Mevzuat

Nükleer Santrallerde İşletici Personel Lisanslarına İlişkin Yönetmelik Resmi Gazete'de Yayımlandı

Resmi Gazete’nin 5 Nisan 2017 tarihli saysında Nükleer Santrallerde İşletme Organizasyonu, İşletme Personeli Nitelikleri ve Eğitimi ile İşletici Personel Lisanslarına Yönetmelik Resmi Gazete’de Yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğe göre,

İşletici Personel Lisansı Verilmesi Koşulları ve Yürürlüğü şöyle;

Başvuru

* Yetkilendirilen kişi, yeterlik sınavının gerçekleştirildiği tarihten itibaren en geç otuz (30) iş günü içerisinde, işletici personel lisansını ilk kez alacak her aday için ayrı ayrı olmak üzere bir Nükleer Santral İşletici Personel Lisansı Başvuru Dilekçesi ekindeki aşağıdaki belgelerle birlikte Kuruma başvuruda bulunur:

*  Nükleer Santral İşletici Personel Lisansı Başvuru Formu.

* Başvuru ücreti banka dekontunun aslı.

* Sağlık kriterlerini sağladığını gösteren belgenin onaylı kopyası.

* Kurum başvuruyu inceler ve gerek gördüğü durumlarda ek bilgi ve belge talep edebilir. Başvuru belgelerinde herhangi bir eksiklik olmaması durumunda başvuru incelemeye alınır.

* Kurum başvurusu kabul edilen adaylar ile reddedilen adayları ret gerekçesi ile birlikte yetkilendirilen kişiye bildirir.

İşletici personel lisans sınavı

* İşletici personel adaylarının tesise özel bilgi ve deneyimleri ile nükleer güvenlik ve emniyet kültürü açısından yeterlikleri işletici personel lisans sınavıyla değerlendirilir ve işletici personel lisans sınavı her pozisyon için ayrı ayrı yapılır. İşletici personel lisans sınavı yetkilendirilen kişi tarafından yapılan işletici personel sınavı ile Kurum tarafından yapılan Kurum lisans sınavı olmak üzere iki aşamadan oluşur.

* İşletici personel lisans sınavı, başvuru kabulünün yetkilendirilen kişiye bildirildiği tarihten itibaren en geç otuz (30) iş günü içerisinde başlatılır ve aynı tarihten itibaren yüz seksen (180) iş günü içerisinde tamamlanır.

İşletici personel sınavı

* İşletici personel adaylarının tesise özel bilgi ve deneyimleri işletici personel sınavıyla değerlendirilir ve işletici personel sınavı her pozisyon için ayrı ayrı yapılır.

* İşletici personel sınavı biri kurul başkanı olmak üzere en az beş (5) kişiden oluşan ve yetkilendirilen kişi tarafından belirlenen sınav kurulu tarafından gerçekleştirilir. İşletici personel sınav tarihi ve sınav kurulu üyelerine ilişkin bilgiler yetkilendirilen kişi tarafından belirlenerek sınav tarihinden en geç beş (5) iş günü öncesinde Kuruma bildirilir.

* İşletici personel sınavı, yazılı ve uygulamalı sınavlardan oluşur. Yazılı sınav adayların bilgi ve deneyimlerini tesis, görev tanımı ve pozisyon özelinde ölçmek üzere gerçekleştirilir. Yazılı sınav soruları sınav kurulu tarafından seçilir veya belirlenir, kayıt altına alınır. Yazılı sınavdan adayın başarılı sayılması için alması gereken minimum puan yüz (100) üzerinden yetmiş beş (75) puandan az olmamak üzere yetkilendirilen kişi tarafından belirlenir. Yazılı sınavda başarılı olan adaylar uygulamalı sınava alınır.

* Uygulamalı sınav, tesis bünyesindeki simülatörde ya da simülatörün olmaması durumunda başvuru belgelerinde belirtilen ünitede yapılır. Uygulamalı sınavda aday başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Uygulamalı sınavda karar oy birliği ile alınır.

* İşletici personel sınavına katılan her aday için İşletici Personel Sınavı Sonuç Formu iki (2) nüsha halinde sınav kurulu tarafından doldurulur, imzalanır. Sınav kurulu başkanı bu forma yazılı sınavda kullanılan sorular ve cevap anahtarını da ekleyerek yetkilendirilen kişi tarafından görevlendirilen yetkili bir personele teslim eder.

* İşletici personel sınavının sınav kurallarına uygun olarak yerine getirilip getirilmediğini denetlemek ve adayın uygulamalı sınav sırasındaki davranışlarını gözlemlemek üzere Kurum, sınava yeterli sayıda gözlemci personel görevlendirir. İşletici personel sınavının tamamlanmasından sonra görevlendirilen gözlemci personel İşletici Personel Sınavı Kurum Gözlemci Formunu doldurur ve işletici personel sınavının tamamlanmasını takip eden beş (5) iş günü içerisinde Kuruma sunar.

* Yetkilendirilen kişi, işletici personel sınavında başarısız olan ya da herhangi bir nedenle sınava katılmayan/katılamayan adaylar için sınavı takip eden üç (3) ay içerisinde yeni bir işletici personel sınavı düzenleyebilir. İşletici personel sınav tarihi ve sınav kurulu üyelerine ilişkin bilgiler yetkilendirilen kişi tarafından belirlenerek sınav tarihinden en geç beş (5) iş günü öncesinde Kuruma bildirilir. Katıldığı iki işletici personel sınavında başarılı olamayan adaylar için ilk başvuru tarihinden itibaren iki (2) takvim yılından önce başvuruda bulunulamaz.

Yönetmeliğin ilgili sayfasına ulaşmak için TIKLAYIN.

Kamupersoneli.net