Öğretmen

240 Bin Başarı Sıralamasında Olmayanlar Öğretmen Olamayacak Mı?

2017 ÖSYS kılavuzuna göre öğretmenlik programlarını tercih edecek olanlara özel bir şart getirildi.

24. maddeye göre başarı sırası 240 bin içinde yer alan adaylar öğretmenlik programlarını tercih edebilecek ancak Fen-Edebiyat Fakülteleri için 240 bin şartı yer almadı. Dolayısıyla başarı sırası 240 bin içinde olmayıp da öğretmen olmak isteyenler Fen-Edebiyat Fakültesi veya başka fakültelerden tercih ederek ve Pedagojik Formasyon alarak öğretmen olabileceklerdir.

240 Bin Başarı Sıralamasına Göre Tercih Edilebilecek Öğretmenlik Bölümleri

1- Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri  Öğretmenliği

2- Coğrafya Öğretmenliği

3- Fen Bilgisi Öğretmenliği

4- İlköğretim Matematik Öğretmenliği

5- İngilizce Öğretmenliği

6- Japonca Öğretmenliği

7- Kimya Öğretmenliği

8- Okul Öncesi Öğretmenliği

9- Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık

10- Sınıf Öğretmenliği

11- Sosyal Bilgiler Öğretmenliği

12- Türkçe Öğretmenliği

13- Almanca Öğretmenliği

14- Felsefe Grubu Öğretmenliği

15- Fransızca Öğretmenliği

16- Fizik Öğretmenliği

17- İlköğretim Matematik Öğretmenliği

18- Biyoloji Öğretmenliği

19- Tarih Öğretmenliği

20- Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği

21- Matematik Öğretmenliği

22- Özel Eğitim Öğretmenliği

23- Azerbaycan Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği

24- Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği

25- Rus Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği

Madde 24-Özel Koşulu: Öğretmenlik programlarına (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı dâhil), programın yerleştirme puan türünde başarı sırası 240 bininci sırada olan adayın yerleştirme puanının altında yerleştirme puanına sahip adaylar yerleştirilmeyecektir. Bu şartı sağlamayan adaylar ilgili programı tercih edemeyeceklerdir. Bu şartı sağlayamayan adayların, tercih yapmış olsalar bile ilgili tercihleri yerleştirme işlemine alınmayacaktır. (Okul birincisi kontenjanları dâhil)

Kamupersoneli.net Değerlendirmesi: Eğitim Fakültesine girişte 240 bin başarı sıralaması şartı getirilmiş olup yukarıda saydığımız öğretmenlik alanlarına girmek için 240 bin şartı vardır ancak öğretmenlik atamalarına teşkil eden Fen-Edebiyat ve diğer Fakülte mezunları için 240 bin şartı yer almamaktadır. Yani 240 bin başarı sıralamasında olmayanlar için öğretmenlik yolu halen açıktır. YÖK’ün uygulaması kısmen olumlu ancak sadece eğitim fakültesi mezunları öğretmen olmamaktadır. Bunun için 240 bin başarı sıralamasını destekleyecek yeni bir yöntem bulunmalıdır. 

Zeki KARA (zekikara@kamupersoneli.net) / Kamupersoneli.net – ÖZEL HABER

Bir Yorum

  1. Bunun içinde yer alan besyo beden eğitimi öğretmenliği de var ama şuan yapılmakta olan yetenek sınavları ilanlarına baktım birçok üniversite bu kurala uymamış kafasına göre baraj puanı koymuş örneğin Abant üniversiesinin ilan ettiği özel yetenek ile alım ilanına bi inceleyin (Beden Eğitimi Öğretmenliği, Antrenörlük Eğitimi (I. ve II. Öğretim) ve Spor Yöneticiliği (I. ve II. Öğretim) Bölümü sınavına başvuracak adayların 2017 YGS sınavında (Liselerin Spor alanlarından mezun olanlar dahil) her hangi bir puan türünden en az 180.000 puan almış olmaları. sıkça sorulan sorular kısmında ygs sınavından kaç puan almam gerekiyor? milli olmayan adaylar için 180 puan, Milli olan adaylar için 150 puandır. Sadece YGS sınavına girmem yeterli midir? EVET.)diyor kafasına göre puan koymuş kontenjanı doldurmak için de sınırsızca yedek alım yapıyor bu tür aşımlara da düzenleme gerekli hepsi ortak ilanı vermeli bu arada sınav da 24 – 28 Temmuz 2017 tarihleri arasında yapılacak.

  2. Formasyon burda avantajli durumda ama siz sanirim yanlis anladiniz.

  3. Bu ne ya çocuk oyuncağı mı bu sürekli eğitim sistemi değişiyor insan gibi baraj konulmasın işte güzel sanatlar liselerinde adam gibi kültür dersi işlenmiyor ki müzik ve resim dersleri ağırlıklı nasıl giricez 240 bine ya…