Genel

DANIŞTAY Memur Atamalarıyla Alakalı Karar Verdi

Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu kamu kurumlarında çalışan memurlarının yer değiştirme suretyle atanmalarıyla alakalı (Devlet Memurları Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik) yönetmelikte yapışan değişiklik yapılması üzerine iki kritik maddenin yürürlüğünün durdurulması kararını verdi.

Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu yapılan değişklik sonucu memurların sağlık özrü atamaları için “Sadece eğitim ve araştırma veya üniversite hastanesinden” rapor alınması zorunluluğunun getirilmesi” ve memurların görev yaptığı yerden ayrılmaları durumunda eski görevine bir daha dönmemesiyle alakalı maddenin hukuk kurallarına aykırı olduğuna hüküm verdi.

Tüm eğitim görevlileri ve Eğitim Müfettişleri sendikası daha önce yürürlüğün durdurulması talebiyle Avukat Ali Altay vasıtasıyla Danıştay 16.Dairesine dava açmıştı. Davanın gerekçesi olarak devlet memurlarının sağlı özgü atamaları gerçekleştirebilmeleri için sadece eğitim ve araştırma yada üniversite hastanelerinden rapor alınması zorunluluğunu getiren maddenin ve devlet memurlarının görev yaptığı yerden ayrılmaları halinde eski görev yerlerine bir daha atanmamasını sağlayan maddelerin hukuk kurallarına aykıır olduğu sebebiyle durdulmasını talep etmişti.

Danıştay 16.Dairesi dava talebini reddetmişti. 16.daire tarafından talebin reddedilmesinden sonra Avukat Altay ret kararına itiraz etmişti. Yapılan itiraz Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu(DİDK) gündeminde yer aldı. Toplanan kurul Devlet Memurları Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasıyla alakalı yönetmeliğin iki madesinde yürürlüğünün durdurulmasına oy çokluğuyla karar verdi.

Kararın gerekçesi olarak yapılan açıklamada memurun ayrıldığı yerden tekrar atanamaması kararının ölçülülük ilkesine ayrı olduğu ve ömür boyu yasaklılık sonucunu doğuran durumların hukuka kurallarıyla uyuşmadığı belirtildi.

Kamupersoneli.net