Mevzuat

Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu Resmi Gazete'de Tebliğ Edildi

Yabancı plakalı araçlar dahil, şehirlerarası  karayollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlarda kış lastiği  uygulamasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

1 Aralık-1 Nisan Arası Zorunlu

1 Nisan 2017 Tarihli yayımlanan Resmi Gazete’de ürkiye’de tescil edilmiş olsun veya olmasın, şehirlerarası  karayollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlarda her yılın 1  Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasındaki dört aylık dönemde kış  lastiği kullanılması zorunlu olacak.

İl sınırları içinde, kış lastiği uygulaması yapılıp yapılmayacağı  ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınarak ilgili valiliklerce belirlenecek ve  gerekli duyurular yapılacak. Valilikler, kış lastiği uygulamasını, Bakanlıkça  belirlenen tarih aralığındaki sürenin öncesinde veya sonrasında birer ay  arttırabilecek.

Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri  üzerindeki tüm lastiklerinin, kamyonet, minibüs ve otomobillerin tüm  lastiklerinin, ayrıca seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin  yerine takılacak lastiklerin kış lastiği olması zorunlu olacak. Sadece buzlu  zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler, kış lastiği yerine geçecek.

Tebliğ, 1 Aralık 2017 tarihinde yürürlüğe girecek.

Söz konusu tebliğ, lastik tekerlekli traktörleri, iki ve üç tekerlekli  taşıtlarla yapılan taşımaları, römork ve yarı römorkları, Türk Silahlı  Kuvvetlerine ait taşıtlarla ve bunların römorklarıyla yapılan taşımaları  kapsamıyor.