Meb Personeli

Şubat’ta 20 Bin Öğretmen Atama Önergesi Teknik Açıdan Yanlış

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Görüşülmekte olan 433 sıra sayılı 2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısının 4’üncü maddesine bağlı (İ) cetvelinin “II. Kamu Görevlilerine İlişkin Toplam Atama Sayısı Sınırları” kısmında yer alan “5000” ibaresinin “20 bini öğretmen olmak üzere 25 bin” şeklinde değiştirilmesini ve bu değişikliğe bağlı gider artışının personel giderlerini karşılama ödeneğinden karşılanmasını arz ve teklif ederiz. (Mustafa Kalaycı, İsmail Faruk Aksu, Erhan Usta, Konya, İstanbul, Samsun, Mehmet Erdoğan, Saffet Sancaklı, Muğla Kocaeli)

BAŞKAN – Okunan son önergeye Komisyon katılıyor mu?

PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU SÖZCÜSÜ MEHMET ALİ CEVHERİ (Şanlıurfa) – Katılamıyoruz Sayın Başkan.

BAŞKAN – Hükûmet?

MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL (Bayburt) – Katılmıyoruz Sayın Başkanım.

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri, Anayasanın bütçe görüşmelerini düzenleyen 162’nci maddesinin “…değişiklik önergeleri, üzerinde ayrıca görüşme yapılmaksızın okunur ve oylanır.” hükmü gereğince önergenin gerekçesini okutuyorum:

Gerekçe:
Şubat ayında 20 bin öğretmen ataması yapılabilmesi öngörülmektedir. Mevcut ödeneğin ancak 20 bin öğretmen atamasına imkân vermesi sebebiyle bu sayıyla sınırlı sayıda öğretmen ataması teklif edilmiştir.

BAŞKAN – Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Önerge kabul edilmemiştir.

MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL (Bayburt) – Peki.

Görevden uzaklaştırılan memur sayısı 431.

Öğretmen atamaları konusunda, AK PARTİ hükûmetleri döneminde, 2003-2015 döneminde 512 bin atama yapıldı değerli arkadaşlar. Yani bugüne kadar AK PARTİ hükûmetleri döneminde on dört yılda, AK PARTİ hükûmete geldiği anda yaklaşık -benim hatırladığım- 450 bin civarındaydı, bu dönemde 512 bin öğretmen ataması yapıldı. Merak etmeyin, öğretmen atamalarını her zaman yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz.

Öğretmenlerimizin özlük hakları da AK PARTİ hükûmetleri döneminde sürekli olarak enflasyonun üzerinde artmıştır, refahları bu dönemde artmıştır. Bir örnek vermek gerekirse 1’in 4’ündeki bir öğretmenimizin 2002 yılında maaşı 659 liraymış, bakın şu anda öğretmenimizin maaşı 3.310 liraya çıkmış yani yüzde 458 oranında artmış. Aynı dönemde ne kadar enflasyon olmuş? Yüzde 227 olmuş. Dolayısıyla öğretmen maaşları bu dönemde reel olarak enflasyonun çok üstünde arttı. Her zaman öğretmenlerimizin yanında olduk, özlük haklarını artırdık. Bütün memurlarımıza, çalışanlarımıza, emeklilerimize, asgari ücretlilerimize her zaman devletin sağladığı refahtan pay verdik, vermeye de devam edeceğiz

Kamupersoneli.net Değerlendirmesi: 14 Aralık 2016 tarihinde bütçe görüşmelerinde verilen önerge kabul edilmedi. Bütçede 5 bin olarak öngörülen atama sayısı 25 bine, yani Şubat’ta 20 bin öğretmen ataması için verildi. Önerge teknik olarak doğru değildir çünkü MEB sözleşmeli öğretmen alımı yapmaktadır. Bütçede verilen sayılar kadrolu alımlar içindi. Muhalefet parti ve milletvekilleri gerçekten öğretmen adaylarını düşünüyorlarsa Maliye Bakanını ziyaret edip 2017 yılı için öngörülen 60 bin sayısının arttırılması için çalışma yapabilirler.

60 bin sayısı arttığı takdirde 2017 yılı için atanacak öğretmen sayısı da artacaktır. Bir başka husus da MEB’in 2017 yılı öğretmen atamaları için ne kadar kadro talep ettiği önemlidir. MEB’in talebine göre Maliye gerekli atama izinlerini verecektir. 2017 yılı için 30 bin öğretmen ataması cepte diyebiliriz. Daha fazlası için neler yapılabilir konusunda çalışma yapılırsa öğretmen adaylarının beklentilerine cevap verilmiş olur.

Zeki KARA/ Kamupersoneli.net – Özel Haber

Bir Yorum

  1. anca öğretmen ataması başkaları adam değil zaten, bize 2 3 bin kadro açsınlar öğretmenlere 20 bin mi 30 bin mi yazıklar olsun

  2. Sen ogretmenlerle kendini ayni kefeye mi koyuyorsun bak ogretmene olan ihtiyac senin yorumundan belli bizler yeni nesil yetiştiriyoruz topluma yin veren bizleriz

  3. Birde engelli personel alımlarıyla ilgili net bir sayı söylenirse mutlu oluruz. Devlet büyüklerinden artık resmi bir açıklama gelsin. Lütfen!!!

  4. İnancımkalmadı bunların sözüne hani atamalar artık şubatta olacaktı

  5. 100000 atama olsa kaç yazar mülakatla adamın yoksa boş bu halare mi düşecektik

  6. Şubat 2017 de 30 binden fazla olmaz. Ülkem in bütçe imkânları BELLİ