Kpss

Son Dakika : KPSS Tercih İşlemlerinde Alt Öğrenim Düzeyinden Tercih İşlemlerine Durdurma

Danıştay İdari Dava Daire Kurulu tarafından KPSS tercihlerinde alt öğrenimden tercihi imkan veren Danıştay 12. Dairesi kararının bozulması kararı alındı. Bu kararla alt öğrenimlerden tercih işlemleri yapılmasının önü şimdilik kapatıldı. Söz konusu tercih işlemlerinde haksızlık olduğu ve bir çok adayın önünün kapatıldığı sık sık dile getiriliyordu.


KPSS mağdurları tarafından bir çok sosyal medya sitesinde ve internet sitesinde yapılanın haksız rekabete girdiği ve bir çok kişinin atanmasının önünde ciddi engel teşkil ettiği dile getiriliyordu. Söz konusu karar hakkındaki tüm gelişmeleri yakından takip etmeye ve siz değerli ziyaretçilerimizi karar hakkında bilgilendirmeye devam edeceğiz. Bilindiği gibi en son tercih işlemleri Sağlık Bakanlığı’nın personel alımı için gerçekleşmiş ve alt öğrenimden tercihe imkan sağlanıyordu.Artık söz konusu tercih işlemlerinde böyle bir durum mümkün olmayacak.

Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu Tarafından Verilen Karar

Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu tarafından Danıştay 12. Dairesinin Kararını bozma konusundaki husular şu şekilde bildirildi ; “Devlet memuru olmayı isteyen adayların, bilgi ölçme suretiyle puan esasına göre sıralanmasına yönelik bir yarışma sınavı olan KPSS, evrensel bir norm olan “eşitler arası yarışma” ilkesi gereği, hukuksal durum itibariyle denk durumda olanların kendi aralarında yarışmalarının, dolayısıyla aynı öğrenim düzeyindeki adayların birbirleriyle yarışmalarının sağlanması amacıyla, ortaöğretim(lise ve dengi), önlisans(iki yıllık meslek yüksek okulları) ve lisans(dört ve daha fazla süreli yükseköğrenim) olmak üzere üç düzeyde yapılmaktadır. Yukarıda değinilen Kılavuzda yer verilen, adayların mezun durumunda bulundukları eğitim düzeyinin alt düzeyinden sınava girmelerini engelleyen hüküm de eşitler arası yarışma ilkesinin bir başka ifadeyle aynı öğrenim düzeyindekiler arasında fırsat eşitliğinin hayata geçirilmesi amacıyla düzenlendiği anlaşılmakta olup, adayların bu hususa uymayarak sınava girmeleri halinde sınav sonucu ile elde ettikleri haklardan yararlandırılmamaları hakkaniyet gereğidir. Bu nedenle, dava konusu Kılavuz hükmünde hukuka aykırılık bulunmamaktadır. Öte yandan, Sınav kılavuzunda, sınava sadece ortaöğretim ve önlisans programlarından mezun(veya mezun olabileceklerin) başvurabilecekleri belirtilmiş olmasına rağmen lisans mezunu olarak anılan sınava başvurmuş ve aldığı puan uyarınca yerleştirmesi yapılmış olan davacının sözleşmesinin feshedilmesine ilişkin işlemde de hukuka aykırılık bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle, davalı idarelerin ve davalı idareler yanında davaya katılanın temyiz istemlerinin kabulüne, Danıştay 12.Dairesinin 27/06/2013 günlü, E:2009/5045, K:2013/5796 sayılı kararının BOZULMASINA, kararın tebliğ tarihini izleyen 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 23/11/2015 gününde oybirliği ile karar verildi.

Gün içerisinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın personel alımı için tercih kılavuzunun açıklanması bekleniyor. Gıda , Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı personel alımına dair tüm gelişmeleri ve kamu personel alımlarıyla alakalı tüm gelişmeleri yakından takip etmek için kamupersoneli.net’in android uygulamasını google play üzerinden ücretsiz indirebilirsiniz. 


Kamu haberleri, kamu personel alım gelişmeleri, kamu personeli seçme sınavı ve çok daha fazlasından duyuru ve haberlerden geri kalmamak için kamupersoneli.net’i her gün takip edebilirsiniz.Kamu Personeli’ni sosyal medya sitelerinden takip etmek için sayfanın sağ üst köşesinde bulunan sosyal medya ikonlarını takip edebilirsiniz.

Kamu Personeli | Ankara

Bir Yorum

  1. karara güvenip okuyanlar ne olacak peki, boşuna mı okuduk, bu konuyla ilgili yetkililer düzeltme yapmalıdır. diplomalarımız var hakkımızla kazandık hukuksuzluk yapmadık. mağduruz .

  2. Elektronik Teknikeri olarak geçmiş yıllarda atandım daha sonra Aöf işletme olarak lisans mezunu oldum.Hali hazırdaki mesleğim elektronikle ilgili hiçbir sınava giremememin izahatını yapabilecek hakim personel başkanı vs var mı? Ben okuma kararı aldığımda mevcut durumu düşünerek aldım.mezun oldum.üstünden bi süre geçti boyle saçma kararlar alınıyor.Kazanılan hakkımızı elimizden almayın.resmen aldatılıyoruz.bir değil iki değil yıllardır mağdur ola ola patinaj çeke çeke yaşıyoruz ülkede yeter artık! Karar aldıysanız da önceki durum geçerliyken hareket edenleri mağdur etmeyin.VAllahi de kendi ülkemden soğuttunuz beni.yıllardır hep abukluklar.yeter yahu!

  3. önlısans mezunuyum kpss sonuclandı ve herhangı bır tercıh yapmadım, nasıl yapabılırım belli bir tarihi varmıydı kaçırdımmı acaba? yardımınızı beklıyorum tesekkurler

  4. çift yıllarda olan kpss puanıyla tercih alıyordunuz hani şimdi ne oldu da bu saçmalık çıktı,sistem çalışmıyor ben size söyliyem,normalde benim 2018lisans kpss ye kadar,2016önlisanstan tercih yapmam lazım kural böyle çünkü