Kpss

KPSS Coğrafyada Yakan Soru! Akdenize Dökülmeyen Akarsu Hangisidir ?

 KPSS Ortaöğretim/Lise sınavları gerçekleştirildi. Uygulanan sınavlar çerçevesinde sınava katılım sağlayan adaylar; Coğrafya dersinden yöneltilen bu soruyu merak etmektedirler. Coğrafya dersinde adaylara yöneltilen soru:

” Akdenize dökülmeyen akarsu hangisidir? “

Sınava katılan adaylar, seçeneklerde epey zorlansalar da, bazı adaylar doğru cevabı verdiler. Şıklar arasında yer alan akarsulardan; doğru cevap Gönen çayı olacaktı.

Gönen çayı hakkında kısaca bilgi verecek olursak:

Gönen Çayı, Kaz Dağı’ndan doğup, Erdek Körfezi’ne dökülen Güney Marmara akarsuyu. Uzunluğu 134 km, havza alanı 2 174 km², kaynak rakımı 850 m’dir. Antik adı Aisepos’dur. Gönen Çayı rejimi baskın şekilde yağışlara bağlı olduğu, Yağmurlu Akdeniz Rejimine sahiptir. Havza alanı kayaçlarını Neojen volkanitleri oluşturur. Üç yan kolu, bir ana kolu olan akarsu fay sistemleri üzerinde yerleşmiştir. Yenice-Gönen fay alanına ana kol, Pazarköy ve Sarıköy fayları alanına yan kolları yerleşmiştir[1]. Ortalama 14,2 m³/sn olan akımı yan kollar ile birlikte 17 m³/sn’dir.

Anlık akım en fazla 911 m³/sn, en az 0,024 m³/sn ölçülmüştür. Akım yağışlı mevsimde 185-250 m³/sn’ye ulaşır. Gönen Çayı Marmara Denizi’ne doğru 5,5 km girintili, 28 km²’lik alüvyon dolgulu delta oluşturmuştur. Sarıköy ve Gönen çevresinde oluşturduğu geniş taşkın ovasında menderesler çizerek akar. Bu alanda 50 m alüvyon tabakası tespit edilmiştir.[1]. Havza alanında Misakça, Bostancı, Sarıköy, Gönen, Tütüncü, Kumköy, Yenice, Pazarköy, Kalkım yerleşim birimleri bulunur.[2] Çay üzerinde sulama, enerji ve taşkın kontrolü amacıyla Gönen Barajı ve Hidroelektrik Santrali inşa edilmiştir.

Çay üzerinde Antik Roma devrinden kalma Güvercin Köprüsünün kalıntıları bulunur.