Mevzuat

Vatandaşlar e-Devlet Üzerinden 2 Belge Daha Alabilecek

Konu ile ilgili olarak Resmi Gazete’de bir karar yayımlandı. Yayımlanan karara göre vatandaşlar e-Devlet kapısından yani turkiye.gov.tr’den iki belge daha alabilecek. Konu ile ilgili olarak Resmi Gazete kararını kamupersoneli.net olarak aşağıda paylaşıyoruz.

Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre e-Devlet kapısından, çocukları ve ana babalarına ait nüfus kayıt örnekleri ile ergin olmayan çocuklarına ait ikametgah bilgilerini sorgulayabilecek ve buradan alınan belgeler nüfus idarelerinden alınmış resmi belgeler ile aynı hukuki değere sahip olacak. Resmi Gazete’de yayımlanan kararın detayları şöyle;

RESMİ GAZETEDE YER ALAN DÜZENLEME

Karar Sayısı : 2017/9895

Ekli “Nüfus Hizmetleri Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in yürürlüğe konulması; İçişleri Bakanlığının 24/1/2017 tarihli ve 311 sayılı yazısı üzerine, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu ile 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununa göre, Bakanlar Kurulu’nca 6/2/2017 tarihinde kararlaştırılmıştır.

NÜFUS HİZMETLERİ KANUNUNUN UYGULANMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 29/9/2006 tarihli ve 2006/11081 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Nüfus Hizmetleri Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 151 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(4) Kişiler; kendilerine ve alt ya da üst soylarına ait nüfus kayıt örnekleri ile kendilerine ve velayeti altında bulunan ergin olmayan çocuklarına ait yerleşim yeri belgelerini, güvenli kimlik doğrulama araçlarım kullanarak e-Devlet kapısı üzerinden sorgulayabilir, sonucu fiziki veya elektronik ortamda merciine verebilirler. E-Devlet kapısı üzerinden alman belgeler, nüfus idarelerinden alınmış resmi belgeler ile aynı hukuki değere sahiptir.”

MADDE 2- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Yönetmelik hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

DEĞİŞİKLİK YAPILAN 151. MADDENİN TAM METNİ

Madde 151 – (1) Nüfus kayıt örneğini;

a) Bakanlık,

b) Dış temsilcilikler,

c) Asker alma işlemleri için Milli Savunma Bakanlığı,

ç) Adli makamlar,

d) Adli işlemlerle sınırlı olmak üzere kolluk kuruluşları,

e) Evlenme işlemleri için evlendirme işlemini yapmaya yetkili olanlar,

f) Ölüm işlemleri için resmi sağlık kuruluşları ya da köy muhtarları,

g) Kaydın sahipleri veya bunların eşleri ile veli, vasi, alt ve üst soyları ya da bu kişilere ait vekillik belgesini ibraz edenler, nüfus müdürlüklerinden doğrudan almaya yetkilidirler.

(2) Birinci fıkrada sayılanlar dışında kalan kurumlar ve tüzel kişiler, yazılı olarak başvurmak ve istem nedenini açıkça belirtmek suretiyle, Bakanlık veya mülki idare amirinin emri ile nüfus kayıt örneğini alabilirler. Talep yazıları açılacak bir dosyada nüfus müdürlüğüne geldiği tarih sırasına göre saklanır.

(3) Birinci fıkranın (g) bendinde sayılan kişiler dışında kalan üçüncü şahıslar, medeni hal bilgisi dışında, bir kişinin nüfus kaydına ilişkin örnek veya bilgi alamazlar.

Kamupersoneli.net | ANKARA