Kamu Personelleri

Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın: "Kamuya Alımlarda Adaletsizlik Olmasın, Mülakat Yerine…"

Devlet Personel Başkanlığı’nın Bursa’da gerçekleştirdiği “Kamu Personel Sisteminin Değerlendirilmesi” çalıştayı 21 Ekim’de başladı ve 23 Ekim’de sona erecek. Çalıştay’ın birinci gününde konfederasyon, akademisyen ve bürokrasi temsilcileri katıldı ve bir panel düzenlendi.Çalıştay’ın ikinci gününde “Kamu Personel Statüleri”, “Kamu Personel Alım Sistemi ile Personel Dağılımında Denge”, “Kamu Personel Ücret Sistemi”, “Kamu Personelinin Değerlendirilmesi, Ödül ve Cezalandırılması, Verimliliği, Esnek Çalışma”, “Kamuda Terfi Sistemi, Unvan Değişikliği, Üst Düzey Yöneticilik”, “Sosyal Nitelikli Atamalar” konularında sendika, bürokrasi, akademisyen, özel sektör ve sivil toplum temsilcilerinden oluşturulan alt grup çalışmaları ile mevcut sorunların analiz edilmesi, sorunlara çözümler önerilmesi, alternatif modellerin tartışılması başladı ve devam ediyor.

Çalıştayda konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın:
“Milletimizin ve ülkemizin, varlığına, birliğine, bağımsızlığına yönelik en kahpe, en sinsi ve en kanlı saldırıların açık ve örtülü bir şekilde sahneye konulduğu bir dönemi yaşıyoruz” dedi. Kalkışmanın hedefinde emekçilerin de olduğunu belirten Yalçın, “Bizi, birliğimizi, kardeşliğimizi, özgürlüklerimizi, hedef alan çok ortaklı ve çok bilinçli bir kuşatma planıyla karşı karşıyayız. Bu planı istedikleri şekilde sonuca bağlamak için giriştikleri son teşebbüs, hepinizin bildiği gibi Fetullahçı Terör Örgütü’nün gerçekleştirdiği 15 Temmuz darbe teşebbüsüdür.

“Kendilerine uygun olmayanları, talimatlarına uymayanlarını belge uydurup sistemin dışına ittiklerine, görevden ettiklerine şahitlik ettik. TÜBİTAK, KOSGEB gibi kuruluşlarda, kamuya ait şirketlerde, kamu kurumu niteliği bulunmayan, personelin kamu görevlisi sıfatına, iş güvencesine sahip olmadığı alanlarda pozisyonları kolayca ele geçirdiler, kendilerinden olmayanı kolayca elediler. Durum bu kadar gözümüzün önünde, fotoğraf bu kadar açık. Bütün bu tespitlerden sonra şunu çok rahatlıkla söyleyebiliriz… Kamu personel sistemimizde iş güvencesi gibi bir garantör zemin olmasaydı, bugün kamu personel sistemini tartışan taraflar olarak Bursa’da değil, darbecilerin bedel ödettiği mağdurlar olarak mahpusta olurduk” diye konuştu. Yalçın, “Şunun altını net olarak çizelim; kamuda güvence olmazsa devlet sistematiği tam olarak işlemez”

“Kamuda kadrolu istihdam, memurluk dışındaki bütün istihdam türlerinden vazgeçilmeli” diyen Yalçın, “4/B ve 4/C kapsamındaki mevcut personel daha fazla gecikmeden kadroya geçirilmelidir. Sözleşmeli personel istihdamına son verilmelidir. Kadrolu öğretmene bakınca, eğitim hizmetleri asli ve sürekli nitelikte kamu hizmetidir. Sözleşmeli öğretmene bakınca ise, eğitim asli ve sürekli olmak bir taraf kamu hizmeti olarak görülmüyor. Bu anlamda öncelikle siyasetin ve bürokrasinin, kamu hizmetine, hangi hizmetlerin asli ve sürekli nitelikte kamu hizmeti olduğuna ilişkin tanımlarını makul zemine oturtması gerekiyor. Bu noktadaki kafa karışıklığının sona ermesi gerekiyor. Bunun da yolu belli, kamuda memur statüsünde istihdam mutlak olmalı sınırlı sayıda (toplam personelin yüzde 2’sini aşmayacak seviyede) ve kapsamda sözleşmeli personel istihdamı dışında bir istihdam türü kamuda olmamalıdır” açıklamalarını yaptı.

Başkan Yalçın, gündemde olan mülakat ve merkezi yerleştirme konularına da değindi. Kamuya personel alımlarında adaletsizlik olmaması gerektiğini, personel alım sürecinin bu noktada çok önemli olduğunu, mülakat yerine alan bilgisi sınavlarının yapılması gerektiğini söyledi.

Kamupersoneli.net|Ankara