Kamu Personelleri

Sosyal Hizmet Mezunları Sıkıntılarını YÖK’e Bildiriyor

Atama bekleyen sosyal hizmet mezunları yaşamış oldukları kadro ve istihdam sorunlarıyla birlikte açık öğretim programlarının dezavantajlarını ve sağlık alanında lisans tamamlamaya çok fazla kadro ayrılmasına kadar birçok konuda YÖK’e dilekçeyle başvurmaya başladılar.

Kamupersoneli.net olarak sosyal hizmet mezunlarının talep ve sıkıntılarını aşağıda yayımlıyoruz.

Sosyal Hizmet Mezunlarının YÖK’e İlettiği Metin

“Sosyal hizmet mesleğinin odağında yoksul, çocuk, genç, yaşlı, engelli, mülteci, tutuklular ve diğer dezavantajlı gruplar vardır. Bu grupların sorunlarını çözüme kavuşturacak olan mesleki profesyoneller de Sosyal Çalışmacılardır. Sosyal hizmet alanında çalışan uzmanların hizmet sundukları kitlelerin hassasiyetinden dolayı hedef kitlesine etkili bir yardım sunabilmeleri için uzmanlık düzeyinde bilgi ve becerilere sahip olmaları gerekmektedir. Bu bilgi ve beceriler meslek elemanlarına öncelikle sınıf ortamında kazandırılmalı daha sonra ise kazanılan bilgi ve beceriler sosyal hizmet uygulamaları ve kurum deneyimi yoluyla pekiştirilmelidir. Sosyal hizmet mesleğini diğer sosyal bilimlerden ayıran temel özellik de uygulamalı bir alan olmasıdır.

Örgün lisans eğitimi alan sosyal hizmet öğrencileri lisans eğitimlerini tamamlama sürecinde mikro, makro ve mezzo düzeyde hazırladıkları projelerin yanı sıra uygulamalı kurum incelemeleri, vaka çalışmaları, saha araştırmaları ile güz ve bahar dönemlerinde çeşitli kurum ve kuruluşlarda uzun dönemli stajlar yapmaktadır. Böylelikle teorik bilgilerin uygulamaya konulmasıyla donanımlı birer Sosyal Çalışmacı olmaktadırlar. Öte yandan örgün eğitim gören öğrenciler 4-5 yıl hem maddi hem de manevi yönden birçok zorluğa katlanmak durumunda kalmaktadır. Açık öğretim fakültelerinde okuyan öğrenciler uzaktan eğitimle sosyal hizmet mesleğinin temel bilgi ve becerilerine sahip olamamaktadır. 24 gün günlük kısa dönemli staj yapma zorunlulukları olsa bile bu, alan uygulamalarını öğrenmeleri için yeterli değildir. Bu sebeple, açık öğretim fakültelerinde uzaktan verilen eğitimin niteliği örgün eğitimle denk sayılması kabul edilemez.

Hali hazırda eğitim veren üniversiteler sosyal çalışmacı ihtiyacını karşılayamıyor denilerek 2011 yılında Erzurum Üniversitesi Açık öğretim Fakültesi bünyesinde 1000 kişilik kontenjanla lisans düzeyinde sosyal hizmet eğitimi verilmeye başlanmış, 2012 yılında kontenjan 2050 kişiye çıkarılmıştır. Bu durum binlerce sosyal hizmet mezununun olmasıyla sonuçlanmıştır. 2014 yılında kadrosu tek boş kalan meslek sosyal hizmet iken Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2016 yılında Türkiye’de en çok işsizin % 24 oranı ile sosyal hizmet alanında olduğu tespit edilmiştir. İstihdama yönelik rakamsal veriler bizlere ileride sosyal hizmet bölümü mezunlarının iş bulma ve çalışma hayatına katılımında sorun yaşayacaklarını ve ortaya mağdur bir kitle çıkartacağını öngörmektedir.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı 19/11/2014 tarih ve 6569 sayılı Kanunun geçici madde 69’u uyarınca, sosyal hizmet ön lisans programlarından mezun olanlar için 2500 kişilik kontenjan açmış ve 19.11.2014 tarihine kadar mezun olan adayların lisans tamamlama programına başvurmaları sağlanmıştır. Şuan ki duruma gelindiğindeyse YÖK, 24.07.2017 tarihli “Sağlık Alanında Lisans Tamamlama” duyurusu ile sağlık alanındaki ön lisans mezunlarına 7850 kontenjanla sosyal hizmette lisans tamamla hakkı vermiştir. Bu rakam oldukça yüksek olmakla birlikte şuan Türkiye’de alanda çalışan sosyal hizmet uzmanı/sosyal çalışmacı sayısından daha fazladır.

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile de sosyal hizmet bölümüne geçişlerin önü açılmış öte yandan YÖK, lisans programı açmaya dair kendi koyduğu kriterleri hiçe sayarak akademik alt yapıyı hesaba katmadan birçok vakıf ve devlet üniversitesinin bünyesinde farklı bölümlerden alınan (Pdr, Sosyoloji, Psikoloji vs.) alan dışı öğretim görevlileriyle eğitim verilmesine göz yummuştur. Bu, verilen eğitim-öğretimin de kalitesini düşürmektedir.

Sosyal hizmetler alanında istenilen hedeflere ulaşılmasında örgün lisans eğitimi alan Sosyal Çalışmacıların performansı ve üstlendiği rolün büyük önem taşıdığı aşikârdır. Sosyal Çalışmacı ihtiyacının karşılanamadığı gerekçesiyle açılan AÖF, sosyal hizmet mesleğini değersizleştirmeye yönelik bir uygulamadır. Ülkenin ihtiyacını karşılayacak binlerce sosyal hizmet mezunu mevcuttur. Şimdiye kadar AÖF’te okuyanları ve mezunları için kazanılmış hak olarak bir şey yapılamayacağı kesindir fakat bundan sonra ki alımlar bir an önce durdurulmalı ve DGS ile sosyal hizmet bölümüne geçişlerin önü kapatılmalıdır. Aksi takdirde niteliksiz istihdam sorunsalı gündeme gelecektir. İlgili kurumunuza arz ederim.”

KAMUPERSONELİ.NET – ÖZEL HABER

Bir Yorum

  1. Yetersiz psikolog kadrolarını da haber yapın lütfen. İki yıldır çok az kadro ayrıldı. Yüksek puanlarla boşta kalıyoruz. Eski değerini geri kazanmasını ümit ediyor ve bekliyoruz

  2. Bu bölümü açıyor devlet bu bölümle alakalı memuriyetlere diğer bölüm mezunlarınıda alıyor devlet daha ne anlamı kaldı ne avantajı kaldı bu işin

  3. Beş yıl önce bu bölümü kazanmak iÇin cok emek verdim..gecemi gunduzume kattım..mezun oldum ve işsizim ..değdi mi..emeklerine üzülüyorum

  4. Atatürk üniversitesi uzaktan eğitim mezunlari olarak bizde hem maddi hem manevi çok büyük emekler verdik bu bölüm için bizi açıköğretimlerin dışında tutmanız lazım ilk yıl 1.500 lira harç ödedik sonraki yıllar 1.250 ye düştü.. kaldığı dersler olup dönem uzatanlarımız oldu. Son yıl staj yaptık iki dönem boyunca staj dosyalarımızı Aile Bakanlığına teslim ettik not aldık staj ile ilgili sınava girdik daha ne yapalım ?? Bizim Haklarımız elimizden alınamaz bi çok arkadaşım atandı asdep de çalışıyo demekki yapabiliyorlar mesleği öğrenmisler dimi ?

  5. Valla arkadaşlar eğitim almak demek sadece okula gidip gelmek demek değildir o sıralarda oturmak değildir açık tan da olsa bu işi yapabilecek kapasite olmasi demektir sosyal calismaci sinir ama sosyal yonunuz zayıf kusura bakmasın kimse atama yapılacaksa herkes yararlanarak bu bölümden bölümü acti ise yök açıktan demekki bir bildikleri var biraz at gozluklerinizi çıkartın. ..

  6. Açıktan okuyan arkadaşlar biraz empati. Ben 33 bin sıralamayla bu bölüme gireyim sen? Sonra aynı olalım yanlışı yapan siz değilsiniz hükümettir.

  7. Okuduğum ve anladigim kadariyla Atatürk Üniversitesi uzaktan eğitim mezunlarinin orgun günü mezunu kadar donanımlı olmadığı savunuluyir. Ben bu sekilde mezun oldum. 2. Üniversitemdir. Ilk üniversiteyi orgunden bitirdim.
    1) duzenli ve disiplinli çalışmayla bu bölümü 4 üzerinden 3 ort.ve okulumun gonderdigi başarı belgesi ile bitirdim. Örgünde 3 ort ile mezun.olan kac kisi vardır acaba. Hele yanlislarin doğruları götürdüğü bu yeni sistemde mezun olmak icin örgunde okuyandan daha cok ders çalışan arkadaşlar vardır.
    2) Stajımi da oyle yazıldığı gibi 20 25 gun yapmadım. Haftanin 3 günü oak üzere her iki dönem gittim. Bandırma aile ve sosyal politikalar ilce Müd.de yaptim. Orada tüm işlere kosturdum. Bakici parasi almak icin başvuranların denetimine, kres ve anaokulu denetimine, yeni kres açacakların mufredata uygunluğunu kontrole gittim. Müdürlüğe bağlı çocuk evleri ve çocuk yuvalarından tum gun kalip rutin işlerle ilgilendim. Staj dosyası hazırladım her döneme ait oak üzere 2 tane. Dosyamda tum bu işleri anlattim. Ayrica suca karışmış okul çocuklarıyla yaptığım bireysel görüşmeler ve cesitli konardaki grup görüşmelerine ait 2 SİR vardir.
    Biz iyi bir sosyal calismaci olma yokunda kendimizi yetistirelim derken ne atama görebiliyoruz ne de özelde hakkımızı alıyoruz. Aile danışmanlığı gibi alimlarda pek cok bolume de yer verilmesi bizi gercekten magdur ediyor.

    Umarim bizler icin devletimiz gereken iyileştirmeleri yapacak ve bizleri memnun edecek şekilde uygun alımlar gerçekleşecektir. Saygılarımla…

  8. Ben acikta okudum örgün de ama aciktan okumak cok daha zor aciktan okuyup getcekten calisiyor demektir yoksa 4 sene 5 sene uzatani yapamayip dondurani biliyorum

  9. kpss puanım 83, bölüm 171. cisiyim ve 10 aydır atanamıyorum

  10. Önlisans sosyal hizmetler ATAMA BEKLİYORUZ MADEM ATAMA OLMAYACAKTI NEDEN BU BÖLÜMÜ AÇTINIZ HAKKIMIZ OLAN ŞEYİ İSTİYORUZ 2 SENE BOŞA MI GEÇTİ EN AZINDAN KPSS İLE BELLİ BİR SAYIDA ATAMA OLSUNNN LÜTFENNN SESİMİZE KULAK VERİN