Mevzuat

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Yer Altı Doğal Daz Depolama Şirketleri İçin Tarife Hesaplama Usul ve Esasları

Resmi Gazete’nin 29 Mart 2017 tarihli sayısında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Yer Altı Doğal Daz Depolama Şirketleri İçin Tarife Hesaplama Usul ve Esasları yayımlanarak duyuruldu.

Açıklamaya göre;

Yer altı depolama şirketleri tarife çalışmalarına baz olacak veri, bilgi ve belgeler ile bu usul ve esaslara uygun olarak hazırlayacakları tarife önerilerini, yeni tarife uygulama dönemi başlamadan 8 ay önce EPDK’ya sunacak.

Tarife uygulama döneminin süresi 1 yıldan kısa, 10 yıldan uzun olmamak üzere, şirket talebi de dikkate alınarak, kurul tarafından belirlenecek.

Depolama tesisinin yıllık gelir gereksinimi hesaplamalarında, her bir tarife yılı için belirlenen yıllık gelir gereksinimi değeri, ilgili tarife yılından 4 ay önceki Yİ-ÜFE’ye göre güncellenecek ve ilgili yıl gelir tavanı hesabında güncellenmiş değer kullanılacak.

Yer altı depolama yatırımlarının itfa süresi 12 yıldan kısa 22 yıldan uzun olmamak üzere şirket talebi de dikkate alınarak kurul tarafından belirlenecek. 

Öte yandan EPDK Türkiye Elektrik İletim AŞ tarafından önerilen Primer Frekans Kontrol Birim Hizmet Bedelini 2017 yılının ikinci çeyreği için, megavatsaat başına 0,54 lira olarak belirlendiğini duyurdu.