Mevzuat

Anayasa Mahkemesi'nden Döner Sermaye Ek Ödemeleri ile ilgili iptal kararı

ANAYASA MAHKEMESİ, “DÖNER SERMAYE SAYMANLIK HİZMETLERİNİ YÜRÜTEN PERSONELE DÖNER SERMAYEDEN EK ÖDEME YAPILMAYACAĞINA” DAİR 666 SAYILI KHK HÜKMÜNÜ DE İPTAL ETTİ..

Bir süredir yoğun olarak gündem de tuttuğumuz 375 sayılı KHK’nın 666 sayılı KHK ile değiştirilen hükümleri ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesi’nin bir iptal kararı daha Resmi Gazete’de yayımlandı.

Sayıştay 2. Dairesi’nce yapılan bir yargılamada 375 sayılı KHK’ya 666 sayılı KHK’nın 1. Maddesiyle eklenen ek 9. Maddenin üçüncü fıkrasının ikinci cümlesi Anayasa md. 91’e aykırı görülerek Yüksek Mahkemenin önüne taşındı.

Düzenleme ile döner sermaye saymanlık hizmetlerini yürüten personele döner sermaye gelirlerinden herhangi bir ödeme yapılmayacağı hükme bağlanmıştı.

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararının gerekçesi, tahmin edileceği üzere önceki iptal kararlarıyla aynı. Yani düzenlemenin mali haklara ilişkin olması ve KHK düzenlemesinin bu sebeple yetki kanununa aykırılık taşımasıdır.

Birçok kurumda döner sermaye gelirleri kapsamında ek ödemelerin söz konusu olmaktadır. Burada Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararında dikkat edilmesi gereken nokta, kararın sadece 2547 sayılı Kanun kapsamında yer alan idareler açısından sonuç doğuracak şekilde verildiğidir. Bir başka deyişle, döner sermaye saymanlık hizmetlerini yürüten personele ek ödeme yapılmayacağına dair düzenleme,  sadece 2547 sayılı Kanun kapsamında yer alan idareler (yani Yükseköğretim Üst Kuruluşları, Yükseköğretim Kurumları ve bağlı birimleri) açısından iptal edilmiştir. Bunun sebebi, konunun Anayasa Mahkemesi’nin önüne gelmesine imkan veren olayın bir Üniversitede gerçekleşmiş olması ve Yüksek Mahkeme’nin, sadece o olayda “uygulanacak olan kural” ile sınırlı olarak inceleme yapması ve iptal kararı vermesidir.