Mevzuat

TBMM İç Tüzüğünde Değişiklik Yapılması Kararı Resmi Gazete'de Yayımlandı

AK Parti ve MHP ortak kararıyla hazırlanan aynı zamanda TBMM Genel Kurulunda da kabul edilen Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğünde değişiklik yapılması kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre;

TBMM Genel Kurulunun Toplanması

Milletvekili genel seçim sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulu tarafından kesin olarak açıklanmasının ardından, TBMM Genel Kurulu 3. gün saat 14:00’da toplanacak. Milletvekili yemini etmeyen vekiller, milletvekili haklarından yararlanamayacak.

TBMM Genel Kurulunun toplanması gereken gün resmi tatile denk geldiği zaman TBMM Genel Kurulu, salı günü saat 15.00’ten 21.00’e, çarşamba ve perşembe günleri ise saat 14.00’ten 21.00’e kadar toplanacak.

TBMM Genel Kurulunda bulunan Başkan ya da vekil koyu renk takım elbise giyebilecek.

Açık Oylama 

Anayasa değişikliği hariç diğer maddeler için açık oylama teklifi sunulamayacak. Oylamalar için en az 20 milletvekili onay verirse açık oylama yapılabilecek.

Milletvekilleri, TBMM’ye ya da komisyonlara saldırıda bulunduğu takdirde geçici olarak vekillikten çıkarılacak ve meclisten çıkarılan milletvekili, izin alıp kürsüden af dilerse, ilk birleşimden itibaren Meclis’e girebilecek.

İlk Defa Para Cezası Uygulanacak

Kınama ya da Meclisten Geri Çıkarma cezası alan vekillere ilk defa para cezası uygulanacak. Buna göre, “kınama” cezası alan milletvekilinin bir aylık ödenek ve yolluğunun 3’te biri, “Meclisten geçici olarak çıkarma” cezasına çarptırılan milletvekilinin ise bir aylık ödenek ve yolluğunun 3’te 2’si kesilecek.