Kamu Personelleri

YÖK Başkanı: Üniversiteyi Bitirenlere Nasıl İş Bulacağız?

Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşmelerinde üniversiteden mezun olanların sayısı açıklanarak işsizliğe nasıl çözüm bulunacağı konuşması da geçmiştir.

NECİP KALKAN (İzmir Milletvekili): Efendim, bugün 485 sıra sayılı -sanayinin geliştirilmesi ve üretimin desteklenmesi amacıyla yani kamuoyunda üretim reformu paketi adıyla bilinen- Kanun Tasarısı’ndaki hazırlıklarımızı ve eskisi yenisi ne hazırladıysak onu anlatmak istiyorum.

 Ben dün burada otururken dikkat ettim, bu gruplardan, muhalefet partisinin gruplarından 3 arkadaşımız söz aldı. 3 arkadaşımızın aldığı sözün ortak noktasını buraya yazdım; hepsi, benden evvel konuşanların hepsi işsizlik ve istihdam üzerine konuştular, üçünün de içeriğinde o vardı. İşte, biz bu 485 sayılı Kanun Tasarısı’nı Türkiye’de sanayinin geliştirilmesi, üretimin artırılması konusunda detaylandırdık. Sayın Komisyon Başkanına sordum, tam 723 sanayiciye sormuşuz: “Derdiniz ne? Hangi dertler sizin önünüzü tıkıyor, hangi dertler sizin gelişmenizi önlüyor?” Bütün bunlara çare olarak hazırlanmış, Komisyona geldi -sağ olsun- Komisyonda benim sorumlu olduğum, anlattığım üçüncü bölümle ilgili hemen hemen hiç itiraz yok. Arkadaşlara da teşekkür ediyorum, bu maddeleri uyuşarak buraya getirdik, ben huzur içinde konuşuyorum. Bizim bu 30 tane maddemize yani 41 ile 64 arasındaki maddelere bir itiraz yok, gönül rahatlığıyla anlatıyorum.

Ama bu işsizliğe çareyi nasıl bulacağız? Bakın, geçen gün burada YÖK Başkanı oturuyordu, YÖK Başkanının yanına gittim -bunu dinlemenizi istiyorum- YÖK Başkanı dedi ki… Türkiye’de yükseköğrenimde okuyan 7 milyon 198 bin kişi var arkadaşlar, ön lisans yapan 2 milyon 555, lisans yapan 4 milyon 70 bin, yüksek lisans yapan 480 bin, doktora yapan sayısı 91 bin, öğretim elemanı da 151 bin. Öğretim elemanlarını çıkaralım, bütün bu çocukların tamamı, okuyanların tamamı gün geliyor üniversiteden mezun oluyor. 2013’te Türkiye’deki üniversitelerden mezun olan öğrenci sayısı 693 bin, 2014’te 733 bin, 2015’te 801 bin, 2016’da 802 bin öğrenci üniversitelerden mezun oluyor, diğerlerini saymıyorum. Peki, bunlara iş nasıl bulacağız? Hepsini zeytin tüccarı mı yapacağız, zeytinle mi ilgilenecekler? Türkiye’nin üretimini, ihracatını artırması için sanayiyi desteklememiz lazım. İşte bu, sanayiyi destekleyen eski sıkıntıları telafi etmek üzere hazırlanmış bir kanun tasarısı. Evvelden ticaret odası başkanıydım, hangi bakana, hangi milletvekiline, hangi müsteşara gittiğimizde derdimizi anlatırdık ama biz anlatırdık, biz dinlerdik.

Türk sanat müziğinde Şerif İçli’nin Hicaz makamında bir şarkısı var, aklıma geldi o şarkının sözlerini burada söylemek istiyorum: Derdimi ummana döktüm âsumâna inledim/ Asuman evde yoktu, oturup kendim dinledim. (AK PARTİ ve MHP sıralarından alkışlar) Biz o zaman bunları anlatıyorduk, anlatıyorduk, yüzde 10’u oluyordu ama bu defa devir değişti. Bu defa Sanayi, Ticaret Komisyonu zımba gibi hepsi dâhil, muhalefet elemanları dâhil. Bu defa bütün sanayicilerin sorunlarını aldık, sanayicilerin çözümlerini bu 79 maddeye koyduk. İnanın bunlar işi kolaylaştırmak için, üretimi artırmak için, o dediğim sıkıntıyı ifade eden bayanların, erkeklerin işsizlik sıkıntısını gidermek için, bu tasarının başka bir tarafından bir şey yok, 10 üzerinden 10’luk bir kanun. Herkese teşekkür ediyorum, doğru olanı yaptık. Muhalefete de teşekkür ediyor, hepinize saygılar sunuyorum. (AK PARTİ, CHP ve MHP sıralarından alkışlar)

Kamupersoneli.net | ÖZEL HABER

Bir Yorum

  1. Şükür binlerce Üniversite mezunu olduğunu ve hepsinin işsiz olduğunu azcık da olsa hatırlamışlar, bari laf da kalmasada ellerini biran önce taşın altına koysunlar!!

  2. okudum yazıyı ama bir çözüm önerisi görmedim malesef hiç demiyorlar mı bu orman ve su işleri bakanlığı neden hiç personel almıyor o kadar yatırım haberleri her ilde bir açılış ama personel alımına gelince ses yok neden niçin amaç ne ???

  3. evet biz de yedik zaten. işte böyle bi kitle var işte şöyle de böyle de. bir ay maaş alamasınlar da göreyim onları ! o zaman anlarlar işsizlik ne demek

  4. torpili kaldırın kimse kimsenin hakkına girmesin, eğitimli kimse işsiz kalmaz…

  5. Torpiller var olduğu sürece bırakın lisans menzuniyetini yüksek lisans menzunu olsanız dahi işsizsinizdir. Önce adalet olsun.

  6. heryere üniversite açarken kontenjanları ona katlarken kime sordunuz eee şimdi formaliteden konuşun sadece maksat konuşuldu olsun diye ileriki dönemlerde üniversitelere kalite adı altında üniversiteleri sınıflandıracaksınız üniversitelerin birçoğu lise kalitesinde oldfuğu kabak gibi ortaya çıkacak buralardan mezun olnalrın sonuç yine hüsran sonuç işsizlik artı bu durumda artmaması mümkünmü

  7. hepsi teori pratikte bisey yok.neymis bu kadar mezun varmis.peki cozumun ne onu soyle

  8. Şu torpiller kalksın bizde adalet istiyoruz.lisans mezunu olupta hergun diploma ya bakarak üzülmekten bıktım.keşkelerim artıkça ,diplomalarımı yırtasım,geliyor.hadi kızlar okula dediniz,sonumuzu uçurum ettiniz.Diplomali olup da evde oturum , işe yaramaz,fikirlerini açıklamaz,içine kapanık ettiniz utanın bakanlar…koltuk baki değildir.