Kpss

Bozlakla Anılan Aşık Sorusu KPSS Adaylarını Ters Köşe Yaptı!

KPSS Ortaöğretim/Lise sınavına katılım sağlayan tüm adaylar, belki de en kolay gibi görünen bu soruyu yanlış cevapladılar. Ancak soru şaşırtmacalı bir soruydu ve tüm adaylar şıklarda Aşık Veysel’ i aradılar. Adaylara yöneltilen bozlaklarıyla ünlenen aşığımız sorusunun cevabına; Aşık Veysel işaretlendi. Adaylar bu cevabı vererek, yanlış cevabı işaretlemiş oldular.

Cevaplar arasında yer alan Muharrem Ertaş, doğru seçenek olacaktı. Ancak bu seçenek, pek doğru işaretlenmedi ve standart sapmalarda epey rol oynayacak gibi görünüyor. Şimdi sorunun doğru seçeneği olan Muharrem Ertaş’ ı ele alalım. Aşığımız hakkındaki herşey haberimizde….

Ailesi Abdallar diyarı Aksaray Ala Kilise’den gelip, Kırşehir ili Çiçekdağı ilçesinin Yağmurlubüyükoba köyüne yerleşmiş, Muharrem Ertaş bu köyde doğmuştur. İlk saz hocaları dayıları Bulduk Usta ve Yusuf Usta’dır. Babasının adı Zurnacı Kara Ahmet’tir. Henüz küçük bir çocukken köylerde sünnet ve düğün törenlerinde, bayramlarda saz çalarak dolaşmaya başladı.

Orta Anadolu geleneksel halk müziğinden geniş bir repertuvarı vardı. Bozlakların yanı sıra halay türünün de örneklerini çalıp söyledi; Karacaoğlan, Şeyh Galip, Pir Sultan Abdal, Dadaloğlu’nun deyişlerini seslendirdi. Bazen de usandım şu yalan dünyadan Aydos çığırmasında olduğu gibi dinsel içerikli türkülerde söylemiştir.

Ses genişliği, rengi ve tınısının yanı sıra, gırtlak nağmeleri, çarpma, titretme ve trilleri, kendine has ses kullanma teknikleri ve bütün bunların yanı sıra kullandığı yiğitçe eda ile Muharrem Ertaş, gelmiş geçmiş en büyük bozlak okuyucusu olarak kabul edilir. Muharrem Ertaş’ın sesi Japonya’da incelemeye alınmış ve hatasız bir ses olduğu ve böyle bir sesin dünya’da olmadığı ortaya çıkarılmıştır. Oğlu Neşet Ertaş, babasından aldığı eğitimle son yüzyılın en büyük ozanlarından biri olmuş ve Türk halk müziğinde bir ekol olarak kabul edilmiştir.

Neşet Ertaş ise babası hakkında yaptığı her söyleşide ”Muharrem usta” diye hitapta bulunur. Muharrem Ertaş’ın mezar taşında şu sözler yer alır: İşte geldim, işte gittim. Güz çiçeği gibi bittim. Yalan dünyada ne iş tuttum. Ömrüceğim geçti, gitti.

Muharrem Ertaş hakkında edinilen bu bilgiler doğrultusunda, önemli aşıklarımızdan birisi olduğunu anlamak mümkündür. Ne yazık ki sınavda Aşık Veysel’ i işaretleyenler; bu sorudan puan alamayacaklar. Umuyoruz ki gerçekleşen sınav tüm adaylarımız hakkında en hayırlı sonuçlarla açıklanır. Tüm paylaşımlardan anında haberdar olmak için mobil uygulamalarımızı indirmeyi unutmayınız.

Kamupersoneli.net | ANKARA

Bir Yorum

  1. türk halk müziği klasiklerini dinlememenin modern yaşamın etkisi altında bıraktığı müziklere bağlanmanın zararlarıdır heralde bu. :)