Meb Personeli

Felsefe Grubu Öğretmenlerinden MEB’e Düşünme Eğitimi Baskısı

 BİMER, AKİM, Dilekçe Komisyonu, sosyal medya vb. bütün kanalları kullanan Felsefe Grubu mezunları, Düşünme Eğitimi dersinin kendilerinin hakkı olduğunu ifade etmektedirler. İşte Dilekçe Komisyonunda binlerce kişinin imza attığı dilekçe metni.


T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA / ANKARA

Konu: Felsefe grubu öğretmenlerinin Düşünme Eğitimi dersi için atanması ve kadro mağduriyetleri hakkında.

Türk Milli Eğitim sisteminin genel amaçlarından biri; öğrencileri beden, zihin, ahlâk, ruh ve duygu bakımından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişen bir kişiliğe ve karaktere, hür ve bilimsel düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı, kişilik ve teşebbüslere değer veren, topluma karşı sorumluluk duyan; yapıcı, yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmektir.  

Öğrencilerin becerilerinin arttırılması ve Türk Milli Eğitim sisteminin amaçlarının gerçekleştirilmesi, düşünme eğitimine önem verilmesi ve öğretilen düşünme becerilerinin işe koşulması ile mümkündür. Türk Dil Kurumu literatüründe Düşünme, “dış dünyanın insan zihninde yansıması; duyum, izlenim ve tasarımlardan ayrı olarak, aklın bağımsız ve kendine özgü durumu; karşılaştırmalar yapma, ayırma, birleştirme, bağlantıları ve biçimleri kavrama yetisi.” olarak tanımlanmaktadır. Bir devlet üniversitemiz yüksek lisans öğrencisi tarafından gerçekleştirilen tez anketine katılan Düşünme Eğitimi Programında ders veren 59 öğretmen ve çalışmaya katılan 72 ilköğretim müfettişinin Düşünme Eğitimi Öğretim Programının Öğelerine İlişkin Anket Bulgularında; “Öğretmenlerin programla ilgili kararsız olmaları bu programı gereği gibi uygulayamadıklarını, programın felsefesini tam olarak anlayamadıklarını, programdan memnun olmadıklarını, programı içselleştirmediklerini ya da seçmeli ders olduğu için önem vermediklerini gösterebilir. Ayrıca programın öğretmene yeterince rehberlik etmemesi, kapsamının iyi açıklanmamış olması, öğretmenlerin bu konularda eğitilmemiş olmaları programla ilgili öğrencilerde dahil olmak üzere genel olarak kararsız oldukları, Programın kapsam, içerik ve etkinliklerinin yeterli olmaması da müfettişleri kararsızlığa düşürmüş olabilir. Bu nedenle müfettiş, öğretmen, gözlemci ve öğrenci görüşleri doğrultusunda programın yeniden gözden geçirilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.” denmektedir.


Yukarıdaki bilgiler ışığında Felsefe grubu öğretmenlerinin atamalarıyla ilgili cevaplandırılmasını istediğim bir takım sorularım vardır. Şöyle ki;

SORU 1: Felsefe grubu öğretmenlerinin diğer branşlara nazaran atamaları geçtiğimiz yıllarda ve bu yıl dahil olmak üzere istenilen düzeyde olmamıştır. Bu durum bölüm mezunlarının ve atanma umudu taşıyan felsefe öğretmenlerinin KPSS den aldıkları yüksek puanlarının heba olmasına sebebiyet vermektedir. Felsefe grubu öğretmenleri atamalarının az olması sebebiyle yaşanılan mağduriyetlerin önüne geçilebilmesi için 2016-2017 yılları içinde ne gibi önlemler alınması planlanmaktadır?

SORU 2: Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlattırılan İlk Öğretim Düşünme Eğitimi Dersi öğretim programında İhtisas Komisyonu Üyeleri arasında branş olarak sadece Felsefe Grubu Öğretmeni yer almakta iken neden Düşünme Eğitimi dersi Felsefe Grubu Öğretmenlerince okutulmamaktadır?

ATANAMAYAN FELSEFE GRUBU ÖĞRETMENLERİ PLATFORMU (Nuray ÖZKAN)

Kamupersoneli.net | Ankara

Bir Yorum

  1. FELSEFEnin sorunları artık görmezden gelinmesin. yetkili kişi ve kurumlardan çözüm bekliyoruz.

  2. Felsefeciler görmezden gelinmesin artik. Bizimde umutlarimiz hayallerimiz var okadad emek harcayip aldigimiz yüksek puanlarla oturmak degil atanmak istiyoruz

  3. düşünme eğitimi dersin sosyal bilgiler öğretmenleri tarafından okutması lazım..çünkü felsefede sosyal bilgiler için de bir alan

  4. Felsefe bütün bilimlerin babasıdır. Sosyal bilgilerin içinde nasıl olurda felsefe olur. Felsefe bütün bilimlerin fikir babasıdır. Böyle komik komik sosyal bilgilerin bir alt dalidir felsefe diyipte daha fazla düşüncesizlik yapmayın. Bırakında zorunlu olan Düşünme eğitimi dersini düşünme hocaları olan Felsefe grubu öğretsin

  5. Sosyalci arkadaş "Sosyal bilgilerin bir alt dalidir Felsefe" demişsin ama dedıgine kendin bile inanmiyorsun eminim. Bunu burda dedin başka yerde deme sakin gulerler…

  6. bir sosyalci arkadaşımız felsefe sosyal bilgilerin alt dalı demiş sadece bu arkadaşın dediğine bakarak bile ülkemizde ve eğitim sistemimizde felsefenin yokluğunun ne denli mantıksızlığın , düşünmekten yoksunluğun en bariz örneğidir. Bu arkadaşımız eğer doğru düzgün bir felsefe de mantık dersi görseydi belkide bu kadar düz mantık olmayacaktı bunun için ülkenin eğitim sisteminde en baştan itibaren felsefe dersleri kademeli olarak verilmeli.

  7. SOSYAL BİLGİLER yazık size kendi alanınızı düşünün kaldık yarım dönem felsefeye giriş dersini gördük diyorsunuz düşünce eğitimi bizim diyorsunuz geri zekalısınız hepiniz çünkü herkes türk dili dersi görüyor o zaman her edebiyat öğretmeni mi olsun DÜŞÜNCE EĞİTİMİ Felsefe Ggurubu Öğretmenlerinin hakkıII Ey sosyabilgiler mezunları siz felsefecilerin aldığı dersleri görseniz ağzınız uçaklar çünkü aldıkarı dersler hep düşünce ve mantık

  8. ders orta okul kısmındadır. Orta okul öğretmeni girmesi gerekmektedir. Felsefe branşı lise branşıdır.

  9. Sayın "sosyalci" arkadaş…
    Sosyal bilimler adı üstünde bilimdir…
    Tıp bilimdir.. biyoloji fizik bilimdir.. daha bir çok bölüm bilim üzerine yani araştırma üzerine kuruludur.. Bilim ise ne bilimi olursa olsun Felsefe den doğmuştur… bilim düşünceden doğmuştur.. düşünce=felsefe dir..
    Türkiye dışında diğer ülkelerde felsefeye verilen değer takdire şayandır.. ülkemizin düşünen gençliğe ihtiyacı vardır. Kendini bilen doğruyu yanlışı ayıran gençliğe..düşünme eğitimi dersinin felsefecilere verilmesi kadar doğal bir olgu yoktur bir arkadaş da felsefe lise branşıdır demiş anlamadığım bu işin formasyonunu alırken lise için ayrı İlköğretim için ayrı dersler mi okutuldu ayrı bir eğitim mi verildi??? Hayır eminim ki bizler gibi pırıl pırıl gençlerin vatan aşkıyla eğitim aşkıyla yanan kalbinde imanı vatan sevgisi olan gençlerin önünü açılınca ülkemiz çok daha güzel olacaktır.. sevgilerimle..

  10. sosyalci arkadaş sana katıla katıla gülüyorum. lisans mezunu olduğuna emin misin ? ayrıca orta okul kısmı lise kısmı diye bir olay yok bakınız ingilizce, müzik, beden eğitimi öğretmenleri. daha mantıklı yorumlar yapsak keşke bencil olmasak da objektif değerlendirmeler yapabilsek…

  11. Felsefe grubu öğretmenlerinin hakkının verilmesini istiyoruz. Dersin felsefe grubu öğretmenlerine verilmesi gerekir.

  12. Düşünme eğitimi dersi felsefe grubunun alanı diğer alakasız branşlara verilmesi saçmalığı nedir ?