Öğretmen

Adaylardan Kodlama Dersi İçin Bilişim Öğretmeni Atama Talebi

Bilişim öğretmenleri tarafından bir imza kampanyası başlatıldı. Başlatılan imza kampanyasında kodlama dersi için bilişim öğretmenlerinin ataması talep edildi. Söz konusu imza kampanyası kapsamına çeşitli açıklamalarda yapıldı. Yapılan açıklamada öğretmen atama talepleri belirtildi. İmza kampanyasında belirtilen hususları kamupersoneli.net olarak aşağıda paylaşıyoruz;

İMZA KAMPANYASI

BİLİŞİM ÖĞRETMENLERİNDEN GELECEĞİMİZ İÇİN ÖNEMLİ ÇAĞRI

FATİH Projesi, eğitimde teknoloji kullanımıyla ilgili dünyada uygulamaya konulan en büyük ve en kapsamlı eğitim hareketidir. Bu muazzam proje hem atama bekleyen hem de atanmış Bilişim Teknolojileri öğretmenlerinin sevinç ve umut kaynağı oldu. Proje beraberinde BT(Bilişim Teknolojileri)  öğretmeni ihtiyacını da getirdi. Ancak bu ihtiyaç atama bekleyen BT öğretmenleriyle yeterli düzeyde karşılanmadı. Bu yüzden atama bekleyen  bilişim öğretmeni sayısı her yıl çoğaldı. Binlerce bilişim öğretmeni işsiz kaldı. BT branşından atama bekleyen binlerce öğretmen mağdur oldu. 

BT ÖĞRETMENLERİNE 406 KONTENJAN

24 Kasım 2016’da çıkan yönetmelik FATİH projesi kapsamda donanımların kurulu olduğu okullara Bilişim Teknolojisi Alanı  normu açma fırsatı sunmuş olsa da maalesef somut bir adım atılabilmiş değil. 2017 sözleşmeli öğretmen atamaları için  Bilişim alanına ayrılan kontenjanda mağduriyetin devam ettiği açık bir şekilde görülmektedir. 20 bin öğretmen atamasında bilişim teknolojisi alanına sadece 406 kontenjan verilmiştir.

Ayrıca bir diğer önemli husus ülkemizde yerli ve milli yazılım üreten bir neslin yetiştirilmesi ve bu doğrultuda Kodlama gibi bir derse duyulan ihtiyaç. Sayın Bakanlarımızdan Fikri Işık defalarca Kodlama eğitiminin önemini dile getirmiş olup günümüzde “Kodlama bilmenin okuma yazma bilmek kadar önemli olduğunu ifade etmiştir” .Aynı şekilde Sayın Bakanımız Mehmet Özhaseki; hem “Devlet güvenliğimiz ve gizliliğimiz hem de vatan evlatlarımızın istihdamı için milli yazılımın önemine” vurgu yapmıştır. Sayın bakanımızın da vurguladığı gibi yerli yazılımlar geliştirmeliyiz özellikle savunma sanayisinde. Yakın gelecekte yaşamış olduğumuz acı 15 Temmuz darbe girişimi bize bir kez daha göstermiş oldu ki yerli ve milli yazılımlara ihtiyacımız var. Örneğin; en basit düşünecek olursak milli sosyal medya platformu ülkemiz için şart oldu. Kanlı 15 Temmuz gecesi milletçe Twitter ve Facebook  aracılığı ile örgütlendik. Bu sosyal medya platformları Amerika’nın inisiyatifinde ya o gece erişime kapatılsaydı. Yerli bir yazılım ülkemiz için daha güvenli olmaz mı?  Bunun için ülkemizde öğrencilere küçük yaşlardan itibaren gereken eğitimler verilmeli genç ve dinamik beyinlerin ülke menfaatleri için kullanılması sağlanmalıdır. Bu yüzden Yazılım geliştirme sürecinin temeli olan kodlama eğitiminin ilkokuldan başlanarak her kademede verilmesi gerekmekte ve çocuklarımıza milli yazılım kullanma bilinci aşılanmalıdır.

BT ÖĞRETMENLERİNE BİR UMUT

8 Aralık 2016 tarihinde Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım 33. Bilişim Kurultayı’ndaki konuşmasında 2017’yi “Bilişimde Gelişim Yılı” ilan ettiklerini belirtmiş olup.”Girişimci kültürünü, kod yazma alışkınlıklarını daha ilköğretim döneminde kazanan kuşaklar yetiştireceğiz” açıklamasında bulunması 2002’den bu yana hemen hemen her üniversitenin eğitim fakültesinden 15 dönemdir mezun veren yaklaşık 20 bin atama bekleyen BT Öğretmenlerine bir umut olmuştur.

Devlet büyüklerimiz eğitime bu kadar yatırım yapmışken ve yerli yazılım üretiminin önemi vurgu yapılıyorken Bilişim derslerinin hak ettiği değeri görememesi, Sayın Fikri Işık’ın Bilim Sanayi ve Teknoloji bakanıyken Kodlama dersi Liselerden başlayarak kademeli olarak zorunlu olacak açıklamasına rağmen böyle bir durumun resmiyete dökülememesi, BT rehber öğretmenliği konusunda mağduriyetin devam etmesi bizleri derinden yaralamakta.

Sonuç olarak; Yapılan yatırımlar, hızla gelişen dijital çağ, yerli ve milli yazılıma duyulan ihtiyaç doğrultusunda gerekli adımların atılmasını ve öğretmen atamalarında Bilişim Teknolojileri branşının hak ettiği değeri görebilmesini siz yetkililerden rica ediyoruz.

İMZA KAMPANYASI MUHATABI

Söz konusu imza kampanyasının muhatabı olarak Başbakan Binali Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin belirtilmiştir. 

Kamupersonel.net – ANKARA

Bir Yorum

  1. hayatımın en buyuk hatası bu bolumu okumak oldu yazıklar olsun bızı okutup ıs vermeyen zıhnıyete bın defa yazıklar olsun