Kültür-sanat

Nobel Ödüllü Yazar Edie Wiesel Hayatını Kaybetti ( Edie Wiesel Kimdir?)

Holokostta hayatta kalmayı başaran Nobel ödüllü edebiyatçı Edie Wiesel 87 yaşında hayatını kaybetti.

İsrail’in Kudüs semtinde, Holokost kurbanları için inşa edilen Yad Vashem Holokost Anıtı’nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, Wiesel’in dün yaşamını yitirdiği belirtildi.

1928’de Romanya’da Yahudi bir ailede doğan Wiesel, 1944’te Naziler tarafından ailesiyle Auschwitz-Birkenau toplama kampına gönderildi. Aynı yıl babası ile Buchenwald toplama kampına nakledilen Wiesel, kampın 1945’te ABD ordusu tarafından ele geçirilmesiyle özgürlüğüne kavuştu.

ABD’de yaşadığı yıllarda 40’tan fazla kitap yazan ve birçok edebi ödül alan Wiesel, kamplarda yaşadıklarını anlattığı “Gece” adlı eseriyle ün kazandı. 

1986’da Nobel Barış Ödülü’nü alan Wiesel, 2014’te İngiliz Guardian gazetesine 11 Ağustos 2014’te verdiği ve dünya liderlerini “Hamas’ı çocukları canlı kalkan olarak kullandıkları için kınamaya çağıran” ilan nedeniyle savaş karşıtı gruplardan tepki aldı. Filistin yanlısı kuruluşlar ve gruplar, Guardian gazetesine kınama mektubu göndererek, ilanda İsrail’in Gazze saldırılarına karşı çıkanların “çocuk katili gibi gösterildiğini” belirtmişti.

Mektupta, “Guardian’ın bu yanlış ve yanlı ilana yer vermesini kınıyoruz. Bunun özellikle İsrail’in Gazze bombardımanı sonucu 400’e yakın çocuk öldürülmüşken yapılması mide bulandırıcıdır” ifadelerine yer verilmişti.

Times gazetesi ise ilanı “aktarılan görüşler çok baskın olduğu ve Times okuyucularında endişeye neden olabileceği” gerekçesiyle basmadığını açıklamıştı.

AA
Kamupersoneli.net