Mevzuat

Kilis 7 Aralık Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği Yayımlandı

Kilis 7 Aralık Üniversitesine bağlı enstitüler tarafından yürütülen lisansüstü programlarındaki eğitim ve öğretim ile sınavlara ilişkin usul ve esasları düzenlemek için ilgili yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yayımlanan yönetmelik, Kilis 7 Aralık Üniversitesinde lisansüstü programların açılması, lisansüstü programlara öğrenci kabulü ve kayıt işlemleri ile eğitim-öğretim ve ölçme-değerlendirme süreçlerine ilişkin hükümleri kapsar.

Üniversitede yürütülen lisansüstü programlar; tezli ve tezsiz yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik çalışmalarından oluşur.

Lisansüstü program açma teklifleri, YÖK’ün belirlediği esaslar çerçevesinde belirlenir.

Bir yüksek lisans programının tezli ve tezsiz programları aynı enstitü anabilim/anasanat dalı altında açılmak zorundadır.

Bir enstitü anabilim/anasanat dalı altında lisansüstü programların açılması veya mevcut bir programın isminin değişiklik önerileri anabilim/anasanat dalı kurulunun teklifi, enstitü kurulunun olumlu görüşü, Senatonun kararı ve YÖK’ün onayı ile gerçekleşir.

Lisansüstü programların, ilgili enstitü anabilim/anasanat dalı ile aynı isimde olmaları esastır. Ancak bir enstitü anabilim/anasanat dalı altındaki bilim/sanat dalındaki öğretim üyelerinin ortak teklifi, enstitü kurulunun olumlu görüşü, Senatonun kararı ve YÖK’ün onayı ile enstitü anabilim/anasanat dalının isminden farklı ve ilgili bilim/sanat dalının ismini taşıyan lisansüstü programlar da açılabilir.

Disiplinler arası enstitü anabilim/anasanat dalı ve bunlar altında açılacak lisansüstü programlar ise yine aynı usulle programda görev alacak birden fazla enstitü anabilim/anasanat dallarındaki öğretim üyelerinin ortak teklifi, enstitü kurulunun olumlu görüşü, Senatonun kararı ve YÖK’ün onayı ile açılabilir. Bu durumda açılan lisansüstü program ilgili enstitü anabilim/anasanat dalı ile aynı adı taşımak zorundadır.

Enstitüler, Senatonun onayını alarak, yurt içinde ve yurt dışında, diğer yükseköğretim kurumları, araştırma kurum ve kuruluşlarıyla işbirliğine ve ortak program yürütmeye karar verebilir. Ortak program kapsamında hangi yükseköğretim kurumu, araştırma kurumu veya kuruluşunun kaç ders vereceği, ilgili anabilim/anasanat dalı yönetim kurulunun önerisi ve enstitü yönetim kurulunun kararı ile belirlenir.

Program açılması taleplerinde, eğitim dili mutlaka belirtilir.

İstisnai Durumlar

Yabancı uyruklu adaylar ile lisans eğitiminin tamamını yurt dışında tamamlayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı adayların lisansüstü programlara kabulüne ilişkin usul ve esaslar ayrıca ilgili enstitü kurulunun talebi ile Senato tarafından belirlenir.

Lisansüstü programların tüm eğitim ve öğretim faaliyetleri, ilgili programın açıldığı kampüste yürütülür.

 Tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık doktoraya eşdeğer düzeyde olup bu uzmanlık eğitimleri 26/4/2014tarihli ve 28983 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliğine göre yürütülür.