Mevzuat

Aile Bakanlığı Avukatlık Atama ve Sınav Yönetmeliği Resmi Gazete'de Yayımlandı

26 Temmuz 2017 tarihli Resmi Gazete’de, Bakanlıkta ilk defa istihdam edilecek avukatların mesleğe alınma ve atanmalarına ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla yönetmelik yayımlandı. Buna göre;

Avukatlık Giriş sınavı

 Bakanlık avukat kadrolarına ilk defa atamalar, KPSSP3 puan türüne göre Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından yapılacak yerleştirme ile yapılabileceği gibi kadro ve ihtiyaç durumuna göre Bakanlık tarafından uygun görülen zamanlarda bu Yönetmelik kapsamında KPSSP3 puan türü sıralaması esas alınarak yapılacak yazılı ve/veya sözlü sınav ile de yapılabilir.

Giriş sınavının, Bakanlıkça yapılmasına karar verilmesi halinde yazılı ve sözlü olarak iki aşamalı veya yalnızca sözlü ya da yalnızca yazılı olarak yapılmasına Giriş Sınavı Komisyonunca karar verilir ve bu husus sınav duyurusunda yer alır.

Giriş sınavının duyurulması

Giriş sınavının şekli, katılma şartları, son başvuru tarihi, istenecek belgeler, başvuru evrakının temin edileceği yerler, başvuru yeri, sınavın yeri ve zamanı, KPSSP3 asgari puanı, atama yapılması planlanan kadro sayısı ve kadro sayısının kaç katı adayın sınava çağrılacağı, kadronun sınıfı ve derecesi, sınav konuları ile gerekli görülen diğer hususlar sınav tarihinden en az otuz gün önce Resmî Gazete ile Devlet Personel Başkanlığı ve Bakanlık internet sitesinde ilan edilmek suretiyle duyurulur.

Giriş sınavı başvuru şartları

* 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinde belirtilen genel şartları taşımak.

* Son başvuru tarihi itibariyle geçerlilik süresi dolmamış KPSSP3 puan türünden, giriş sınavı ilanında belirtilmiş olan asgari puanı almış olmak.

*  Hukuk fakültelerinden ya da bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilmiş yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak.

* Başvuru tarihinin son günü itibariyle avukatlık ruhsatnamesine sahip olmak.

*  Bakanlıkça ihtiyaç duyulması hâlinde YDS veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan sınavlardan belirli düzeyde yabancı dil puanı almış olmak şartı aranabilir.

Giriş sınavı başvuru işlemleri

 Giriş sınavı başvuru işlemleri, ilanda belirtildiği şekilde yapılır. Giriş sınavı başvuruları kurumsal internet sitesi aracılığı ile elektronik ortamda da alınabilir.

Başvuruda istenen bilgi, belge ve evraklar son başvuru tarihine kadar Bakanlık genel evrakına ulaşmış olması gerekir. Posta ile yapılan başvurularda, postadaki gecikmeler dikkate alınmaz.

Giriş sınavına ilişkin iş ve işlemler Başkanlıkça yerine getirilir.

Atamadan Önce İstenecek Belgeler

* Kimlik Bilgileri Beyanı,

* Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Formu (Bakanlıktan temin edilerek bilgisayar ortamında doldurulup, imzalanacaktır, nüfus cüzdanı suretini onaylayan kısmı boş bırakılacaktır. (3 adet fotoğraflı)),

* Askerlik Durum Belgesi Beyanı (erkek adaylar için),

* Atama Başvuru ve Taahhüt Formu (Bakanlıktan temin edilecek ve el yazısı ile doldurulup imzalanacak),

*  Mal Bildirimi Formu (Bakanlıktan temin edilecek ve önlü arkalı çıktı alınıp tek sayfa halinde doldurulup imzalanacak),

*  Kamu Görevlileri Etik Sözleşmesi (Bakanlıktan temin edilecek ve el yazısı ile doldurulup imzalanacak),

* Dört adet vesikalık fotoğraf,

*  Diploma veya mezuniyet belgesinin aslı veya onaylı örneği (Bu belgeleri elden teslim edecek adaylar için, diploma veya mezuniyet belgesinin aslı ve bir adet fotokopisi),

* Avukatlık ruhsatnamesinin aslı veya onaylı örneği (Bu belgeyi elden teslim edecek adaylar için, avukatlık ruhsatnamesinin aslı ve bir adet fotokopisi).