Kpss

OHAL En Fazla Kaç Ay İlan Edilir? Sorusu KPSS Ortaöğretim'de Soruldu

 OHAL En Fazla Kaç Ay Sürer Sorusu KPSS’de Soruldu

2016 KPSS Ortaöğretim’de adaylara OHAL en fazla kaç ay ilan edilir sorusu yöneltildi.  1982 anayasasının 119-122 maddelerine göre Türkiye’de dört farklı türde sıradışı yönetim vardır.

Bunlar sıkıyönetim, olağanüstü hal, seferberlik ve savaş halidir. 121. maddeye göre: “Anayasanın 119 ve 120 nci maddeleri uyarınca olağanüstü hal ilânına karar verilmesi durumunda, Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulur ve kabulü doğrultusun da bu karar Resmî Gazetede yayımlanır. Türkiye Büyük Millet Meclisi tatilde ise derhal toplantıya çağırılır.

Meclis, olağanüstü hal süresini değiştirebilir, Bakanlar Kurulunun istemi üzerine, her defasında dört ayı geçmemek üzere, süreyi uzatabilir veya olağanüstü hali kaldırabilir. Türkiye tarihinde üç kez genel olağanüstü hal ilan edilmiştir. 1978 ila 1983 arasında sıkıyönetim olağanüstü hal ile değiştirildi ve Kasım 2002’ye kadar yürürlükte kaldı. 20 Temmuz 2016’da Türkiye askerî darbe girişimi sonrasında Türkiye genelinde 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edildi. 21 Temmuz 2016 saat 01.00 itibarıyla olağanüstü halin geçerli olması mecliste 115’e karşı 346 oyla kabul edildi.

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA

Bir Yorum

  1. osmanlı devletinin 2. kurucusu olarak adlandıralısoruyor du ahmet. Sultan Mehmet Çelebi, Fetret Devrini bitiren ve Osmanlı devletini tekrar eski gücüne kavuşturan sultan olduğundan Osmanlı Devleti'nin 2.kurucusu diye de anılmaktadır.

  2. Bence OHAL sorusu yanlış sorulmuş, cevabı OHAL 3 aydı ve 3 ay daha uzatıldı.var olanın üstüne sadece (3) ay ilan edilebilir mantıklı cevabı doğru olması gerekirken yanlış oldu yetkililer bu durumu düzeltmesi gerekmez mi?

  3. ill 3ay ohal, ikinci ohal uzatma toplam 6 ay oldu ve sınır doldu. şimdi seferberlik kısmı kullanılıyor sanırım. sonra yine ohal ve tekrar uzatma. bu böyle gidicek. sıkı yönetim kısmı ile hiç uğraşmazlar çünkü asker işe karışıyor.