılmalar var. Yurt dışında bununla ilgili çok yanlış anlaşılmalar var. Yurt dışında OHAL’i vatandaş bilmiyor. Başından beri söylediğimiz bu OHAL’in vatandaşımızı etkilemeyecek, OHAL bu olağanüstü koşullarda devlet işleyişinin daha hızlı daha etkin ve normal mevzuat içerisinde alınamayan bir takım tedbirlerin mümkün olduğu kadar hızlı alınması için bir düzenleme. Uluslararası hukukta da yer alan bir uygulama .

PARİS’TEKİ OHAL UYGULAMASI

Bugün Paris’te de bu durum söz konusu. OHAL yurttaşların gündelik hayatlarını düzene koymak için alınabilecek tedbirler üzerine yapılan ve uluslararası hukukta yer alan bir düzenleme. Türkiye’deki OHAL kararı 3 ay için alındı ve uzatıldı. Uzatılması gerekiyordu . Çünkü 15 Temmuz darbe girişiminden sonra çıkan yeni deliller, bilgiler, tutukluların ifadelerinden ortaya çıkan yeni bilgiler bu sürecin etkin bir şekilde yürütülebilmesi için OHAL’in uzatılması gerekiyordu. Ben 22 Temmuz’da BM Dünya Turizm Örgütüyle bir protokol imzalamak için Madrid’e gitmiştim. Yurt dışına ilk defa bir hükümet yetkilisi çıktığı için en çok sorulan soru buydu. Orada da ben bu açıklamaları yaptım. Sonra ülkemize gelen başka gözlemciler, tvciler, muhabirlerde gündelik hayata OHAL’in bir etkisi olmadığını gördüler, yazdılar, gösterdiler. 22 Temmuz’da çok şaşıracağınız sorular vardı.

BIRAKIN ÇIKMAYI DEMOKRASİ NÖBETLERİ TUTUYORLAR

İnsanlar gece sokağa çıkabiliyorlar mıydı? Bırakın çıkmayı insanlar her yerde demokrasi nöbetleri tutuyorlar, Hava alanlarınız açık mı? Hala bu soruları soranlar bazı cahiller var. Havaalanlarımızın 24 saat içerisinde açılması bir yana, daha önce Atatürk Havalimanına yapılan saldırı sonrası 6 saatte burası da açılmıştı. Evet terör saldırısından sonra her şey normale döndü uçuşlar açısından. Aslında 3 saat içerisinde döndü, oradaki güvenlik görevlilerimiz 3 saat daha tedbir amaçlı beklediler. Brüksel’de terör saldırısından sonra 11 Gün havalimanını açamadılar. Açtılar da ne oldu. Ben o zaman Milli Eğitim Bakanı olarak Brüksel’e gidecektim , zor ikna ettik uçağın  oraya inmesi konusunda. Aradan bir buçuk ay geçmiş. Biz indik ama diğer yolcular Brüksel’den havaalanına gidecek yolcular, havaalanına 1 bucuk km uzakta iniyor, 2 km yol yürüyerek uçaklarına gidiyorlardı. Dolayısıyla OHAL var OHAL var, Türkiye de OHAL devlet bürokrasisinin olağan zamanlarda acil yapamayacağı durumların hızlandırılması için alınmış Anayasa’da yeri olan bir karardır. Turizm operatörleri, yerli ve yabancılar Türkiye’deki OHAL’in hiç bir olumsuz etkisi olmadığını, tüm tatil yerlerinde hayatın akmakta olduğunu. Hatta OHAL’in güvenlik açısından ayrıca bir katkısı olduğunu biz de onlar da söylüyorlar. OHAL değil ama Suriye, Irak gibi yerlerdeki terör saldırıları ülkemize gelme kararı konusunda etkili oluyorlar.Onun sonuçlarını 2016 yılında gördük. 2016 yılı sıkıntılı bir yıl oldu, Rusya ile uçak krizi aşıldı ama bir takım terör saldırılarının olumsuz etkileri oluyor tabi. 

Kültür Devrimi İle İlgili Cumhurbaşkanının Açıklaması

Sn. Cumhurbaşkanımızın kasettiği siyaset kültürü ile ilgili. Evet orada zihin dönüşümüne ihtiyacımız var. O Kültür devrimi sözünü birileri yanlış anlamalarına binayen, özellikle millete rağmen siyaset yapmayı, benimsemiş olanların, kendilerini bu alışkanlıklardan kurtaramamış olanların böyle bir zihinsel devrime ihtiyaçlarının olduğu çok açık. Geçmişte yaşadığımız tüm askeri darbeler, epey tarihi geriye giden kültürel çarpıklığın sonucu. Bu Osmanlı’dan beri devam eden alışkanlıkların bertaraf edilmesi gerektiğini , bunun için zihni dönüşüm gerektiğini, siyaset kültürümüzün devrimci bir dönüşüm yapmamız gerektiğini vurguluyor Sn. Cumhurbaşkanı bu çok doğru. OHAL kapsamında bazı kurumlarda, askeri kurumlarda, eğitim kurumlarında ve diğer kurumlarımızda , uygulamalarımızda bunun tortularının temizlenmesine yönelik uygulamalarla kendisini gösteriyor zaten. Cumhurbaşkanımız bunu siyasi kültür için söylemiş olsa da , kültür en geniş anlamda hayatın güzelleşmesi, doğru olanın gençlere ve çocuklara öğretilmesi için köklü bir değişime ihtiyacı var. Türk milleti genç bir millet. Hiç birimiz doğduğumuz , çocukluğumuzu geçirdiğimiz köylerde kasabalarda değiliz. İç göçün çok yoğun olduğu, hem yatay, hem dikey hareketliliğin çok yoğun yaşandığı bir ülke bu ülke. Bu ülke de yaşama tarzına ilişkin birikimlerimiz zaman zaman çok ciddi zorlanmalarla karşı karşıya kalıyor. Yani diyelim köyden kalkıp geldiğiniz zaman büyükşehire hele İstanbul gibi 15 Milyonluk bir metropole geldiğiniz zaman geçmişteki alışkanlıklarınızı taşımanız zor. İyisi ile kötüsü ile bir takım pratiklerle karşılaşma gerçeği söz konusu. Bunların uyumlu şekilde sürdürülebilmesi için kültürümüzün iyi unsurlarının özellikle eğitim kurumlarımızda ama aynı zamanda gündelik pratiklerimizde çocuklarımıza gençlerimize anlatılması gerekiyor. Sn. Cumhurbaşkanımızın kast ettiği buydu.

15 Temmuz Sonrasında Çok Duygusal Günler Yaşadık, Yaşıyoruz

15 Temmuz sonrasında çok duygusal yoğunluklu günler yaşadık, yaşıyoruz. Bunların en iyi ifade bulabileceği mecralar, sanat ve kültür mecraları. Bakanlık olarak gençlerimizin bu konuya ilişkin duyarlarını destekleyecek bazı projeler geliştirdik. 15 Temmuz sonrası temaları öne çıkaran projelere destek çıkıyoruz. Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğümüz 15 Temmuz anısına 3 büyük yarışma düzenledi. Afiş , Tasarım ve Video tasarım yarışması. Bizim her yıl yaptığımız devlet resim heykel yarışması var. Bu yarışma da 15 Temmuz temalı olacak bu yıl. Her türlü anıtsal düzenleme heykel kavramı içerisinde değerlendirilebilir. Bu işi pek bilmiyoruz, anıt düzenleme konusunda zaafiyetimiz var. Şehirlerimizi bazen bunların nasıl kirletebildiğini de görüyoruz. Dolayısıyla bu konuda Heykel yarışmasının da ciddi bir düzenleyici rol oynayacağına inanıyoruz. Onun dışında çok sesli koro eserleri beste yarışması açtık.

15 Temmuzla İlgili Çok  Proje Var
15 Temmuzla ilgili çok film ve belgesel projesi var. Ankara’da Kahraman Kazan ile ilgili projeler var. Ben de 15 Temmuz sonrası bunun sözünü de vermiştim. Burada Kahraman Kazan müzesi açacağız inşallah. Biz söz vermesek de sivil insiyatif durumu ele almış durumda.

Kültür Bakanlığından Kaç Personel İhraç Edildi

15 Temmuz FETÖ Soruşturmaları kapsamında 490 Kişiye soruşturma açıldı, bunlardan 317’si görevden uzaklaştırıldı. KHK ile 175 Kişi ihraç edildi. Şu anda 299 Kişi ile ilgili soruşturma devam ediyor. Bunların 112’si görevden uzaklaştırılmış durumda. Burada şöyle bir soru akla gelebilir, Filan yerindeki bir memurun , bekçinin bu örgütle alakası olsa ne olur olmasa ne olur? onla neden uğraşıyorsunuz şeklinde sorular geliyor. Bu ilk bakışta makul bir soru gibi geliyor. Olağan hallerde bu makul bir soru, OHAL bunun için gerekli, ben kendi yaşadığım örneği söyleyeyim. Bizim Milli Eğitim Bakanlığı’nda uzman yardımcısı olarak istihdam ettiğimiz görevlinin, Genelkurmay’ın özel kalem müdürüne emir verecek yetkide bir imam olduğu ortaya çıktı. 

DEVAM EDECEK

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA