Kpss

Taşeronun yerine gelecek yeni sözleşmeli modelde alımlar KPSS ile olmalıdır

 Milyonlarca insan KPSS’ye giriyor. Orta öğretim, ön lisans, lisans mezunları devlette çalışmak için yarış halindeler. Kamuya girmek için sadece KPSS yetmiyor. Peki kamunun personel ihtiyacı nasıl karşılanıyor? Kurumlar neden kadrolu personel alımını az yapıyor. Bu haberimizde bu iki sorunun cevaplayacağız. 

Kamunun Personel İhtiyacı Nasıl Karşılanıyor?

İstisnai kadrolara sınavsız olarak personel atamaları yapılıyor. Bu kadrolar sınırlıdır. A grubu memur atamaları KPSS + sözlü sınav veya KPSS + yazılı sınav + sözlü sınav şeklinde yapılmaktadır. B grubu memur atamalarının bir kısmı Haziran ve Kasım olmak üzere yılda iki defa merkezi yerleştirmeyle yapılıyor, bir kısmı da mülakatla kurumsal olarak yapılmaktadır. MEB, öğretmen alımlarını KPSS ve Alan sınavı sonuçlarına göre puan üstünlüğüne göre yapmaktadır. Sağlık Bakanlığı, personel alımlarını merkezi yerleştirmeyle puan üstünlüğüne göre kadrolu veya sözleşmeli olarak yapmaktadır. Bazı kurumlar sözleşmeli personel alımlarını kurumsal olarak ve mülakatla yapmaktadır.

Askeri kurumlar kadrolu ve sözleşmeli personel alımlarını kurumsal olarak ve mülakatla yapmaktadır. Tüm kurumlar taşeron personel alımı yapmaktadır. Bazı kurumlar İŞKUR üzerinden alım yapmaktadır. Naklen personel alımlarıyla başka kurumlardan geçiş yoluyla personel alımları yapılmaktadır. İstifa etmiş kişiler de tekrar kamuya sınavsız olarak alınabilmektedir. Bazı kurumlar geçici personel alımları yapmaktadır.
 

Kurumlar Kadrolu Personel Alımını Niçin Az Yapıyor?

KPSS’ye giren adayların çoğu kamuya yerleşmek için merkezi personel alımlarını beklemektedir. Yüzlerce kuruma verilen kontenjanlar sınırlı tutulmaktadır. Bunun sebebini iki şekilde açıklayabiliriz: Kurumlara bütçe doğrultusunda az sayıda atama izinlerinin verilmesi ve kurumların personel ihtiyaçlarının çoğunu taşeron olarak karşılaması. 700 bin taşeron personelin kadroya geçirileceği ifade edilmektedir.

Oysaki merkezi yerleştirmede Sağlık Bakanlığı hariç her sene 6-7 bin civarı personel alımı yapmaktadır. KPSS’ye giren adayların istihdamı için yapılması gereken şudur: Taşeronun yerine gelecek yeni sözleşmeli modelde alımların KPSS’ye dayalı olarak yapılması en doğru yöntem olacaktır.
 

 Özel Haber

Bir Yorum

  1. kesinlikle olması gereken bu zaten teşekkürler gündeme getirdğiniz için

  2. lanet olsun artık verecekleri kadroya…. meclise sunmadılar bilee yarın birgün meclis tatil olacak… offf ne denirki.

  3. ya ne kadrosu ne özel sözleşmeli personeli ne kpss si.adamların öyle bi niyeti yokki zaten daha neyin peşindesiniz.

  4. icat çıkarmayın bıktık artık ya zaten bi avantajı yok yeterin artık

  5. Sizlere destek veriyorum maaşlarda
    Yükseltilmeli sosyaldevlet eşveçocuk paraları 100 de 100
    Zamlıverilmeli

  6. aynı işi yapıyorlar onlarda yıllardır çalışıyor sözünü verdiniz artık yapında kurtulalım

  7. cumhurbaşkanı erdoğan, gelen yoğun talep ve şikayetler üzerine, taşeron düzenlemesi kapsamı dışında bırakılan ki̇t'lerdeki taşeron işçilerle ilgili yeniden bir çalışma yapılması talimatı verdi.
    cumhurbaşkanı erdoğan, gelen yoğun talep ve şikayetler üzerine, taşeron düzenlemesi kapsamı dışında bırakılan ki̇t'lerdeki taşeron işçilerle ilgili yeniden bir çalışma yapılması talimatı verdi.
    cumhurbaşkanı ve ak parti genel başkanı recep tayyip erdoğan'ın, milletvekillerinden gelen yoğun talep ve şikayetler üzerine, taşeron düzenlemesi kapsamı dışında bırakılan ki̇t'lerdeki taşeron işçilerle ilgili yeniden bir çalışma yapılması talimatı verdiği öğrenildi.

    kamudaki 450 bin ile belediyeler ve il özel idarelerdeki 400 bin taşeron işçisini ilgilendiren kadro düzenlemesi kapsamında, kadroya geçme şartlarını karşılayan taşeron işçilerin 10 günlük yasal başvuru süresi önceki gün sona erdi. ancak düzenlemenin kapsamına ilişkin tartışmalar hala sürüyor.

    veki̇ller, erdoğan'a aktardi: bu sözler unutldu