Mevzuat

Muhtarlara Ödenek ve Sosyal Güvenlik Desteği İle İlgili Kanun Tasarısı Mecliste

Türkiye Büyük Millet Meclisi Resmi İnternet sitesinde Muhtarlara ödenek ve SGK yasasında değişiklik yapılmasına dair Genel Kurula, Bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka tarafından sunulan kanun teklifi yer aldı.

Aylin Nazlıaka tarafından Genel Kurulu verilen dilekçede Muhtarlara yönelik ödenek sağlanması adına kanun teklifi sunuldu. Sunulan Kanun teklifinde Köy ve Mahallelerin başında olan muhtarların, vatandaşlarla kamu kurumları arasında ilk bağlantı noktası olduğu yer aldı. Vatandaşların günlük hayatlarında ihtiyaç duydukları resmi evrakları hazırlayan muhtarlar, köy ve mahallelerin ihtiyaçlarının karşılanması, sorunlarının giderilmesi ve bu sorunların gerekli mercilere iletilmesi konusunda önemli bir görev üstleniyorlar.

Muhtarlar yaptıkları bu işler nedeniyle asıl meslekleri ile ilgilenmeye zaman bulamamaktadırlar. Kendilerine verilen 1300 tl ödenek ile hem geçimlerini hemde muhtarlıklarında ısınma, su, elektrik, telefon, internet ve kırtasiye gibi ihtiyaçları ve sosyal güvenlik primlerini karşılaaktadırlar.

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalışmakta olan memurların sosyal güvenlik primleri maaşlarında önceden kesiliyor. 2016 yılı itibari ile bir çalışanın sosyal güvenlik primi yaklaşık olarak 600 tl civarındadır. Muhtarların kendilerine verilen 1300 Tl ile bu primleri ödeme olanakları çok zordur.

Hazırlanan kanun teklifi ile muhtarların Sosyal Güvenlik Primleri Devlet tarafından karşılanması gerektiğini ve yaşanan adaletsizliğin ortadan kaldırılması gerektiğini, hemde muhtarların bu yasa ile maddi yönden rahatlayacakları planlanmaktadır.

Kamupersoneli.net  | Ankara