Meb Personeli

Öğretmen Atamalarında Komisyona Evet, Mülakata Hayır

 Sözleşmeli öğretmenlikle birlikte öğretmen alımlarına mülakat (sözlü sınav) getirilmektedir. Diğer kurumların mülakat tecrübesi vardır. Mülakata bakış açısı, mülakatın amacı ve niyeti konusunda memur adaylarının kafasında birtakım fikirler vardır. Mülakatlara karşıyız ama ille de öğretmen alımında mülakat olmalı diye bir yaklaşım sergileniyorsa o zaman MEB’e bazı önerilerde bulunmakta fayda var.

Öğretmen Alımında Komisyon Olmalıdır Ama Mülakat Asla

Çocuklarımızı ve gençlerimizi emanet ediyoruz ve öğretmeni mülakatla almalıyız diye yaklaşım var. İyi niyetli ve mantıklı bir yaklaşım olarak gözüküyor. MEB’de öğretmen mülakatı yerine nasıl bir yöntem izlemelidir, gelin maddeler halinde önerimizi sıralayalım:

1) KPSS puan sırasına öğretmenin ataması yapılsın.

2) Valiliklerde veya İl Müdürlüklerinde komisyonlar kurulsun ama bu komisyon soru sormak için değil öğretmen adayının sağlık raporunu görsün. Herhangi bir rahatsızlığı yoksa, öğretmenliğe engel değilse sağlıktan geçsin.

3) Komisyon, diksiyonuna, konuşmasına baksın. Ders anlatmasına engel bir durum yoksa bu aşamayı da geçsin. Kısa bir sürede bu aşama da yapılabilir.

4) Sonrasında Emniyet ve ilgili birimler güvenlik soruşturması ve araştırmasına geçsin. Öğretmen adayının sicili, ailesi, varsa sosyal medya hesabı araştırılsın. Terörle bir bağlantısı yoksa bu aşama da geçilsin.

5) Sonrasında MEB, öğretmenleri görevlerine başlatsın. Üstte saydığımız aşamaları geçemeyen öğretmen olursa yerine de tekrar puan üstünlüğüne göre atamalar yapılsın.
 

Yukarıdaki maddelerde bir sorun var mı? Kimsenin itirazı var mı? Sanırım yoktur. Herkes bu sistemi razı olacaktır. Ama bazı şartlarımız var. Bu şartlar yerine gelecekse komisyon yukarıdaki gibi kurulabilir.

1) Valiliklerde kurulan komisyonlara hiç kimse isim önermesin. İster siyasetçi ister bürokrat olsun, hiç kimse komisyona müdahale etmesin. Zaten soru sorulmazsa keyfi elemeler olmayacaktır, birilerinin adamı atanmayacaktır. Yine de müdahale olmasın.

2) Mülakat öncesinde hiçbir öğretmen adayı, gidip de torpil için birilerini aramasın. Atamam olsun da kim referans oluyorsa olsun deyip ilgili-ilgisiz kimsenin kapısı çalınmasın. Öğretmen adayı, kendine güvenerek mülakata gitsin. Zaten soru sorulmazsa kimse de referans bulmak istemez. Yine de kimse referans aramasın.

SONUÇ: Diğer kurumların yaptığı gibi mülakatlarda sorular sorulup eleme yapılırsa öğretmen adayları yine referans arayacaktır, birileri de yine komisyona ve sonuçlara müdahale edecektir. Biz bunun olmasından yana değiliz. Mülakatta soru sorulup eleme olmazsa nesnel, objektif ölçütlere göre tüm değerlendirme ve aşamalar yapılabilir. 

 

 Özel Haber

Bir Yorum

  1. en doğrusu da bu.destekliyorum ve tşk ediyorum haberi yapanlara.

  2. ailesine bakilsın diyorsunuz da bir evde herkes aynı mı düşünür ? bir evde herkes aynı partiye mi oy verir? unutmayın hz ibrahimin babası put üretiyordu ve kendisi peygamberimizin atasıdır hz muhamedin amcası ınanan olmadı bir aile bireylerinin tamamı kırmızı rengi sevmeye bilir bence şahsi düşünülmeli aileye bakilmamalı saygilar…