Kamu Personelleri

Mecliste Kamu Personeli İstihdamı Komisyonu Kurulmalıdır

TBMM’de ihtisas ve araştırma komisyonları çalışıyor ama kamu personeli istihdamı ve KPSS’ye yönelik bir komisyon kurulmuş değil. Memur adayları, sosyal medyada üstüne düşen görevi yapıyor ama atama sorununu çözecek bir mekanizma geliştirilmesi lazım.

Her Alanda Komisyonlar Çalışıyor

Adalet Komisyonu, Anayasa Komisyonu, Çevre Komisyonu, Dışişleri Komisyonu, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Milli Savunma Komisyonu, Milli Eğitim, Gençlik, Kültür ve Spor Komisyonu, Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu, Plan ve Bütçe Komisyonu, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu gibi TBMM’de her alanda ihtisas komisyonları vardır. Kanun tasarıları ve teklifleri önce bu komisyonda görüşülür, komisyon raporunun ardından tasarı ve teklifler TBMM’de görüşülür.

Belli Konularda Araştırma Komisyonları Kuruluyor

İnternet kullanımı, cinsel istismar, toplumsal barış, çözüm süreci, sağlık çalışanlarına şiddet, özel hayatın gizliliği ihlalleri, maden kazaları, sporda doping, tarım işçilerin sorunları, boşanma gibi konularda da araştırma komisyonları kurulmuştur.

Kamu Personeli İstihdamı Komisyonu Kurulmalıdır

TBMM’de kurulması gereken ancak bugüne kadar ihmal edilen konu kamu personeli istihdamı ve KPSS’dir. Kurulacak komisyonun ÖSYM, YÖK, İŞKUR, DPB, Çalışma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile işbirliği yapıp hem genel anlamda hem de özel anlamda istihdam sorunlarını incelemesi gerekmektedir. KPSS’ye kaç milyon kişi girmiş, hangi bölümden kaç bin mezun var, hangi kurum ne kadar personel almış, nakillere ne kadar kontenjan ayrılmış? vb. tüm soruların cevaplarını komisyon rapor halinde ortaya koymalıdır.  Tüm mezunların atama istediği bir ortamda mağduriyet yaşayan, yüksek puanlarla atama bekleyen adayların sorunları meclis çatısı altında çözülmelidir. Sosyal medyada Türkiye gündemine girmek veya BİMER’e, CİMER’e, AKİM’e e-posta atmak bir çözüm değildir çünkü oraya gönderilen mesajları değerlendirecek bir mekanizma yoktur. TBMM’de kurulacak kamu personeli istihdamı komisyonun kurulmasıyla atama bekleyen adaylar için önemli çalışmalar yapılabilir.