Öğretmen

Mağdur Ücretli Öğretmenlerin Yüzü Ne Zaman Gülecek?

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullara KPSS puanıyla kadrolu olarak atanamayan öğretmenler, gelecek yıl yeniden şanslarını denemek için beklerken boş durmamayı, az da olsa bir kazanç elde etmeyi yeğliyorlar. İşte tam bu durumda olan öğretmenler için ücretli öğretmenlik alternatifi karşımıza çıkıyor.

Eğitim Fakültelerinden mezun veya diğer fakültelerden mezun olup pedagojik formasyon eğitimi alan öğretmenler, kadrolu olarak atanamadıkları zaman ücretli öğretmenlik yapabiliyorlar fakat performanslarına göre aldıkları ücret pek iç açıcı değil.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ücretli öğretmenlik tanımı: “Çeşitli nedenlerle öğretmen ihtiyacının karşılanamadığı veya öğretmen ihtiyacı karşılanmakla birlikte, öğretmenin izin, rapor ve geçici görevlendirme gibi değişik nedenlerle ders görevlerini yerine getiremediği durumlarda eğitim ve öğretim hizmetlerinin yürütülebilmesi ve öğrencilerin derslerinin boş geçmemesi için öğretim üyelerine veya diğer memurlara veyahut (Yüksek öğrenimli olmak koşuluyla) açıktan atanacaklara ücret ile ek ders görevi verilmesi.”

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullar, çeşitli nedenlerle açık kadrosu bulunan branşları İl/İlçeMilli Eğitim Müdürlüklerine bildirir. Milli Eğitim müdürlükleri bu gibi durumlarda öğretmenlik yapmak isteyen adaylardan başvuru alır ve ihtiyaç duyulduğu durumda bu öğretmenlerle ders başı ücret üzerinden sözleşme imzalanır. Bu uygulamayla daha az maddi kaynak kullanılarak öğretmen açığı giderilmiş olur.

Eğitim-öğretim dönemlerinde yaklaşık 100 bin ücretli öğretmen çalıştırıldığı tespit edilmiştir. 

Kimler Ücretli Öğretmenlik Yapabilir?
* 4 yıllık eğitim veren fakültelerden mezun olanlar
* Önlisans mezunları
* Emekli öğretmenler

Ücretli Öğretmenler Ne Kadar Maaş Alıyor?
Ücretli öğretmenler, bir ay kaç saat derse girerlerse ücretleri de ona göre hesaplanır. 6 ayda bir ders ücretlerine %3’lük bir zam uygulanmaktadır. Ayda 135 saat derse giren bir öğretmenin alacağı maaş bin 262 TL’dir ortalama.

Ücretli Öğretmenler Mağdur !
KPSS puanıyla kadrolu olarak atanamayan öğretmenler son çare olarak ücretli öğretmenliğe başvuru yapıyorlar. Mesleğini icra etmek isteyen öğretmenler, çok çalışıp az maaş alıyorlar. Zaten atanamadıkları için mağdur olan öğretmenler aldıkları ücretle bir kez daha mağdur oluyorlar. 

Bir yandan ücretli öğretmenlik yapan öğretmenler bir yandan da KPSS’ye hazırlanıyorlar. Ücretli öğretmenler, kadrolu öğretmenlerin yaptığı her şeyi yapıyorlar (yıllık plan hazırlama, nöbet tutma, derse girme, toplantı ve kurullar) Ücretli öğretmenlerin kadrolu öğretmenlerden tek farkları maaşlarının az olması. 

Ücretli öğretmenlerin mağduriyetlerini kısaca özetlemek gerekirse:

Kadrolu olarak atanamayan ücretli öğretmenlerin mağduriyetlerinin biran önce giderilmesini, ücretli öğretmenlik konusuna çözüm getirilmesini umuyoruz.

Kamupersoneli.net|ANKARA