Kamu Personelleri

Yönetmeliklerde Sosyologların Olmaması Şaşırtıcıdır

ASPB’de 13 Yönetmelikte Sosyolog Yok

Sitemize özel açıklamalar yapan YESO-DER Başkanı SURAL şunları ifade etti: “Ülkemizde uygulama sahasında sosyoloji ilk defa 2006 yılında değerlendirilmiş ve bu durum sosyoloji meslek camiasını bir başlangıç olarak çok memnun etmiştir. Ancak buna rağmen ve sosyolojinin gerekliliği bütün politikalarda bir ihtiyaç olarak vurgulanmasına rağmen ilginç bir şekilde özellikle sosyologların zorunlu olarak fayda sağlayacağı, sorun çözeceği, soruna göre eğitim aldığı, bilgi sahibi olduğu alanlarda, sorunlara yaklaşım yöntem ve tekniklerini iyi kavramış bir meslek elemanı olarak birçok yönetmelikte yer almaması şaşırtıcıdır.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın temel meslek elemanlarından olmasına rağmen bu bakanlığın bünyesindeki 13 yönetmelikte meslek elemanı olarak geçmiyor. Birkaç örnek vermek gerekirse; Kadın konukevleri, engelli bakım, yaşlı bakım hizmetlerinde, çocuk koruma kanunu kapsamında koruma kanunlarının uygulanması, korunmaya muhtaç çocukların tespiti, çocuk yuvaları, huzurevleri, Sağlık Bakanlığı evde sağlık hizmetlerinin sunulması ve belediyelerin engelli hizmet birimi yönetmeliklerinde bakanlıkların asli meslek elemanı olan sosyologlara yer verilmemesi düşündürücüdür.”

Yönetmeliklerde İvedi Değişiklikler Yapılmalıdır

YESO-DER Başkanı Korkmaz SURAL, sosyologların yer vermediği kurumlara örnekler vererek sosyologların bilgi birikimine güven duyulması gerektiğinin altını çizerek sözlerini şöyle tamamladı: “Yine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 03.01.2017 Tarihli Denetçi Yardımcılığı sınavında daimi meslek elemanı olan sosyologlara yer verilmemesi düşündürücü olmuştur. Adalet Bakanlığı bünyesinde cezaevlerinde ve aile ve çocuk mahkemelerinde sosyologlara büyük görevler düşmesine rağmen cezaevi yönetmeliğinde meslek elemanı olarak sosyolog bulunmamaktadır. Buna karşın olumlu olan durum ise Denetimli Serbestlik Müdürlüklerinde sosyologların görevlerini ifa edebilmeleridir.

20 Nisan 2016 tarih ve 29690 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu bünyesinde sosyologlara yer verilmemesi yine sosyologların mesleki varlıkları konusunda yeterince farkındalık ve bilincin olmadığı görülmektedir. Bu kurumun adını dahi oluşturan kelimelerin sosyolojinin temel kavramları olduğu bilinmeden hareket edilmiştir.

Adalet Bakanlığı bünyesindeki Mağdur Hakları Daire Başkanlığı’nın görev alanındaki her nevi işin sosyolojik bakış açısı gerektirmesi ancak sosyologların buralarda da yer almaması toplumsal problemlerimizin çözümünde bilimsellikten, toplumun gerçeğinden ve gerçekçi insancıl yaklaşımdan yana bir tutumdan mahrum kaldığımız aşikardır. Uygulamalı bilimlerin en kapsamlısı olan sosyolojinin bünyesinde yetişen sosyologlar olarak ülkemize ve yaşadığımız topluma hizmet etme hakkımızın bir gereği olarak yukarıda adı geçen çeşitli mevzuatlarda ve yönetmeliklerde ivedi olarak değişime gidilmesi gerekmektedir. Daha sağlıklı, refah ve huzurlu bir toplum için sosyologların bilgi birikimine ve sahadaki uygulamalarda yeteneklerine güvenilmelidir. Sosyolojiye layıkıyla bakmasını bilen toplumlara sosyoloji de karşılığını ziyadesiyle vermiştir ve verecektir.”

Kamupersoneli.net | ÖZEL İÇERİK

Bir Yorum

  1. Sağlık bakanlığı es geçilmiş, sağlık bakanlığında da görev tanımımız yok, 30 sosyolog var toplamda çalışan ve her biri saçmasapan işlere yönlendiriliyor ya da evrak memuru gibi çalışıyor

  2. Yönetmeliklerde sosyologlarin olmamasina ragmen Sosyoloji bölümünün açık olması daha da çok şaşırtıcıdır… Saçmalık 1-2-3.. vs vs değil ki…. Allah yardımcı olsun hepimize…

  3. Anlamış degilim gercekten. Madem boyle işsiz kalacagiz ne gerek var bu bölüme. Zaten bölümün kapatılması şart bence

  4. Madem görev verilmeyecek bu alanda neden dahada öğrenci alınıyor kapatın gitsin. Sosyal hizmetler denen bok olmadan önce biz vardık ve onlardan ha fazla bilgiye sahipken NEDEN Onlar alınıyor.. ADI ÜSTÜNDE SOSYAL VE POLİTİKALAR BAKANLIĞI. Tamam işteeeeee biz ooo BİZ SOSYOLOGLARRRRR

  5. 2 defadır kpss girdim 1tane bile sosyal hizmet çalışanı alınmadı

  6. Sosyologların girmediği yer mi var acaba ??? Kendileri bile söylüyo biz her yere giriyoruz diye yeter artık✋ bi gözünüz DOYSUN! asdep de sosyal hizmet uzmanlarının 2-3 katı fazla sosyolog alındı her ilde daha ne istiyosunuz??

  7. Herkes elini taşın altına koymali, atandiktan sonra evrak isini kabul etmeyin, vasfınizi ortaya koyun iş tanıminiza katkıda bulunun, böyle diğer sosyologlara yol açılır, okuduğunuz bölümün hakkını verin, atanmakla is bitmiyor