Kamu Personelleri

Maliye Bakanı Naci Ağbal: " 2017 yılında kamuya 60 bin personel alımı yapılacak. "

Ağbal, Bakanlıkta, Ocak-Eylül 2016 Dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Sonuçları, 2016 Yıl sonu Bütçe Gerçekleşme Tahmini ve 2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı hakkında basın toplantısı düzenledi.

2017-2019 döneminde uygulanacak maliye politikasının büyüme oranını yukarıya çekeceğini belirten Ağbal, bu dönemde bir yandan özel sektör yatırımlarına kaldıraç oluşturacak kamu yatırımlarına, üretim ve ihracatı destekleyecek teşvik ve yardımlara, işletmelerin finansa erişimine katkı sağlayacak desteklere, diğer yandan da Ar-Ge, inovasyon ve nitelikli insan gücünün yetiştirilmesine daha fazla kaynak ayırmak suretiyle büyüme dostu bir maliye politikası çerçevesini uygulayacaklarını anlattı.

Bu dönemde mali disiplini de kararlılıkla korumaya devam edeceklerini aktaran Ağbal, “2017 yılında yüzde 1,7 olacak genel devlet açığının milli gelire oranını program dönemi sonunda yüzde 1’e düşürmeyi hedefliyoruz. 2016 yıl sonunda yüzde 32,8 oranında gerçekleşmesini beklediğimiz AB tanımlı borç stokunun milli gelire oranını 2017 yıl sonunda yüzde 31,9’a, 2019 sonunda ise yüzde 29,9’a düşürmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.

Bakan Ağbal, bugün TBMM’ye sevk edecekleri “2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı”nın AK Parti hükümetlerince hazırlanan 15. bütçe olduğuna dikkati çekerek, “Bu, çok partili siyasi hayatımız döneminde hiçbir iktidara nasip olmamış, rekor niteliğinde bir başarıdır. Bu başarı, bugüne kadar sürekli olarak bizleri destekleyen, güvenen aziz milletimizin sayesinde olmuştur. Bu vesileyle milletimize bize gösterdiği teveccüh ve itimattan dolayı şükranlarımı arz ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Maliye Bakanı Naci Ağbal: “Bütçemiz, eylül ayında 16,9 milyar lira, ocak-eylül döneminde ise 12 milyar lira açık vermiştir. Geçen sene aynı dönemde, bütçe açığının 13,4 milyar lira olduğu dikkate alındığında, 9 aylık bütçe gerçekleşmemiz geçen seneye göre 1,4 milyar liralık bir iyileşmeyi ifade etmektedir.”


2017 yılı bütçe tasarısının Orta Vadeli Program’a (OVP) uyumlu olarak hazırlandığını belirten Ağbal, 2017 ve takip eden yıllarda mali disiplinden taviz vermeden, kamu maliyesi alanında elde edilen kazanımları korumayı hedeflediklerini vurguladı. 

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2017’de kamuya farklı sektörlerden 60 binin üzerinde personel alımının gerçekleştirileceğini bildirdi.

Ağbal, Bakanlıkta, Ocak-Eylül 2016 dönemi bütçe uygulama sonuçları, 2016 bütçe gerçekleşme tahmini ve 2017 yılı merkezi yönetim bütçe kanun tasarısı hakkında düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gelecek yıl kamuya alınacak personel sayısına ilişkin bir soru üzerine Ağbal, 2017 yılı bütçesi hazırlanırken, Orta Vadeli Program’da (OVP) ortaya konulan temel ekonomik çerçeve ve kamu maliyesi çerçevesinin esas alındığını söyledi.

Bu dönemde bir yandan büyümeyi destekleyecek harcamalara ağırlık verildiğini anlatan Ağbal, diğer taraftan mali disiplini devam ettirecek şekilde kamu maliyesinde azalan bütçe açıkları ve borç yükünü ihtiva eden bir bütçe politikasının oluşturulduğunu dile getirdi.

Ağbal, “Dolayısıyla 2017-2019 döneminde özellikle orta ve uzun vadede Türkiye ekonomisinin potansiyel büyümesini yukarı çekecek nitelikli kamu harcamaları önemli ölçüde artırılırken, özellikle cari nitelikli harcamalarda daha ihtiyatlı bir yaklaşım benimsendi.” dedi.

Kamu kurumlarının mal hizmet alımları, yolluk ödemeleri, çeşitli malzeme alımları veya bir takım cari transfer niteliğindeki ödemelerinin önümüzdeki dönemde planlanması sırasında ihtiyatlı bir yaklaşım sergilendiğini belirten Ağbal, kamu kurumlarının kaynaklarını daha etkin, verimli ve tutumlu bir şekilde kullanmalarını sağlayacak bir çerçeve oluşturduklarını bildirdi.

Personel harcamalarının da aynı ihtiyatlı yaklaşım sergilenmek suretiyle belirlendiğini vurgulayan Ağbal, “AK Parti döneminde eğer biz hem vatandaşımızın kamu hizmetlerine erişimini artırdıysak, hem kamu hizmetlerinde kaliteyi artırabildiysek, bu en değerli kaynağımız olan kamu çalışanları sayesinde olmuştur. Başta öğretmenler, sağlık çalışanları olmak üzere özellikle vatandaşın en fazla ihtiyaç duyduğu alanlarda çok önemli sayıda personel alımı da bu dönemde gerçekleşmiştir.” diye konuştu.

– “Artık eskisi kadar personel almayacağız”

Bakan Ağbal, personel alımları planlanırken, uluslararası normlar ile eğitim ve sağlık gibi her alanda ihtiyaca göre belirlenmiş normların esas alındığına dikkati çekti.

Son 7 yıldır önemli sayıda personel alımlarına gidildiği hatırlatan Ağbal, şöyle devam etti:

“Bugün alınan personel sayılarına baktığımız zaman gerek uluslararası normlar, gerekse kamu hizmetlerinin ihtiyaç göstereceği sayıya göre normlara yaklaştık. Dolayısıyla burada önümüzdeki dönemde kamu hizmetleri için alacağımız personel sayısını belirlerken, bu hususları göz önünde bulundurduk. Özellikle uluslararası normlara yaklaşmış veya ihtiyaca göre verimlilik alanı oluşturabilecek alanlarda yine personel almaya devam edeceğiz ama burada artık eskisi kadar almayacağız. Birtakım özel arz eden alanlar vardır, o alanlarda da personel alımına devam edeceğiz. 2017 yılında da yine bu çerçevede kamuya ilave personel alınmasını öngörüyoruz. Alınacak personel sayısı belki önceki yıllara göre azalmış olabilir ama yine de personel alımı olmaya devam edecek.

Ağbal, kamuya bu dönemde, 60 binin üzerinde farklı kanallardan ve sektörlerde personel alımı gerçekleştirileceğin bildirdi.

Gerek eğitim, sağlık, savunma ve güvenlik sektörlerinde, gerekse yargı ve genel kamu hizmetleri sektörlerinde genel planlamaya ve hedeflere uygun, rasyonel bir personel planlamasına gidildiğini anımsatan Ağbal, bu çerçevede yaptıkları hesaplara göre, en az 60 bin personel alımının olacağını kaydetti.

Ağbal, “Bu sayının önceki yılların altında olduğunu söylemek mümkün ama mutlaka bir personel planlaması yapmamız doğru bir yaklaşımdır ve önümüzdeki 3 yıllık süreçte de buna özel bir önem vereceğiz.” dedi.

Hangi sektörde hangi sayıda personel alımı yapılacağına ilişkin bir soru üzerine buna ilişkin ilgili kanunlarda farklı prosedürler olduğunu ifade eden Ağbal, “Dolayısıyla zamanı geldiğinde bu sayıların iç dağılımının nasıl oluşacağını, Bakanlar Kurulunda görüşülmek suretiyle Sayın Başbakanımızın talimatları çerçevesinde veririz ama bütçeyi yaparken, temel aldığımız brüt personel sayıları bu şekilde oluştu.” diye konuştu.

Ağbal, şunları kaydetti:

2017 yılı bütçemizde bütçe giderlerini 645,1 milyar lira, faiz hariç bütçe giderlerini 587,6 milyar lira, bütçe gelirlerini 598,3 milyar lira, vergi gelirlerini 511,1 milyar lira, bütçe açığını 46,9 milyar lira, faiz dışı fazlayı ise 10,6 milyar lira olarak öngördük. Bu hedefler çerçevesinde 2017 yılında  bütçe açığımızın milli gelire oranını yüzde 1,9 olarak öngörüyoruz. 2017 yılı bütçemiz bundan önceki 14 yılda olduğu gibi vatandaşlarımızın refahını artıran, ihtiyaç duydukları hizmetleri karşılayan ve faize değil, kamu hizmetlerine kaynak ayıran bir bütçe olma özelliğini taşımaktadır.

Bütçe giderleri içerisinde faiz giderlerinde meydana gelen azalmaya özellikle dikkatinizi çekmek istiyorum. Son 14 yılda bütçeden faiz ödemelerine ayrılan kaynağı sürekli düşürdük. 2002 yılında bütçe giderlerimizin yüzde 43’ü faiz harcamalarına gidiyordu, 2017 yılında bu oranı yüzde 8,9’a düşürdük. Benzer şekilde 2002 yılında toplanan her 100 liralık verginin 86 lirası faize giderken, 2017 yılında sadece toplanan 100 liralık verginin 11 lirası faiz harcamalarına gitmektedir. Geriye kalan kısmı ise eğitime, sağlığa, tarıma, yatırıma, sosyal yardımlara, kısaca halkımızın refahı için harcıyoruz.”

Kamupersoneli.net | AA

Bir Yorum

  1. hükümet 60 bin kadroyu inşalah vatandaşın talebini dikade alarak yapar mesela her kuruma 3OOO bin kişi alırsa tabiki ön lisans ve lise mezunlarını unutmamak şartıyla çok iyi eder böylece hem vatandaş mağdur olmaz hemde hükümet bakış açısı olumlu yönde gelişir inşalah öyle olur.